България

Маджо – любимият мафиот на „Продължаваме промяната”

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Всякакви напъни на четворната коалиция, оглавявана от „Продължаваме промяната“, за разчистване на корупцията и за слагане на мястото им на мафиоти, олигарси и бивши управляващи със съмнения за корупция, се оказа един огромен балон, който се пука само при споменаването на името Младен Михалев – Маджо.

Кой е въпросният господин? Михалев е роден през 1964 г. в Силистра. Той е бивш състезател по борба и е един от най-активните участници в създаването на силовите групировки в страната, където основното ядро беше съставено от бивши борци.

Заедно с Михалев тогава са братята Васил и Георги Илиеви, Димитър Джамов, Красимир и Николай Маринови – Маргините, Стефан Мирославов – Крушата, Милчо Бонев – Бай Миле и др.

В началото на 90-те години Михалев и някои от споменатите имена се подвизават на мотел „Божур”, където основната им дейност са измами на чужденците влизащи в България, при обмен на валута. Но с времето ситуацията в страната се променя и разпадането на държавността открива нови, по-големи възможности пред гореизброените лица за правенето на незаконен бизнес.

Същите хора, заедно със свои сподвижници, започват масово да рекетират магазини и заведения в столицата, под контрол са хванати и проститутките в столичните хотели, а след това и по морските курорти.

За кратко време в цялата страна започва да се говори за групировката на борците, като все по отчетливо в нея се открояват двама лидери, това са Младен Михалев и Васил Илиев, като около тях започват да се оформят лагери.

Около Михалев се събират Красимир Маринов – Големия Маргин, Румен Николов – Пашата, Дмитрий Минев –  Димата Руснака, Венислав Стефанов и др.

Около Васил Илиев, основно се събират лица приближени на брат му – Георги. По това време от затвора в Унгария е освободен Иво Карамански, човек с богато криминално минало, който не признава за авторитетите Младен Михалев, Васил Илиев и хората около тях.

Поради което започват и първите конфликти в подземния свят с първите престрелки, в които падат и първите жертви на гангстерските воини, които ще продължат през годините.

Така при една престрелка пред казино „Севастопол” в средата на януари 1994 г. Михалев е ранен в гърдите и е приет във ВМА, което става повод за голям скандал и едва не коства поста на тогавашния шеф на болницата.

Малко след тези събития Маджо и хората около него създават групировката СИК, наречена така на застрахователното им дружество. А около Васил Илиев се създава групировката ВИС и той регистрира застрахователно дружество със същото име.

Иво Карамански е арестуван и по този начин е отстранен от бизнеса със силовото застраховане. Това е времето, в което рекетът наложен от тези групировки, се превръща в силово застраховане.

Незавидна е съдбата на тези, които дръзнат да не се застраховат в едната или другата компания. Следват побои, палежи на коли, магазини и заведения и страха от тези хора започва да витае навсякъде.

Така по всички магазини и автомобили се появяват стикерите на двете дружества. По това време на бивша Югославия е наложено ембарго заради войната, която се води на нейна територия. Тогава бивши ръководни кадри на разформираните тайни служби организират канали за снабдяване на западната съседка с всичко необходимо, най-вече с горива.

Но за целта им трябват хора, които да свършат черната работа и да контролират контрабандните канали през границата, основно на ГКПП „Калотина“, където минават композициите с цистерни.

От този период датира и близкото приятелство на Михалев с бившия зам.-шеф на Първо главно управление на ДС и бивш външен министър във второто правителство на Луканов, генерал Любен Гоцев.

В този период е основана и фирмата „Интерпетролиум”, базирана в бившия хотел „Орбита“, управител на която става Стоил Славов -Телето, който е един от най-приближените на Маджо.

Началото на новия век за групировката СИК е белязано със започващо напрежение между членовете й. Някой от босовете вътре не признават лидерството на Михалев и започва война, която завършва с убийствата на Стоил Славов и Милчо Бонев от едната страна, и убийството на Дмитрий Минев от другата.

След убийството на приближения му Милчо Бонев през 2004 г. Михалев напуска България и живее в швейцарския град Цуг. Завръща се в страната през 2008 година.

По това време започва и активното му участие в туристическия бизнес заедно с Младен Мутафчийски, който е собственик на хотел „Хелена ризорт” в Слънчев бряг. Но с времето между двамата партньори възниква конфликт и 7 месеца по късно Мутафчииски умира, а Михалев става собственик на хотела.

В пияно състояние пред свои приближени Маджо прави намеци, че разполагал с ампули, които предизвиквали инфаркт. Заради тези му приказки се стига дотам, че хора, които кани на срещи в офиса на банката му, не смеят да пият нищо. 

Името му се появява и през 2012 година и в сайта Уикилийкс, откъдето изтича секретен доклад за босовете на организираната престъпност в страната. Докладът е изготвен от агенти на ЦРУ в София през 2006 г. и носи подписа на посланик Джон Байърли  в който Михалев заедно с още хора е посочен като един най-влиятелните босове на мафията в България.

Интересен факт е, че и премиерът Кирил Петков в началото на февруари тази година, заявявайки твърдата си позиция, че ще се бори с мафията превзела държавата докрай, занесе на главния прокурор списък с 19 имена. Като лично той пред всички медии на няколко пъти каза името на Младен Михалев – Маджо като един от хората в този списък.

Дотук добре, но какво се оказва в действителност.

Оказва се, че същият този Младен Михалев – Маджо, за когото говори премиерът, че е във въпросния списък, се ползва с пълния комфорт на правителството на същия този министър-председател.

В потвърждение на написаното ето какво сочат фактите:

В средата на февруари тази година Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ търгува горива с една определена фирмa – „Бент ойл“, която по категоричен начин е свързана с въпросния Младен Михалев – Маджо.

За това съобщи първо българският разследващ сайт “Биволъ”, позовавайки се на три независими източника.

След което вестник „Сега” съобщи, че първата сделка е била през юли 2021 г., а през ноември председателят на агенцията бе сменен. Същата фирма „Бент ойл” е бенефициент от държавни поръчки и европроекти за над… 425 млн. лв.

Редица сделки за продажба и покупка на горива от държавния резерв са реализирани през юли 2021, декември 2021 и януари 2022 г. За поне три от тях има сигурни данни, че фирмите са свързани с Младен Михалев – Маджо.

Заедно с останалите държавни поръчки и европроекти само една от замесените компании е получила договори за доставки на горива за около половин милиард лева.

Проверка в Търговския регистър показа, че основен собственик в „Бент ойл“ е директорът й Димитър Радев чрез фирма „Вилет“. Радев е и в управлението на „Фарма“, в която дял от 67% има съпругата на Младен Михалев – Елена. „Бент ойл“ държи и 28% от акциите на новата застрахователна компания „Асет Иншурънс” АД.

Към тези факти трябва да добавим и този, че банката му „Интернешънъл Асет Банк“ е една от най-силните в момента. В управлението на банката, освен дъщерята на генерала от комунистическото разузнаване Любен Гоцев – Румяна Любенова Гоцева – Йорданова, участва и съпругата на Младен Михалев – Маджо – Елена Благоева Михалева.

А още от 90-те години не е тайна, че „Интернешънъл Асет Банк“ е реално банка на Михалев, въпреки сменящите се имена на финансовата институция през годините, както и имената на хората в борда.

Наскоро в едно интервю с Венци Стефанов по повод скандала с изтеглените над 53 млн. за строежа на магистрала „Хемус“ той категорично потвърди чия собственост е въпросната банка и каза колко усилия е положил господин Михалев през годините, за да я стабилизира, а сега с лека ръка министър Рашков руши имиджа й. Което било крайно некоректно от негова страна…

Завидните финансови успехи, обаче, не пречат Младен Михалев да се ползва и от ниските лихвени кредити на държавната Българска банка за развитие, която принципно би трябвало да подпомага малки и средни предприятия.

Нека припомним, че точно преди година депутатът Ивайло Мирчев от „Демократична България“ – част от управляващата коалиция, поде активна кампания срещу т.нар. олигарси на Бойко Борисов и срещу неправомерно финансиращата ги държавна Българска банка за развитие.

„В Българската банка за развитие има огромен проблем, за който систематично и последователно сигнализираме от 4 години. Този проблем беше потулван и е правилно, че служебният министър на икономиката започва проверка“, бяха думите на Мирчев от 18 май 2021 в студиото на NOVA.

Тогава Мирчев визира името на Младен Михалев – Маджо, на чиято фирма ББР е отпуснала кредит от 19 милиона лева. Тогава Мирчев призова да се прегледа как се е случило това: „Трябва да се провери как освен концесиите по плажовете, фирма свързана с бившия шеф на Бойко Борисов в СИК получава такъв кредит от ББР. По какви критерии се отпускат такива кредити“, попита Мирчев.

„Над една година с Христо Иванов питаме г-н Бойко Борисов за връзките му с Младен Михалев – Маджо. Над една година ние нямаме отговор“, казва гневно Ивайло Мирчев преди година. Година по-късно партията на Мирчев е част от управляващата коалиция. И г-н Мирчев спира да пита!? Защото вече той е част от управлението на държавата, а визираните от него лица – рожба на корупционния и мафиотски преход, продължават да живеят в комфорт и да черпят с пълни шепи държавни ресурси.

Правителството на „Промяната“ продължава да осигурява пълен комфорт на Маджо и в туристическия му бизнес. Чрез приближени той върти бизнес за стотици милиони, а сега владее концесията на почти всички български плажове.

От години е публична тайна, че Младен Михалев си има свои хора в Министерството на туризма, които да пазят интересите му. Това са Екатерина Дацова – бивша шефка на дирекция „Управление на морските плажове“, която се прочу покрай кафето от акитата на някакво екзотично животно, което обича да пийва ежедневно (20 лв. чашката).

Луксозната служителка на Министерството на туризма бе уволнена преди няма и месец от министър Христо Проданов. Но на поста заместник-министър, обаче, продължава да стои несменяемата от 2015 г. по времето на всички и всякакви правителства Ирена Георгиева, която минава за доверен човек на Михалев.

Връзките на правителството на Кирил Петков с Младен Михалев – Маджо се огласиха и в медии зад Океана. На тях обърна внимание канадският „Дейли Гардиън” в броя си от 27 май, в който описва разпънатия от новото правителство чадър над олигарсите на Бойко Борисов и обръща специално внимание на търговията с горива от държавния резерв.

„Споменатият от премиера Кирил Петков като фигурант на прословутия списък за главния прокурор Младен Михалев остава тесен партньор с държавата в сделките за доставка на горива за нуждите на резерва“, пише „Дейли Гардиън”.

Видимо само у нас вярваме, че „Продължаваме промяната“ прави някаква промяна. По-скоро само продължава старите традиции за разпъване на чадър над определени фигури.

Материалът Маджо – любимият мафиот на „Продължаваме промяната” е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Не пропускай

Back to top button
zonguldak escort