13.8 C
София
четвъртък, май 23, 2024

Метаданните не лъжат: Уникален код показва, че Лена Бориславова и Никола Минчев да съставили фалшивите документи

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Има метаданни с уникален код, които показват като съставители на документите Лена Бориславова и Никола Минчев. Това обяви Асен Йорданов по повод случая за фалшифицираните протокол и пълномощно, за който „Бивол“ съобщи през уикенда. Публикуваното на 27 април журналистическо разследване твърди, че Кирил Петков е излязъл от сдружението „Да запазим Корал“ с фалшиви документи, подправени от Лена Бориславова. 

„В метаданните излизат точният час, минута и дата, както и данните на принтер, с който са обработени документите“, обясни Йорданов. 

Според разследването Бориславова от „Продължаваме промяната“ е фалшифицирала подписи и документи през 2021 г., когато Кирил Петков трябвало да стане министър на икономиката в служебен кабинет, но все още бил член на Управителния съвет на неправителствена организация „Да запазим Корал“. Изданието публикува документи, за които се твърди, че са съставени с фалшив подпис на председателя на „Да запазим Корал“ Атанас Русев.

Първият представлява пълномощно, с което Лена Бориславова може да се разпорежда с делата на сдружението, а останалите са протокол от заседание на сдружението, на което се взима решение за освобождаване на Кирил Петков като член на управителния съвет и назначаването на Мартин Драгулев на негово място, както и декларация за истинност.

Последните също били с подписи на Русев, за което той реагира в социалните мрежи, посочвайки, че „иконата“ на „Продължаваме подмяната“, се е изгаврила с него и сдружението. Той определя това като „ред престъпления, за да може нейният Кирил Петков да влезе във властта“. 

Проверка по рама

Според изданието документите са били входирани в Агенцията по вписванията с електронен подпис на адвоката на Лена Бориславова. Във връзка с тях Агенцията по вписванията изисква още няколко други документи, като списък на присъствалите на заседанието, на което е взето решението. Сред тях е и основателят на „Да запазим Корал“ Атанас Чобанов.

Чисто нов момент по казуса е свързан и с отцепилия се от „Промяната“ ексдепутат Александър Дунчев. Според Асен Йорданов Дунчев е бил обект на насилие след като отишъл при премиера, за да постави въпроса за поети ангажименти относно действия за спасяване на българските гори от незаконни сечи. „Явно това е агресирало някои лица“, смята Йорданов.

По думите му сигнал до прокуратурата е подаден още преди 10 месеца, но Кирил Петков и Лена Бориславова досега не са били разпитани по случая.

„Не съм била търсена от органите на реда. По никакъв начин не се притеснявам от проверка, свързана с това общо събрание“, обяви Лена Бориславова от ПП-ДБ пред bTV по повод разследването.

Бориславова призова органите на реда да си свършат работа, без да потвърждава или отрича изнесените данни в журналистическото разследване.

„И всичко, което мога, ще съдействам на всякакви разследващи органи да излезе истината. Бил ли е или не Петков част от УС на Сдружението към момент, в който той е встъпил в длъжност като министър на икономиката? Това са факти, които могат да се видят в Търговския регистър“, коментира Бориславова.

Магазин за Акумулатори

Ден по-рано в отговор на твърденията в разследването Кирил Петков каза пред журналисти, че е бил част от сдружение „Да запазим Корал“, но е излязъл от организацията през 2021 г. По думите му изведнъж и отникъде, в предизборната кампания, „поредният фишек от ДАНС“ идва три години по-късно.

„Чудят се вече какво да направят. В тази кампания явно не могат да ни оборят на реалните идеи как България да изглежда и искат да ни заровят в калта и ДАНС, разбира се, е бухалката, която се използва“, обяви Кирил Петков.

Материалът Метаданните не лъжат: Уникален код показва, че Лена Бориславова и Никола Минчев да съставили фалшивите документи е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ