5.5 C
София
вторник, март 28, 2023

Може ли стресът да ви разболее?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ако човек изпитва стрес редовно, може да забележи симптоми като нередовен хранителен режим, затруднен сън или проблеми със сърцето и имунната система. Важно е да знаем, че стресът трябва да бъде случайна, а не постоянна емоция.
МОЖЕ ЛИ СТРЕСЪТ ДА ПРИЧИНИ ЗАБОЛЯВАНЕ?

Стресът може да предизвика различни заболявания и състояния. Когато човек изпитва стрес, тялото увеличава производството на стероидни хормони, наречени глюкокортикоиди. Те включват кортизол, който е известен още като „хормон на стреса“. Въпреки че тези хормони обикновено помагат за регулиране на имунната система и за намаляване на възпалението, хроничният стрес може да доведе до неразбирателство между имунната система и оста хипоталамус-хипофиза-надбъбрек.
Това е взаимодействието между надбъбречните жлези, хипофизната жлеза и хипоталамуса. В резултат на това има по-голяма вероятност от развитие на психични и физически състояния, включително: умора, диабет, затлъстяване, депресия, имунни заболявания. Хормоните на стреса могат да потиснат имунната система, като понижат активността на клетките, които реагират на вируси и бактерии или други възпалителни състояния.

Лекар: Това е най-ефективният начин за облекчаване на стреса
СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ ЕФЕКТИ

Проверка по рама

Лекарите свързват повишените нива на стрес със състояния като високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. Стресът може също така да предизвика увеличаване на сърдечния ритъм на човека и да увеличи потребността от кислород. Здравните специалисти са установили и уникално свързано със стреса състояние, което засяга сърцето, наречено кардиомиопатия на Такуцобо. То е известно още като „стресова кардиомиопатия“ или „синдром на разбитото сърце“. Това е временно състояние, което може да предизвика симптоми, подобни на тези при сърдечен удар, като например болка в гърдите. Симптомите обаче се дължат на стрес, който причинява функционални проблеми в сърцето.
При кардиомиопатията на Такуцобо част от сърцето временно се уголемява и изпитва затруднения при изпомпването. Останалата част от сърцето обаче се опитва да функционира нормално. Според експерти това може да доведе до тежка краткосрочна мускулна недостатъчност или дори до шок. Състоянието обаче е лечимо. Повечето хора се възстановяват напълно в рамките на няколко дни или седмици. В редки случаи обаче то може да доведе до смърт.

СТОМАШНО-ЧРЕВНИ ЕФЕКТИ

Стресът може да повлияе на апетита на човек и на типичното функциониране на стомашно-чревния му тракт. Например, той може да повлияе на: чревната пропускливост, секрецията на стомашна киселина, възпаление на стомашно-чревния тракт, процеса на усвояване.
6 храни, които побеждават стреса

ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ДИХАТЕЛНАТА СИСТЕМА

Магазин за Акумулатори

Стресът може да раздразни или влоши някои респираторни заболявания, като астма и симптоми на алергия, като доведе до или влоши задуха и хриповете. Това се дължи на факта, че стресът може да предизвика възпалителна реакция, която води до свиване на дихателните пътища. Ако човек не страда от респираторно заболяване, той обикновено не е изложен на сериозна опасност. При хората с дихателни затруднения, като например хронична обструктивна белодробна болест, обаче това може да доведе до пристъпи на паника и по-значителни дихателни затруднения.
БОЛКА

Когато човек е стресиран, мускулите му могат да се напрегнат. Ако човек е постоянно стресиран, мускулите му нямат възможност да се отпуснат. Това може да доведе до мускулна болка. Според една статия от 2017 г. стресът влияе на централната нервна система и на начина, по който мозъкът обработва болката. Стресът може също така да причини хронично главоболие от тип „напрежение“. Според едно проучване от 2012 г. стресът е често срещан отключващ фактор за главоболие и също така може да влоши болката при главоболие.

5 начина, по които стресът влияе на тялото ви
ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ КОЖАТА

Честият стрес може да доведе до различни състояния, свързани с кожата. Според проучване от 2018 г., хора, които са изпитвали стрес, са съобщили за случаи на: пърхот, сухи или възпалени обриви, сърбеж на кожата, сърбящ обрив, акне, брадавици.

РЕПРОДУКТИВНИ ЕФЕКТИ

1. При жените

Стресът може да повлияе на жените по различни начини. Например той може да повлияе:

СЕКСУАЛНОТО ЖЕЛАНИЕ: Стресът, депресията и умората могат да доведат до понижаване на либидото.

ВЪЗПРОИЗВЕЖДАНЕТО: Стресът може да доведе до поява на херпес симплекс вирус и синдром на поликистозните яйчници. Той също така може да изостри предменструалните симптоми и да предизвика нередовен менструален цикъл.

МЕНОПАУЗА: Стресът може да влоши физическите последици от менопаузата.

ПЛОДОВИТОСТ: Стресът може да повлияе на способността на жената да зачене.

Какво е стрес – симптоми и ефекти върху тялото

2. При мъжете

При мъжете стресът може да повлияе на:

СЕКСУАЛНОТО ЖЕЛАНИЕ И РЕПРОДУКЦИЯ: Стресът може да повлияе на производството на сперматозоиди.

ИНФЕКЦИИ: Тъй като стресът може да повлияе и на имунната система, инфекциите могат да бъдат по-вероятни и да засегнат простатната жлеза, тестисите и уретрата.

ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ УМА

Стресът може да окаже значително въздействие и върху психичното състояние на човека. Според статия от 2017 г., човек, който е преживял стрес в ранна възраст, може да развие голяма депресия, биполярно разстройство или посттравматично стресово разстройство. Той може също така да повлияе на паметта и когнитивната способност за учене на човека. Според рецензия от 2017 г. лекият стрес може да помогне на когнитивните функции на човека. Екстремният стрес обаче може да повлияе отрицателно на паметта и преценката.

ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ

Човек обикновено може да лекува стреса в домашни условия. Според експерти някои възможности включват: редовна физическа активност, получаване на достатъчно сън, йога, акупунктура, масаж, свързване с други хора. Ако и тези методи не помогнат може да опитате да потърсите професионална помощ. Търсенето на помощ, когато е необходимо, може да подобри цялостното здраве на човека в краткосрочен и дългосрочен план. 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ