Криминални

Майката на убитата Алена Щерк: Борила се е, наистина се е борила

Уличеният за убийството на Алена Щерк Виктор Спига вече е в България. Италианските власти екстрадираха мъжа и го предадоха на българските. Спига е задържан за 72 часа и предстои да му бъде повдигнато обвинение. В деня на екстрадицията майката на Алена говори пред „По света и у нас“.

Какви доказателства има за вината на Спига? Явно има доказателства, които Апелативният съд в Анкона е преценил като достатъчни, за да одобри искането за екстрадиция. Според информацията ни, не е открито оръжието на престъплението, но прокуратурата има доказателства, че Виктор Спига е укрил улики за извършеното престъпление. Все още не са готови голяма част от експертизите, но вече е ясно, че Алена е починала след нанасянето на поредица от силни удари в областта на главата.

Екипът на БНТ днес се срещна с майката на Алена, а нейната изповед е наистина разтърсваща.

Силвия Щерк, майка на Алена Щерк: Просто разбрах, че съм имала едно голямо сърце до себе си, което безсмислено си отиде. Винаги бях много съпричастна, когато чувах за родител да погребва дете и винаги изпитвах някакво страхопочитание. Необяснимо беше за мен как се издържа такова нещо. А сега на мен ми се случи.

Срещата ни със Силвия Щерк е само час след като в България е конвоиран обвинения за убийството на Алена Виктор Спига.

Проверка по рама

В момента е изготвено постановление за привличането му като обвиняем отново за умишлено убийство, извършено с особена жестокост по отношение на Алена Щерк на 27 май, тази година, заяви Десислава Петрова, зам.-градски прокурор на София.

Според етапно заключение на съдебните медици, Алена е убита с нанасянето на осем силни удара с твърд предмет в областта на главата. Криминалистите са на мнение, че за нанасянето на ударите най-вероятно е ползван предмет, наподобяващ гаечен ключ. Оръжието на убийството все още не е открито.

На този етап Спига не се признава за виновен, а до екстрадицията му се стига след като той е дал съгласие.

Това беше нашият съвет и на двамата адвокати, италианската колега и аз. Защото първо процедурата по екстрадиция е такава, че той така или иначе щеше да бъде екстрадиран. Шансът да не бъде екстрадиран, беше минимален. И освен това нашата цел не е да затрудняваме разследването, напротив целта е да помогнем да се разследва пълно, обективно и възможно най-бързо, каза Любен Казанлиев, адвокат на Виктор Спига.

Адвокат Казанлиев коментира още, че на този етап Спига няма да дава обяснения.

Прокуратурата ще иска от съда определянето на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Магазин за Акумулатори

Това, според нас се мотивира, както от доказателствата за опит да бъдат заличени следи от извършеното престъпление, така и от обстоятелството, че незабавно след неговото осъществяване обвиняемият е напуснал пределите на България и се е опитал да се укрие в Италия, заяви Десислава Петрова, зам.-градски прокурор на София.

Алена Щерк не е споделяла със семейството си за проблемите, които има с Виктор Спига, за да не тревожи майка си.

Силвия Щерк, майка на Алена Щерк: Споделяла е с нейните приятели, дори ги е заклевала да не казват нищо на мен. Борила се е, наистина се е борила.

През последните години, освен с бизнеса си, Алена се е занимавала и с латино танци, дори е започнала да прави хореография.

Силвия Щерк, майка на Алена Щерк: Ние ще я изпратим с тези танци в последния ѝ път. В последния ѝ дом. Ще покажем на всички, които я обичаха, какво изгубих. Тя ще танцува на своето погребение.

Ако бъде признат за виновен, Виктор Спига може да получи наказание от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. Той е екстрадиран у нас под условие, че ако бъде осъден ще бъде предаден за излежаване на присъдата си в Италия.

Криминално

Новините Днес

Не пропускай

Back to top button
zonguldak escort