3.9 C
София
сряда, декември 6, 2023

Ново устройство предвижда припадъци

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Това е най-малкото преносимо устройство от този вид в света. Технологията е предвидена за симптоми, като световъртеж, чувство за отнесеност (вид когнитивна дисфункция), главоболие, припадъци и умора.
Тези признаци обикновено са свързани със заболявания, като продължителен Covid-19, синдром на постуралната ортостатична тахикардия и миалгичен енцефаломиелит/синдром на хроничната умора.

При тях притокът на кръв към главата е намален след изправяне.
Изброените по-горе състояния засягат повече от 13 милиона американци.

Това устройство за носене в ухото е клинично тествано в медицински център Johns Hopkins. Представено е и в медицинското списание Journal of the American College of Cardiology.

Уредът може да предвиди припадъка на човек минути преди това да се случи. Другото му предимство е, че може да се използва с повече от 90% от устройствата, които се поставят в или около ухото. Може също така да бъде оставено вътре в ухото, докато човек спи или се къпе. А това означава по-малка вероятност човек да изгуби устройството или да забрави да го смени.
Предишните проучвания са използвали ултразвук, за да покажат, че мозъчният кръвен поток е ключовият биомаркер, който обективно измерва наличието и тежестта на много заболявания, невидими с просто око. Новата технология използва и оптичен сензор.

Проверка по рама

Датчикът от тестваното устройство се докосва до плитка артерия в ухото, за да измери отражението на ултразвука от церебралния кръвен поток, който е близо до мозъка и главните артерии. Това позициониране го освобождава от усложненията, причинени от движенията на ръката, проблем, който може да попречи на останалите преносими устройства да наблюдават сърдечните показатели по време на много от ежедневните задачи.
Устройство за носене в ухото е миниатюрно, но включва усъвършенствани оптични сензори, акселерометър, сензор за налягане, температурни сензори, изчисления с изкуствен интелект (AI), три дни живот на батерията и микрослънчев панел.

Продуктът се свързва с приложение, което можете да се изтегли и на телефона. То показва на потребителя как се променя неговата сърдечна честота, тенденциите на кръвното му налягане и притока на кръв към главата му при изправяне.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ