17.9 C
София
четвъртък, септември 28, 2023

Люляк в градината: Засаждане и грижа за страхотни цветове

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Люляците обичат слънчеви места и издържат на частична сянка. Твърде малко слънце може да означава по-малко цъфтеж и затова не е подходяща. Подходяща почва за това растение е добре дренирана глинеста почва с неутрално рН. Този вид почва осигурява балансирана текстура, която позволява правилен дренаж на водата, като същевременно запазва достатъчно влага за растенията. Те могат да понасят глинеста почва, но тя може да спре растежа им.
Почвата трябва да е добре дренирана, защото прекомерната влага може да доведе до гниене на корените и други проблеми за растенията. Може да добавите органична материя към почвата или създадете повдигнати лехи, за да се справите с проблема.

6 причини люлякът да не цъфти и какво да предприемем
Засаждане на люляк

Засадете люляк през есента преди първата слана или в началото на пролетта. Изкопайте дупка, която е както дълбока, така и достатъчно широка, за да побере корените на растението. Запълнете и внимателно укрепете почвата около растението, след което полейте. Добрите градинари съветват да използвате мулч, за да запазите влагата в почвата и да намалите плевелите.
Когато засаждате, оставете достатъчно място около растението, за да има пространство да расте. Проверете етикета за информация относно разпространението, както и височината. Поливайте редовно и добре, за да дадете добър старт на растението.

Проверка по рама

Дори не сте предполагали за тези лечебни свойства на люляка
Грижа за люляка

За добър растеж добавяйте слой мулч всяка година през пролетта. Люляците могат да се торят след първата и втората година, като няма нужда да го правите и след това. Използвате балансиран (10-10-10) тор през пролетта, когато растежът започне. 

Препоръчително е да подрязвате люляка, за да цъфти по-добре. Люлякът се връща всяка година, но за да се гарантира, че ще цъфти през следващата пролет, е изключително важно да се подрязва в точното време. За да сте сигурни, че не се отстраняват пъпките от следващата година, подрязвайте люляка веднага след като е приключил с цъфтежа през пролетта. Не подрязвайте през лятото или есента.
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ