21.3 C
София
понеделник, септември 25, 2023

НОВ ЗАТВОР! Дивашка цензура от ЕС затваря устата на неудобните в интернет

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Интернет се промени завинаги, но повечето хора, живеещи в САЩ, дори не осъзнават какво се случи току-що. Драконовският нов закон, известен като „Закон за цифровите услуги“, който влезе в сила в ЕС само преди няколко дни (25 август), установява изключително строг режим на интернет цензурата, който е много по-авторитарен от всичко, което някога сме виждали.
От този момент нататък ордите от европейските бюрократи ще бъдат арбитрите на това, което е приемливо да се каже в интернет. Ако открият нещо, което сте казали в някоя голяма онлайн платформа и не им харесва, те могат да принудят тя да го премахне, защото някой в Европа може да го види. Така че, въпреки че това е европейски закон, истината е, че той ще има огромно въздействие върху всички в Америка.

От този момент нататък нищо няма да е същото
Съобщава се, Законът за цифровите услуги (Digital Services Act, съкратено DSA) на ЕС буквално ще направи големите технологични компании „правно отговорни за съдържанието, публикувано от тях“.

Законът за цифровите услуги на EC (DSA) официално влезе в сила. Считано от 25 август 2023 г. технологичните гиганти като Google, Facebook, Amazon й други трябва да спазват това законодателство, което държи онлайн платформите правно отговорни за съдържанието, публикувано от тях.
Въпреки че този нов закон беше приет в ЕС, вероятно ние ще видим широкообхватни глобални ефекти, тъй като компаниите коригират политиките си, за да го спазват.

Проверка по рама

Първоначално ще има 19 гигантски онлайн платформи, които ще бъдат принудени да се съобразят с този нов закон.
От платформите на социалните медии до онлайн пазари и търсачките, списъкът досега включва: Facebook, TikTok, X (бивш Twitter), YouTube, Instagram, Linkedln, Pinterest, Snapchat, Amazon, Booking, AliExpress, Zalando, Google Shopping, Wikipedia,Google Maps, магазините за мобилните приложения на Google и Apple, търсенето в Google и в Bing на Microsoft.

Но от 24 февруари 2024 г. Законът за цифровите услуги ще започне да се прилага за много по-широк спектър от онлайн платформите, които имат не по-малко от 45 млн. потребители месечно.

Казват ни, че този нов закон ще установи ясни правила, които онлайн платформите трябва да следват.
Това ще включва цензуриране на всичко, което се счита за „фалшиво или подвеждащо“ съгласно Усиления кодекс на практиката за дезинформация.

И така, какво се очаква от DSA до полицията?

Магазин за Акумулатори

Миналогодишният Усилен кодекс на практика определя дезинформацията като „невярно или подвеждащо съдържание, което се разпространява с намерението да се измами или да се осигури икономическа или политическа изгода и което може да причини обществена вреда“.
Кодът вече е пуснат в действие по време на изборите и е като „отговор на кризите“ като Ковид 19 и войната а Украйна.

И наистина няма да има никакво значение дали материалът, който европейските бюрократи смятат за „фалшив или превеждащ“, е изобщо фалшив и подвеждащ.

Важното е, че ако онлайн платформите не се съобразят с това,  което им се казва да направят, те ще платят скъпо… Тези от тях, които не спазват правилата на DSA, могат да получат глоби до 6% от глобалния си оборот.
Според Комисията на ЕС, координаторът на цифровите услуги и Комисията ще имат правомощието да „изискват незабавни действия, когато е необходимо, за „справянето с много сериозни вреди“.

Платформата, която отказва да се съобрази с това, може да бъде временно спряна в ЕС. Големите технологични компании отчаяно ще се стремят да избягват подобни наказания, затова ще се подчиняват.

Това означава, че стотици неизбрани от хората бюрократи ще контролират речта в интернет…

При този режим в стила на Оруел екипът евробюрократи ще ре-шава какво представлява дезинформацията и ще инструктира големите технологични фирми да я цензурират. Самите фирми, изправени пред риска за своята репутация и финансовите санкции, няма да имат други избор освен да се съобразяват.

Това може да се направи по различни начини: чрез хора-модератори, които премахват съдържанието, чрез забрана на проблемните създатели, за да се намали техният обхват, чрез демонетизиране на определено съдържание и чрез настройване на алгоритмите към темите за предпочитане или към определени теми, които не се предпочитат.

Въпреки че от правна гледна точка DSA се прилага само в ЕС, след като бъде инсталиран в големите технологични фирми, този огромен апарат за регулиране на съдържанието със сигурност ще засегне потребителите в останалия свят.

Високопоставеният член на комисията по търговията към Сената на САЩ Тед Круз (републиканец от Тексас) изпрати писма до председателя на федералната търговска комисия (FTC) Лина Хан и до ръководителя на офиса на ЕС в Сан Франциско, настоявайки за отговори относно степента на координация между FTC и ЕС за прилагане на Закона за цифровите услуги на EC (DSA) и Закона за цифровите пазари (Digital Markets Act – DMA) на територията на САЩ.

И двата чуждестранни закона са написани, за да отслабят американските технологични компании, особено в Европа. Няма съпътстващи федерални закони нито към DSA, нито към DMA, което прави безпрецедентни усилията на FTC да заговорничи с чуждестранните регулатори срещу бизнеса в САЩ.

Федералната търговска комисия обяви през март, че изпраща свои служители на агенцията в Брюксел, за да помогнат на ЕС при прилагането на тези закони, докато ЕС отвори своя офис в Сан Франциско, за да окаже натиск върху американските технологични компании да спазват новите закони.

(Майкъл СНАЙДЕР, превод Павел Павлов)

Материалът НОВ ЗАТВОР! Дивашка цензура от ЕС затваря устата на неудобните в интернет е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ