България

Може ли едно нахлуване да се редактира?

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Година след зрелищното нахлуване на прокуратурата в президентската институция, от спецобвинението заявиха, че никога не са били част от този акт. 

Магистрати от Специализираната прокуратура никога и по никакъв начин не са нахлували в сградата на президентството. Те извършиха и предприеха действия по разследването след надлежно разрешение от български съд. Фактически пристъпиха на територията на президентството, след покана и при спазване на вътрешните правила. Те бяха въведени вътре от административен секретар на президентството“, заяви днес по време на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова, цитирана от „Клуб Z“.

Според нея информацията за случилото се на 9 юли 2020 г. в президентската институция е манипулативно поднесена. Тя изрази и недоволство, че всички погледи неоснователно били вперени в Спецпрокуратурата, но на „Дондуков 2“ имало и друга прокуратура, която също е извършила действия по разследването. Те отново били в изпълнение на предварително разрешение от друг съд – не от Специализирания.По думите ѝ самата сграда на президентството не разполага с някаква законова забрана и не се ползва с привилегия там да не се извършва разследване.

Вероятно Валентина Маджарова има предвид, че на 9 юли 2020 г. имаше и военни прокурори на „Дондуков 2“, чието разследване срещу Илия Милушев и обиски и изземвания случайно съвпаднаха с влизането на Бюрото по защита и Спецпрокуратурата по казуса с Пламен Узунов.

Президентството опроверга прокуратурата

От прессекретариата на Румен Радев бързо опровергаха думите на ръководителя на Спецпрокуратурата, като заявиха, че „безпрецедентното въоръжено нахлуване в президентската институция, претърсване и показните арести на секретар и съветник на държавния глава през лятото на 2020 г. трудно могат да бъдат редактирани в обществената памет със задна дата“. 

Проверка по рама

Оттам посочват, че действията на Спецпрокуратурата са били предшествани от широка медийна кампания на прокуратурата срещу президентската институция. Дни наред, по-изключително манипулативен и в противоречие с всякаква представа за върховенство на правото начин, прокуратурата публично отправяше внушения и интерпретации за естеството на разговори и срещи на служители на президентската институция“, пишат от президентството, като отбелязват, че основанието на прокуратурата и въоръжените служители на подчиненото на главния прокурор Бюро за защита за влизане в президентската институция не е по покана на главния секретар на президента. Според тях това е представено разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд, издадени по искане на прокуратурата.

„Напомняме, че както извършените по искане на прокуратурата арести, така и отнемането на достъп до класифицирана информация, бяха обявени от българския съд за незаконни. В мотивите на съда изрично се подчертава и че липсата на фактически основания за издаване на заповедта за задържане е съществено нарушение на процесуалните норми, което я прави незаконна, изтъкват още от прессекретариата.

Коментари

Коментара

loading…
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Магазин за Акумулатори

Не пропускай

Back to top button
zonguldak escort