8.6 C
София
събота, март 25, 2023

Лилавите зеленчуци и грудки имат антидиабетни свойства

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Червените, лилавите и сините пигменти в плодовете, зеленчуците и грудките, наречени антоцианини, могат да намалят риска от диабет чрез повлияване на енергийния метаболизъм, чревната микробиота и възпалението.
Нова обзорна статия, сравняваща резултатите от изследването по темата, показва, че благоприятният ефект на антоцианините върху диабет тип 2 се увеличава, ако антоцианинът е ацилиран, което означава, че ациловата група е добавена към захарните части на антоцианина.

Голямо количество ацилирани антоцианини може да се намери в лилавите картофи, лилавите сладки картофи, репичките, лилавите моркови и червеното зеле, докато боровинките и черниците съдържат предимно неацилирани антоцианини. Ацилираните антоцианини се абсорбират слабо при храносмилането, но имат пробиотични свойства и намаляват риска от диабет по-ефективно от неацилираните антоцианини.
„Проучванията показват, че в допълнение към промяната на физичните и химичните свойства, ацилирането влияе върху това как антоцианините се абсорбират и метаболизират“, казва постдокторантът Канг Чен от Отдела за хранителни науки, Университета на Турку, Финландия.

Ацилираните антоцианини са по-ефективни антиоксиданти от неацилираните антоцианини и могат също така да подобрят чревната бариера, която позволява усвояването на необходимите хранителни вещества. Освен това, ацилираните антоцианини поддържат хомеостазата на чревната микробиота, потискат провъзпалителните пътища и модулират метаболизма на глюкозата и липидите.
„Генотипът на растението определя какъв вид антоцианини произвеждат. Като цяло, лилавите зеленчуци съдържат много ацилирани антоцианини. Освен това, лилавите картофи, особено финландският сорт, наречен „Synkeä Sakari”, изобилстват от ацилирани антоцианини”, казва Чен.

Проверка по рама

Ацилираните антоцианини преминават през тялото ни от горната част на стомашно-чревния тракт до дебелото черво, където се метаболизират от чревната микробиота. Глюкозните транспортери участват в абсорбцията на антоцианини, но различни глюкозни транспортери са отговорни за абсорбцията на ацилирани и неацилирани антоцианини. Ацилираните и неацилираните антоцианини също имат различно въздействие върху ензимите, участващи в метаболизма.
„Последните изследвания показват, че ацилираните и неацилираните антоцианини могат да повлияят на диабет тип 2 по различни начини”, обобщава Чен.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ