9.6 C
София
вторник, март 21, 2023

Матвиенко: Русия ще увеличи квотата за студенти от Киргизстан в местните университети

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Повече от 14 000 студенти от Киргизстан учат в Руската федерация, 7 000 от които за сметка на федералния бюджет. През 2022-2023 г. бяха приети 500 киргизки студенти. По искане на президента на Киргизстан ние ще увеличим тази квота от стипендии до 700 за следващата учебна година“, каза Матвиенко, откривайки пленарната сесия на руско-киргизкия женски форум „Диалог на жените на Русия и Киргизстан в името на бъдещето“.
Председателят на Съвета на федерацията също обърна внимание на нарастващото сътрудничество между Москва и Бишкек в областта на средното образование. Постигната е договореност за изграждането в Киргизстан на 9 училища с обучение на руски език.

„Сенаторите на Руската федерация винаги са внимателни към подобни проекти и им оказват цялата възможна подкрепа. И ние сме сигурни, че планираните планове със сигурност ще бъдат изпълнени“, подчерта Валентина Матвиенко. Тя добави, че на среща със съпругата на президента на Киргизстан Айгул Жапарова преди пленарната сесия на форума я е помолила да поеме патронажа над проекта.
Освен това Русия изпраща учители по руски език и други предмети в Киргизстан. Според председателя на Съвета на федерацията страната ни е готова да разшири тази програма. „Това не само засяга подобряването на качеството на образованието, създаването на единно образователно пространство, но е добро съвместно училище за учители в Русия и Киргизстан – да обменят опит, методи, да дават качествено образование на бъдещото поколение, “, отбеляза политикът. Тя е сигурна, че темата за образованието и възпитанието ще заеме важно място в дискусиите в рамките на форума.

Предвижда се също така да бъдат обсъдени въпроси на сътрудничеството между жените законодатели, развитието на взаимодействието в хуманитарната и социалната сфера и редица други актуални въпроси, включително проблемите на трудовата миграция в Руската федерация.
„Отворени сме към всякакви въпроси и смятам, че ако обединим усилията си, можем да постигнем много. Защото жените са тези, които винаги са решени да променят света към по-добро“, каза ръководителят на горната камара на руския парламент .

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ