20.8 C
София
петък, юни 9, 2023

На какво вредят най-много лютите чушки?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Скалата варира от 0 (български пипер) до 3 хиляди (пипер Х). Най-известните сортове люта чушка:
– Халапеньо. Лютите чушки са средни по размер. Смята се за умерено пикантен, но контактът на кожата с прясно халапеньо предизвиква дразнене. Използва се за приготвяне на салса и сосове.

– Табаско. Този пипер се дължи на соса, който носи името му. За да се създаде сос Табаско, чушките се счукват и се смесват със сол и оцет, което намалява лютивината.
– Хабанеро. Различава се с плодови нотки на вкус, използва се за приготвяне на мексикански сосове.

– Лют червен пипер. Смлян лют червен пипер е основната съставка в чилито на прах, използвано в тексско-мексикански ястия като чили кон карне. Това е един от най-лютите сортове пипер.
– Скоч боне. Вид лют червен пипер, наречен заради приликата си с шотландската шапка.

Проверка по рама

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете по 1 люта чушка
Въпреки че чушките са по-често пикантни, има и сладък сорт, наречен качуча. Лютивият вкус на чушките идва от веществото капсаицин. Дразни лигавиците, горните дихателни пътища, кожата. Капсаицинът има аналгетичен и противовъзпалителен ефект, поради което веществото се използва в медицината.

Въпреки че капсаицинът има много ползи за здравето, той не е подходящ за всеки. Някои са по-чувствителни към него и изпитват неприятни странични ефекти от капсаицина.

На какво вредят най-много лютите чушки?
Възможните нежелани реакции са:

– Гадене и повръщане, диария

Магазин за Акумулатори

Капсаицинът дразни лигавицата на храносмилателния тракт, причинявайки лошо храносмилане и диария.
– Киселинен рефлукс.

Усещането за топлина, което капсаицинът създава, дразни стомашната лигавица, което провокира рефлукс, киселини. Ако усещането за парене от яденето на люти чушки изглежда непоносимо, не пийте вода. Водата не разтваря капсаицина и няма да помогне за облекчаване на усещането за парене. За да се отървете от усещането, пийте или яжте млечни продукти.

Люти чушки: Хранителни факти и ефекти върху здравето
Ако имате главоболие, задух или кашлица след ядене на люти чушки, обадете се на вашия лекар. Това може да е симптом на отравяне. Забранено е да се използват лютиви сортове пипер за деца, бременни и кърмещи жени, както и при астма, хипертония, заболявания на стомашно-чревния тракт, черния дроб и бъбреците.

– Гответе лютите чушки с ръкавици.

Избягвайте да докосвате лицето си, особено очите. Отстранете семената и тъканите, върху които растат, за да намалите лютивостта на плода. Не забравяйте, че сушените чушки са по-пикантни от пресните.

Полезни свойства на всички сортове пипер дарява веществото капсаицин, което има аналгетичен и противовъзпалителен ефект. Пиперът помага при мигрена и артрит, ускорява метаболизма и насърчава загубата на тегло, но преди да го използвате, е важно да се консултирате с лекар.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ