3.8 C
София
сряда, ноември 29, 2023

На какви направления има право майка ми след инсулт?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Майка ми е трудно подвижна след инсулт. Въпросът ми е: колко пъти в годината има право на направление за невролог и кардиолог? Личният ни лекар не й дава направление, поради това, че е ползвала такова през януари, тази година.
Станимира Кръстева, гр. Бургас

Специалистът невролог следва да диспансеризира пациента с диагноза „Последици от мозъчно съдова болест“ (МКБ код I69) и да го наблюдава от началото на инцидента, в продължение на една година.
Общият брой прегледи за календарна година при диспансеризиращия невролог е 4, т.е., за 2023 г. трябва да бъдат проведени 4 прегледа с общ клиничен неврологичен статус. Доплерова сонография на артерии и вени се извършва един път годишно. Ежегодно се изследват холестерол и време на кървене. По преценка, при синдром на деменция, се провежда консултация с лекар специалист по психиатрия.

След първата година от инцидента до края на живота, диспансерното наблюдение на пациента със заболяване „Последици от мозъчно съдова болест“ (МКБ код I69) преминава към общопрактикуващия лекар. Диспансерните прегледи се провеждат 4 пъти годишно, със снемане на общ клиничен неврологичен статус. Ежегодно се извършва ЕКГ и се изследва холестерол

. По преценка, само при провеждане на антикоагулантно лечение с индиректни антикоагуланти, се изследва протромбиново време с INR. Консултация със специалист невролог (доплерова сонография на артерии и вени – до петата година от инцидента) се провежда един път на две години (след петата година – консултация с невролог по преценка).
В нормативната уредба не е записан точно определен брой направления, който здравноосигурените може да ползват в рамките на календарната година. Преценката за издаването на направление обаче, е на лекаря, в зависимост от здравословното състояние на пациента.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ