30.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

НАПРЕЖЕНИЕ: Национален протест събаря некоалицията заради вноса на зърно от Украйна

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Зърнопроизводителите се подготвят за национален протест срещу срамната некоалиция заради решението на парламента за вдигане на забраната за внос на украинско зърно.

Националната асоциация на зърнопроизводителите вече взе решение за участие в протестни действия а в сряда се очаква и Българската аграрна камара да обяви подкрепата си за започването на протест, предаде БНР.

Камарата, в която членуват 13 браншови организации, обвини министъра на земеделието Кирил Вътев в липса на диалог. Във вторник той ги покани на среща, на която обаче те отказаха да присъстват.

Във вторник по предложение на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС в икономическата комисия в парламента беше гласувано забраната за внос на украинско зърно в страната да не бъде продължавана след 15 септември. Земеделският министър обясни, че не е бил информиран за парламентарната инициатива.

Проверка по рама

Напрежението в сектора се подклажда от началото на годината заради срива на цените на зърното на световните борси. Това предизвика протести на зърнопроизводителите през пролетта с настояване за забрана на украинския внос, който подбива цените.

Служебното правителство на Румен Радев клекна пред техните искания и участва в издействането на забрана за внос на украинско зърно и определени стоки в пет държави от ЕС в Източна Европа.

Всичко това се случи, въпреки обявеното намерение на служебното правителство да се бори с инфлацията. Служебният земеделски министър дори яхна трактор на протестиращи земеделци, за да покаже подкрепата си забраната за внос от Украйна.

Забраната бе наложена, но не доведе до увеличение на цените на международните пазари, нито до бързо реализиране на българската продукция. За сметка на това предизвика криза при производителите на олио в България, които са сред най-големите в Европа.

България традиционно внася около 1/3 от необходимото слънчогледово семе за производство на олио от Украйна. Забраната за внос удари производителите на олио, докато местните зърнопроизводителите настояват за цени на продукцията си, които са по-високи от борсовите. Това обаче би довело до производство на олио, чиято цена ще е неконкуретна на международните пазари.

Зърнопроизводителите настояват за обща среща с земеделския и финансовия министъри поставят срок за тази среща до 15 септември, когато изтича валидното ограничение за внос на няколко селскостопански стоки от Украйна.

Магазин за Акумулатори

„Земеделският бранш в България е в шок от това, че решението няма никакъв анализ към него. В шок е, че това решение въобще се разглежда на тази комисия. Самият текст е абсолютна подигравка с българския земеделски производител“, каза председателят на браншовата организация Илия Проданов, цитиран от БНР.

Материалът НАПРЕЖЕНИЕ: Национален протест събаря некоалицията заради вноса на зърно от Украйна е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ