22.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Може ли секциото да се проведе по клинична пътека?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Предстои ми раждане на първото ми дете. Лекарят, наблюдаващ бременността ми, е на мнение, че нормално раждане няма как да се случи при мен поради тесен таз, и ми препоръча секцио. Какви документи трябва да ми издаде лекуващият лекар при тази ситуация, когато секциото не е по мое желание?
Елисавета Димова, гр. Пловдив

В лечебно заведение за болнична помощ може да постъпите с направление за хоспитализация (бл. МЗ-НЗОК №7), издадено от общопрактикуващия лекар, от специалист от извънболничната помощ, след насочване от спешна помощ или след постъпване в спешното приемно отделение на болницата.
Общопрактикуващият лекар може да издаде направление за хоспитализация (бл. МЗ-НЗОК №7) за раждане, но е редно това да направи АГ специалистът, който е следил бременността ви, (дори да няма сключен договор с НЗОК). Той ще приложи и копия от медицинската документация за наблюдението на бременността. (Карта за профилактика на бременността, съгласно чл. 10 от Наредбата 8 за профилактичните прегледи и диспансеризацията).

По КП №5 „Раждане“ НЗОК заплаща секциото само ако жената има съответните индикации за това, т.е. само по медицински показания и по преценка на лекарите. Ако секциото е по желание на пациентката – не.
Какъв метод за родоразрешаване ще е подходящ във вашия случай, ще преценят лекуващите лекари.

Проверка по рама

В цената на пътеката са включени всички процедури, медикаменти и необходими консумативи. Бременните и родилките до 45 дни след раждането са освободени от потребителска такса за болничния престой.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ