17.8 C
София
понеделник, юни 5, 2023

Лекар обясни как да възстановим увреден черен дроб

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Защо черният дроб е толкова важен?
Черният дроб е многофункционален орган. Основните му задължения включват детоксикация на организма и отстраняване на токсините. Освен това той играе ключова роля – чрез производството на жлъчка – в метаболизма на мазнините, а също така стимулира организма да активира и неутрализира хормоните. 

Как да разберете дали черният дроб функционира неправилно?
За съжаление черният дроб – когато функционира неправилно – дава само дискретни сигнали, които трябва да бъдат разчетени. Сам по себе си той не боли, но когато се случва нещо сериозно, може да се уголеми и да окаже натиск върху други органи или обвивки, разположени в коремната кухина, и се наблюдава дразнене на серозната мембрана, която обгражда този важен орган.

Лекар разкри кои са скритите симптоми на болен черен дроб
Как да разберете дали черният дроб функционира неправилно? 

Проверка по рама

На първо място налице е отслабване на състоянието на организма. Той страда от лошо храносмилане, подуване на корема, гадене и повръщане. Тези симптоми често са придружени от липса на апетит, както и от забележима загуба на тегло, а може да има и болка в дясната страна на корема, гинекомастия и в крайни случаи жълтеница.
Как да помогнем на черния дроб?

Ако държите на черния си дроб, е добре да започнете с промяна на навиците си. На първо място е необходимо незабавно да се откажете от стимулантите, т.е. от консумацията на алкохол и пушенето на цигари, тъй като те нанасят най-големи вреди на черния дроб. Разбира се, необходимо е да се премине на диета, т.нар. чернодробна диета. В такъв случай е препоръчително да се консултирате с лекар или диетолог, който ще може да ви посъветва за продукти, които могат да помогнат на претоварения ви черен дроб.

Какво представлява чернодробната диета?
Чернодробната диета е толкова ефективна, че може да спре развитието на чернодробно възпаление, а също така да улесни регенерацията на този важен орган. Тя не е сложна, но трябва да се придържате към няколко лесни правила. 

Като начало трябва да се откажете от някои продукти: силно кафе, чай и, разбира се, алкохол, наред с други. Освен това не се препоръчват мазни и трудно смилаеми храни, които принуждават черния дроб да работи допълнително. Диетата за черния дроб трябва да бъде лесно смилаема и да е богата на пресни и възможно най-малко преработени храни. 

Магазин за Акумулатори

Тези симптоми с ръцете издават болен черен дроб
Посягайте към натурални добавки

Регенерацията на черния дроб може да бъде подпомогната от природни продукти, които често са допълнителна форма на терапия. Сред тях широка гама са билките, от които си струва да се правят лечебни настойки. 

Един пример би бил петнистият бодил, който съдържа силимарин – вещество с детоксикиращо действие – което не само ще помогне за прочистването на черния дроб, но и ще ускори регенерацията му. Препоръчват се и настойки от артишок, тъй като той стимулира този важен орган да произвежда жлъчка, а също така има способността да понижава нивата на т.нар. лош холестерол. Разбира се, в списъка не може да не бъдат включени добре познатите билки глухарче и жълт кантарион, които също действат благоприятно на черния дроб.
Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ