28.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Над 100 ранени полицаи, 291 задържани по време на протести във Франция

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Дарманин осъди протестиращите, които той описа като крайнолеви, известни като „черни блокове“, като каза, че те наброяват около 2000 в столицата и още около 1000 в югоизточния град Лион. Той призова за „сурови наказания за тези, които нападнаха полицията и обществената собственост“. В Париж водена от синдикатите демонстрация започна мирно, към която се присъединиха много семейства, държащи плакати, призоваващи за социална справедливост и настояващи френският президент Еманюел Макрон да подаде оставка или да отмени закона си за повишаване на минималната възраст за пенсиониране от 62 на 64 години, съобщава Guardian. .

Докато маршът преминаваше през 11-ти район на Париж, полицията използва сълзотворен газ и се сблъска с групи млади мъже, облечени в черно. По полицията бяха хвърлени снаряди, урни и коктейли Молотов. Някои парижки автобусни спирки и витрини бяха разбити и покрити с графити с лозунги срещу полицията. Когато маршът достигна крайната си точка на Place de la Nation, полицията изстреля сълзотворен газ и принуди тълпата да се отдръпне.

Безредици имаше и в Лион, където бяха подпалени няколко коли и изпочупени прозорци на някои фирми. В Нант, Западна Франция, протестиращите натрупаха кофи за боклук и ги подпалиха пред административната сграда, а витрините на магазините също бяха ударени. Полицията използва сълзотворен газ, след като някой от тълпата хвърли запалителни снаряди по служителите на реда. Демонстрант в Нант беше лекуван от медици със сериозна травма на ръката. В Марсилия група от повече от 100 демонстранти окупираха за кратко луксозен хотел близо до старото пристанище, преди да бъдат отблъснати от полицията. Сълзотворен газ беше използван и в Тулуза и Рен.

Макрон и правителството сега се опитват да излязат от пенсионната криза: през последните дни президентът направи няколко посещения в провинциална Франция, но протестиращите го освиркваха, удряйки тенджери и тигани. Профсъюзите заявиха, че настроението на гняв във Франция не стихва. Преди това те призоваха за голямо избирателно участие в понеделник, 1 май, и демонстрациите бяха по-големи от стандартните маршове за Деня на труда, като стотици хиляди участваха в около 300 митинга.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ