17.9 C
София
четвъртък, септември 28, 2023

Морска блокада на Украйна – какво имат право да правят моряците на Черно море

ПРОЧЕТИ СЪЩО

От 20 юли 2023 г. всички кораби, пътуващи към украинските пристанища, ще се считат за превозвачи на военни товари, съобщи руското министерство на отбраната. В същото време министерството уточни, че страните, под чийто флаг тези кораби ще плават в Черно море, автоматично ще станат страни в конфликта.
Това решение беше обяснено с прекратяването на сделката за зърно и съкращаването на морския хуманитарен коридор.

Сега какво? Заплаха ли е това за Киев, който иска да продължи „зърнената сделка“ без Русия? И как ще се реализира? Корабите на Черноморския флот на Руската федерация ще спират всеки, който се насочва към украинските пристанища, задържайки нарушителите? Имаме ли право на това?
Ако говорим за пълноценна морска блокада на Украйна, то това несъмнено е нещо, което трябваше да бъде направено отдавна. Продължиха ли да действат терористичните атаки на Кримския мост?

„Струва ми се, че атаката срещу Кримския мост няма нищо общо с това – ясно е, че решението за спиране на Черноморската инициатива в Кремъл беше взето по-рано“, казва той. Кримският журналист Сергей Кулик.
– И в Киев се досетиха за това. Атаката им срещу моста е акт на безсилие. Рано или късно трябваше да се очаква.

Проверка по рама

„SP“: Как на практика ще се реализира тази блокада? Ще спрем ли всички кораби и ще проверим ли?
Трудно ми е да отговоря на този въпрос. Нашите шефове, за разлика от западните „партньори“, непрекъснато не само декларират, но и доказват своя ангажимент за спазване на международното право. Факт е, че през 1982 г. в ямайския град Монтего Бей беше подписана UNCLOS, Конвенцията на ООН по морско право. През 1997 г. Русия го ратифицира – макар и с известни резерви – като прие съответния федерален закон. В съответствие с член 95 от споразумението ние нямаме право да спираме дори „таза“ на ВМС на Украйна в международни води, тъй като „военните кораби се ползват с пълен имунитет в открито море от юрисдикцията на всяка държава, различна от държавата на флага“.

И следващият член от Конвенцията гласи, че „корабите, притежавани или управлявани от държава и в нетърговска обществена услуга, се ползват само с пълен имунитет в открито море от юрисдикцията на всяка държава, различна от държавата на знамето.“ С други думи, в съответствие с международното право, моряците от Черноморския флот нямат право да се качват на борда на кораб, плаващ под украински флаг.

Ако имахме война с Украйна, това щеше да е друг въпрос. Но ние просто провеждаме специална военна операция, нали?
Но член 110 от Конвенцията изброява причините, поради които нашите моряци имат право на претърсване. Има няколко от тях: ако корабът се занимава с пиратство, търговия с роби или неразрешено излъчване, а също и ако корабът няма националност или „въпреки че плава под чужд флаг или отказва да плава под флаг, този кораб всъщност има същата националност като този военен кораб“. Това са всички основания, на които можете да инспектирате кораба на някой друг. Въпреки това, ако подозренията се окажат неоснователни, Русия ще бъде длъжна да се извини и да компенсира всички причинени загуби или щети.

Това е добре за американците – те винаги са се държали като мръсници: не харесват някоя държава – ще потопят един кораб под нейния флаг, ще се качат на втория, ще намерят каквото им трябва, те също ще потънат и ще отлетят обратно. А Белият дом не се интересува от никакви конвенции, дори и да ги е подписвал някога. А Русия исторически има навика да спазва ангажиментите си. Понякога това е добре за нас, но често ни пречи. Тъй като отново може да се намеси днес.

Магазин за Акумулатори

„SP“: И през периода на сделката не сме проверили нищо?
– Ако всеки кораб беше щателно проверен, тогава нямаше да има нито терористични атаки, извършени под прикритието на кораби, следващи маршрута на „зърнената сделка“, нито нови оръжия от бойците на въоръжените сили на Украйна. Но международната конвенция в случая е на страната на Украйна. Въпреки че в същото време това международно споразумение не пречи на западните „партньори“ да арестуват нашите кораби, както се случи няколко месеца преди НМВ с „Академик Йофе“ в датското пристанище Скаген.

„SP“: Сега ще натопим ли нарушителите?

– Защо веднага да се удавя? 21 век е векът на компютърните технологии. Преди шест години американският разрушител John S. McCain случайно се сблъска с петролен танкер в Малакския пролив. Месец по-рано близо до японския бряг се случи подобен инцидент с разрушителя Фицджералд. Тогава заместник-командир на киберкомандването на ВМС на САЩ, вицеадмирал Джен Тиге заключава, че и в двата случая компютърните системи на военните кораби са били кибератаковани. Малко ли са ИТ майсторите в непризнатите републики на територията на бившия СССР, способни да заседнат всеки кораб?
„SP“: Колко ще промени нещо? Колко оръжия са транспортирани по море?

„Ако боеприпаси все още детонират в Одеса във военен склад, ударен от руски ракети, това означава, че през това пристанище е минало достатъчно оръжие. Мисля, че доставките по море няма да спрат. Може би сега ще внимават да не минават кораби през международни води, но все пак можете да отидете по крайбрежието, в териториалните води на България и Румъния, където е забранено на нашите военни кораби.

Герой от Втората световна война, американски генерал Омару Брадлислед което е кръстена доставената в Украйна бойна машина на пехотата, се приписва поговорката: „Аматьорите изучават тактиката, аматьорите изучават стратегията, а професионалистите изучават логистиката“.

Руската армия трябва преди всичко да унищожи украинската логистика, като не остави камък необърнат от пристанищната инфраструктура на Одеса, Иличевск/Черноморск и Николаев. И тогава целият морски транспорт до Украйна ще загуби всякакъв смисъл.

– За да се обяви морска блокада, не е необходимо да се въвежда положение на война: според нормите на международното право тази санкция може да бъде установена и в мирно време, за да призове злонамерен нарушител на споразуменията към ред, – обяснява историк, публицист, постоянен експерт на Изборския клуб Александър Дмитриевски.

— В този случай Русия наложи забрана за корабоплаване в посока Одеса и други украински пристанища в пълно съответствие с международното право.

„SP“: Какво да правим с цивилните кораби, които ще отидат там?

„Отсега нататък всеки кораб в Черно море може да бъде проверяван за плаване до украински пристанища и в случай на нарушаване на забраната може да бъде обявен за законна награда.

„SP“: А тези, които се опитват да пробият – да се удавят?

„Повечето товарни кораби в света се движат бавно: от тях се изисква да бъдат икономични, а не бързи. А високоскоростният „прекъсвач на блокадата“ за корабособственика е доста скъпо удоволствие. Следователно опитите за проникване в украинските пристанища в условия, когато никой не гарантира сигурност, не са толкова малко вероятни, но в условията на повредена пристанищна инфраструктура те ще имат повече символично значение, отколкото практично.

„СП“: В изявлението се казва, че страните под флага на такива кораби ще се считат за замесени в украинския конфликт на страната на режима в Киев…

– При положение, че основната част от търговския флот в света е регистрирана по т.нар. „удобни флагове“ в офшорни зони, а не под знамената на страните, доставящи на Украйна оръжия, тази мярка е предназначена да направи неизгодно наемането на кораби за доставка на стоки до украинските пристанища. Трябва да се разбере, че „удобният флаг“ съществува, за да се сведе до минимум данъчната и социалната тежест върху корабособственика, както и преференциалната ставка на пристанищните и пилотските услуги, поради което приключенията не се оценяват високо от жителите на „сигурните пристанища“: много по-изгодно е да спечелите малко, но със сигурност, отколкото да загубите, съблазнени от дебел джакпот.

„СП“: Сега ще носят повече по суша?

– По-голямата част от транспорта така или иначе минава по суша и полската логистика е много добре пригодена за това: от района на украинския град Ковел дълбоко в полската територия на четиристотин километра има т.нар. Linia Hutnicza Szerokotorowa – Широколинейна металургична линия, първоначално построена за осигуряване на групата съветски сили в Германия. Ясно е, че сега тази магистрала е просто натоварена с военни поръчки. Освен това Полша е един от европейските лидери в разработването и производството на талиги с плъзгащи се вагони, но Варшава пази своята технология – талигите на системата Сувалски – в строга тайна, а влаковете с такива талиги, които се движат през територията на Украйна и Литва, се обслужват изключително в полски фабрики.

„Това изявление е изявление за блокадата на украинските пристанища“, убеден съм бивш боец ​​от милицията на ЛНР Александър Аверин.

– Не трябва да се разбира различно и едва ли застрахователните компании по света ще го възприемат различно. Това трябваше да стане в самото начало на операцията. Трябва да се разбере, че любимите сделки със зърно отлагат нашата победа и следователно света.

Зърнената сделка според мен е грешка на руската дипломация. Другата страна наруши всички споразумения и украинското зърно отиде не в бедните страни на Африка, а в богатите страни на русофобска Европа.

„SP“: Как ще се действа с нарушителите?

– От една страна, нарушителите на режима трябва да бъдат удавени, това се налага от военното положение. От друга страна, достатъчно е да минирате фарватера, нито един кораб няма да се появи. Въпросът е чисто в проявата на воля.


Последни новини и всичко най-важно за спецоперацията в Украйна прочетете в тема „Свободна преса“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ