17.8 C
София
неделя, май 28, 2023

Лекар: Тези 3 вкуса в устата издават сериозни заболявания

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Сладникав дъх или вкус в устата – това може да е симптом на състояние като диабетна кетоацидоза. Среща се при хора с диабет и инсулинова резистентност. В случай на кетоацидоза клетките на тялото не получават достатъчно глюкоза за производство на енергия поради нарушена инсулинова чувствителност. За да компенсира, тялото започва да произвежда енергия, използвайки не глюкоза, а мазнини. То произвежда кетони, които придават на дъха и вкуса в устата сладникава миризма, напомняща на бонбони или презрели плодове.
Метален вкус в устата – според британския лекар Софи Нютън този симптом може да се усети при много заболявания, включително опасни инфекции. Това оплакване обикновено показва, че в устната кухина е попаднало малко количество кръв, на което вкусовите рецептори реагират. Металният вкус в устата показва сериозни проблеми с бъбреците.

Лекар: Тези 7 симптома издават, че в тялото ви има кръвен съсирек 
„Ако освен метален вкус имате значителна температура, проблеми с дишането или кръв в храчките, трябва незабавно да се консултирате с лекар или в болница“, съветва специалистът.

Солен вкус в устата – според доктор Азад Ейрумлу соленият вкус може да е признак на липса на течности, дехидратация. Тогава тялото произвежда по-малко слюнка в опит да „спести вода“ и усещането за сол от храната става по-интензивно.
Лекарят подчертава, че липсата на влага в устата може да е признак за сериозни здравословни проблеми – особено ако е придружена от симптоми като усещане за лепкавост и сухота, възпалено гърло, затруднено дъвчене или преглъщане, лош дъх. Инсулт, диабет, болест на Алцхаймер, автоимунни заболявания като ХИВ или синдром на Сьогрен могат да се проявят по подобен начин.

Проверка по рама

Най-ранните симптоми на диабет – 5 промени, за които да внимавате
Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ