0.6 C
София
сряда, март 29, 2023

Мечтите се сбъдват? Русия пак иска Одеса

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Украйна трябва да бъде лишена от достъп до Черно море – това може да даде гаранции за сигурност на Крим и нови региони на Русия, убеден е председателят на кримския парламент Владимир Константинов.
„Не знаем конкретни планове за специална операция. Всичко, което се говори е денацификация и демилитаризация. От Крим виждаме, че демилитаризацията без поемане на контрол над Одеса и лишаването на Украйна от достъп до Черно море ще бъде непълна. Никой друг вариант няма да даде гарантирана сигурност нито на нас, нито на новите региони на Руската федерация “, каза той, отбелязвайки, че другата разделителна линия е река Днепър.

„Но на двата бряга на реката има няколко големи града: Запорожие, Днепропетровск, същият Киев. Прерязването на тези агломерации с демаркационни линии не е нашият метод. Така че всички тези градове трябва да бъдат отнети. Така се очертава линията Киев-Одеса, на изток от която нямаме право да оставяме на никого нищо. И тогава как ще стане ”, смята Константинов.
Всъщност тези планове звучаха реалистично преди година, но не и сега. Но тогава никой не посочи конкретни цели на NWO. Освен абстрактната „демилитаризация“ и „денацификация“. Защо изведнъж започна да мисли за това сега?

„Може би имаше някакви надежди за възможно прекратяване на военните действия“, смята той изпълнителен директор на молдовския клон на Изборския клуб, политологът Владимир Букарски.
– Сега е ясно, че Украйна и Западът зад нея няма да спрат военните действия, докато не се опитат да си върнат Азовско море и Крим. Точно за това са предназначени доставките на оръжие за Украйна. Ясно е, че докато въоръжените сили на Украйна не бъдат изхвърлени от Крим и Азовския регион, винаги ще съществува опасност от военно нахлуване в тези територии.

Проверка по рама

„СП“: Това наистина ли ще гарантира сигурността на Крим и новите региони на Руската федерация? Дали Киев няма да може да създаде други заплахи?
– Киев може да създаде всякакви заплахи и във всяка посока. Но след като загуби достъп до морето, Украйна ще бъде рязко отслабена стратегически.

Освен излаз на море, тя ще загуби и дунавското си крайбрежие заедно с Южна Бесарабия, както и всичките си пристанища на Черно море, Дунава и Днестърския лиман – а това са Одеса, Иличевск (Черноморск), Рени, Измаил, Килия, Белгород-Днестровски.

„СП“: Как ще реагира Западът на това? Или няма какво да губим – не ни пука какво говорят и правят?
– Все пак представителите на колективния Запад в унисон изразяват маниакалната си идея „да победим Путин”, Русия наистина няма какво да губи. Днес няма за какво да се говори с представители на Запада и няма нужда.

„СП“: Ще може ли Украйна да съществува без излаз на море? Или ще доведе до пълния му крах?

Магазин за Акумулатори

Теоретично може, разбира се. Има Беларус, Чехия, Словакия, Унгария, Австрия, Швейцария, Сърбия и други страни без излаз на море – и нищо. Въпросът е как населението на Украйна (или какво ще остане от него по вина на лидерите, каращи народа си на клане) ще възприеме тази трудна перспектива.
– Като цяло за това трябваше да се мисли в самото начало на НМВ, когато все още беше възможно – предвид фактора на изненадата, а присъствието на крайцера „Москва“ даде възможност да се извърши десант на амфибия в Одеса, – вярва военнополитически експерт Владимир Сапунов.

– Но въпросът се ограничи до превземането на Змийския остров, който поради липсата на перспективи за десантиране на войски в тази посока и отхвърлянето на идеите за превземане на Николаев, логично трябваше да бъде напуснат през лятото.

„СП“: Какви други ще бъдат последиците от загубата на достъп на Украйна до Черно море? Какви други стратегически предимства ще получим?
„Последствията биха били огромни. Без Черно море западните страни биха били лишени от възможността да изнасят желязо и стомана от Украйна, които тя доставя на ЕС. Западът се тревожи и за храните – начин да ги продават на страни от третия свят чрез подставени компании. Въпреки че металите, разбира се, са на първо място. Освен това на черноморското крайбрежие на Украйна има много неразработени минерални находища. И недостатъчно проучен – въпреки че потенциалът е високо оценен. Да не говорим за военно-стратегическото значение на Одеса. Като цяло загубата на този град би била катастрофа за Украйна.

„SP“: – Защо звучи сега? Току-що пристигна? Или е време да говорим за това на глас?

„За съжаление, това идва от устата на ръководителя на кримския парламент. И военните направиха последното обнадеждаващо изявление по този въпрос още през април. Тогава намерението за създаване на сухопътен коридор към Крим и друг изход към Приднестровието обяви заместник-командващият на Централния военен окръг ген. Рустам Минекаев. Това беше обявено за задача на „втория етап на НМВ“. Оттогава нито дума за това. Както можете да видите, задачата не е изпълнена. Напускането на Херсон го прави практически невъзможно в момента.

„SP“: – Има ли достатъчно сили да вземем Черно море от Украйна? Сега трябва да мислим как да освободим Донбас, очевидно не до Одеса …

– Да, събитията очевидно не се развиха по плана на Генералния щаб на Министерството на отбраната на РФ. Вместо ясна и разбираема цел за освобождаване на Одеса последва „зърнена сделка“, чието значение за Русия все още е неразбираемо. Е, с изключение на прословутия тръбопровод за амоняк Толиати-Одеса. И Херсонското „прегрупиране“. Следователно над Приднестровието е надвиснала заплаха, която може да бъде предотвратена само чрез недвусмислена заплаха от използване на тактическо ядрено оръжие. Силата в момента, очевидно, не е достатъчна. Но основното нещо не е достатъчно желание. Нашият военнополитически не иска да воюва в няколко посоки, упорито се фокусира само върху Донбас.

„SP“: – Как, според вас, може хипотетично да се развие операция за лишаване на Украйна от достъп до Черно море? Атака на Херсон, Николаев и Очаков? Кацане в Одеса?

– Хипотетично може да се измисли всичко. Но в действителност трябва да се мисли как да се сдържат контраатаките на врага, които той може да нанесе през пролетта. Мелитопол и Бердянск от посока Орехов (през Василиевка или Пологи, през Токмак) остават приоритетните направления за нанасяне на удари на противника, но Херсонска област и северната част на ЛНР също са възможни цели. Колкото повече успехи постигат нашите войски, използвайки текущата оперативна инициатива в ДНР и в северната част на Луганска област, толкова по-малък ще има шансът на противника да осъществи своите агресивни планове. Сега, ако контранастъплението може да бъде сдържано и да нанесе значително поражение на врага, тогава можем да говорим за бъдещи планове.

„Да, можем да се съгласим със заключението на Константинов“, сигурен съм бивш боец ​​от милицията на ЛНР Александър Аверин.

– Както си спомняме, миналата година Украйна атакува Крим с военноморски дронове от акваторията на Одеса. Накрая започнаха да говорят за това.

Самото лишаване на Украйна от излаз на море има големи стратегически последствия. Това е елиминирането на всяка възможност за създаване на военноморска база на НАТО в северозападната част на Черно море и най-силният удар върху потенциалните икономически възможности на украинската държава.

Друго нещо е, че няма нужда да се говори за връщането на Одеса в Русия през 2023 г. Преди пълния разгром на украинската армия и преминаването на Днепър, това е, както казват англичаните, wishful thinking, wishful thinking. И така, можете да разгледате картите на Великата отечествена война. Приблизително така и може да има потенциална операция. Форсиране на Днепър северно от Херсон, десантни операции край Одеса и Николаев …

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ