3.8 C
София
сряда, ноември 29, 2023

Нагъл кмет купува гласове пред секциите: Юзджан Ахмедов минал евтино – раздавал по 20 лева

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Кметът на новопазарското село Войвода Юзджан Ахмедов (ДПС), който в неделя спечели четвърти мандат, е раздавал пари пред изборната секция в деня на вота, сигнализираха жители на селото. Те са подали жалба в полицията и очакват реакцията на прокуратурата.
От Областната дирекция на МВР в Шумен потвърдиха, че по сигнала е извършена проверка и е потвърдено, че в деня на изборите в селото са раздавани пари. „Материалите по случая са докладвани в прокуратурата и наблюдаващият прокурор ще прецени дали има нарушение“, заяви директорът на ОД на МВР Георги Гендов.

„20 лева назаем пред секцията“
Самият кмет Юзджан Ахмедов, когото потърсихме за коментар, първоначално отрече по телефона да е давал каквито и да е пари, но впоследствие призна, че „дал на една жена 20 лева назаем“. На въпроса защо дава пари „назаем“ пред изборната секция в изборния ден и не знае ли, че това е нарушение, кметът втвърди тона и отправя обвинения към репортера на „За истината“, че „си измисля скандали“, пише zaistinata.com.

„Вие за 20 лева на въпрос ли го правите?“, възмути се Юзджан Ахмедов и продължи с нападателен тон: „Дадох й пари назаем на жената, какво толкова е станало? Кои сте вие, че да ме питате?“. На поканата за среща пред кметството, за да се видим на живо „кои сме“, кметът категорично отказва и затвори телефона.
За да получим повече информация, отидохме на място в с. Войвода и разговаряхме с група местни жители. Само двама от тях обаче се съгласиха да бъдат цитирани и снимани, останалите предпочетоха да останат анонимни, защото се страхуват. „Много ни плашат, все пак имаме семейства, ходят по къщите“, заявиха хората

Проверка по рама

Неджлял не се страхува да каже истината за наглия кмет

Неджлял Халиб е жената, която е подала сигнала до полицията в изборния ден. Не се притеснява и не се страхува, защото се изхранва с животновъдство и не е зависима икономически нито от кмета, нито от партията му. Образована жена, която искрено се възмущава, че селото на предците й вече три мандата се разсипва при управлението на сегашния кмет.   
За кметския пост във Войвода на 29 октомври се бореха двама кандидати –  Юзджан Ахмедов, издигнат за четвърти мандат от ДПС и Йозджан Лютфи, издигнат от коалиция ПП-ДБ. Данните на ЦИК сочат, че за Ахмедов са подадени 159 бюлетини, а за Лютфи – 96. Гласували са 268 избиратели от имащите право на глас 416 жители на селото.

„Ахмедов спечели с купени гласове и с екскурзианти от Турция“, казва Неджлял и обяснява, че в деня на вота във Войвода са пристигнали около 60 изселници, само за да гласуват за кмета. Точно толкова е разликата между Ахмедов и неговия опонент Лютфи, пресмятат привържениците на загубилия кандидат.

 „Спечелихме 96 гласа, което никак не е малко, като имате предвид, че правихме кампания без нито една стотинка, без партийна структура зад нас и срещу такава мощна партия като ДПС“, коментира Неджял Халиб. На практика като се извадят гласовете на изселниците и дошлите от съседни села роднини и сватове на кмета, от самото село Войвода са гласували по-малко от 200 жители, обясняват местните хора
„Ако не бяха купените гласове, кметът нямаше да спечели“, твърди неговият опонент Йозджан Лютфи. В деня на вота той бил предупреден от застъпниците на ПП-ДБ, че действащият кмет стои до изборната секция и раздава пари на хора, които излизат от секцията.

„Веднага сигнализирахме полицията, дойдоха, разпитаха ни и се разбра, че наистина са давани пари. Но нищо не последва! Непрекъснато говорят, че купуването на гласове е престъпление, а защо не задържаха този, който раздава пари“, възмущава се Лютфи.

Магазин за Акумулатори

Останалите също питат защо няма задържани при толкова безспорно раздаване на пари пред изборната секция.
 „Толкова са нагли, че даже не се крият, и раздават пари пред свидетели“, обяснява и Неджлял Халиб. И разказва как кметът бутнал 20 лв. в джоба на една жена, която излязла от секцията, а пък тя извадила банкнотата пред всички наблюдатели, за да провери какво получава. По-късно самата жена признала пред свидетели, че „получала парите, за да гласува за номер 57“, казва Неджлял. Цената на един глас вървял между 100 и 300 лв., но за брокерите, казват местните хора.

Материалът Нагъл кмет купува гласове пред секциите: Юзджан Ахмедов минал евтино – раздавал по 20 лева е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ