16.8 C
София
неделя, май 28, 2023

Лекар: Тази грешка в храненето води до диабет

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Захарният диабет е изключително опасно заболяване, което през последните години зачестява дори при млади хора. Това съобщава руският диетолог д-р Елена Соломатина.

Грешката в храненето, която води до диабет

Според нея причината за развитието на заболяването може да бъде една грешка в храненето. Тя е свързана с употребата на храни, които не съдържат фибри и повишават нивата на кръвната захар. Захарта, според експерта, често се крие в напълно неочаквани продукти като бира, паста и хляб.
„За мнозина е по-лесно да пият сок, отколкото да ядат плодове. А за повечето бялото хлебче е по-вкусно от пълнозърнестия хляб. Тези продукти трябва да се изхвърлят от диетата или консумацията им да се сведе до минимум“, съветва експертът.

Парче от този зеленчук на ден предпазва от диабет, високо кръвно и подагра
„Поради голямото количество консумирана захар и високото съдържание на калории в храните, тялото няма достатъчно инсулин, за да абсорбира глюкозата, която приема с храната. Излишната енергия се превръща в мазнини, а скоковете на захарта водят до бързо чувство на глад“, обяснява диетологът.

По-рано диетологът, кандидат на медицинските науки Юлия Чехонина сподели, че ако човек откаже захарта, той ще спи по-добре, ще помни по-добре и ще се отърве от кожните проблеми. За да се избегнат негативни последици, лекарят съветва от диетата да се изключат всички продукти, съдържащи прекомерно количество захар, като промишлени сокове и нектари.
Лекар разкри как дланите издават висока захар и диабет

Проверка по рама

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ