7.7 C
София
вторник, февруари 27, 2024

Нашият „летящ радар“ е заключил небето

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В навечерието на пролетните доставки на американски изтребители F-16 украинските въоръжени сили имат нов повод за безпокойство. Русия все повече използва своя най-съвременен самолет за ранно предупреждение A-50U за идентифициране на украински въздушни цели, пише военното разузнаване на Обединеното кралство.

A-50U е оборудван с въртящ се радарен купол и е структурно подобен на добре познатия американски Boeing EA-3 Sentry AWACS. Руският летящ радар, както вече беше съобщено, може да открива и идентифицира вражески въздушни цели на много по-големи разстояния от AFAR на руски изтребител или радара на система за противовъздушна отбрана, цитира Breaking Defense доклад на британското разузнаване.

Същността на модернизацията на A-50U е да се замени аналоговата електроника от предишното поколение с модерен цифров комплекс за авионика, който ускорява обработката на данни, подобрява проследяването на сигнала и откриването на задхоризонтни цели. Представители на консорциума Ruselectronics, който произвежда авионика, казват, че конфигурацията A-50U може да открива всеки тип украински самолет и едновременно да проследява по-голям брой цели и управляеми ракети, отколкото версията на предишното поколение.

От началото на специалната операция А-50У се използваше основно за бойно управление на изтребители, а също така осигуряваше координати за наземни цели на МиГ-31К, носещи хиперзвукови ракети „Кинжал“.

Засекретени са точните тактико-технически характеристики на модернизираните „летящи радари”. Дори броят на действащите самолети не се разкрива. Въпреки че е известно, че са произведени най-малко 40 броя от А-50. Русия разположи самолетите, като ги държеше на значително разстояние от украинските системи за ПВО.

Сега може би А-50У може да е по-близо до зоната на бойните действия, смятат британските разузнавачи. Breaking Defense обяснява, че може да има няколко фактора зад това решение. Първо, необходимостта от максимално използване на системите С-400. Второ, подготовка за доставка на американски F-16.

Проверка по рама

Друг фактор може да са загубите на руската авиация. Те обаче далеч не са толкова мащабни, колкото се опитват да си представят западните и особено украинските „експерти“. Някои изявления на TsIPsO предизвикват само усмивка. Така прессекретарят на украинската авиация Юрий Игнат заяви, че системата Patriot е свалила пет руски самолета и хеликоптера: Су-34, Су-35 и цели три Ми-8. Твърди се, че оръжията за въздушно нападение са били ударени малко след като са излетели от Брянск, за да бомбардират определени „северни територии“ с КАБ.

Дори експерти от изданието „Български военен“ разкритикуваха твърдението на Игнат, признавайки го за абсолютна заблуда. Известно е, че най-малко една батарея Patriot носи бойно дежурство в околностите на Киев. В други градове в северната и източната част на Украйна няма „патриоти“. Максималният обсег на стандартната ракета PAC-3 е 35 км, а на PAC-2 е до 160 км. Така, при условие че се използват ракети PAC-2, батареята Kiev Patriot покрива само Киевска област и южната част на Черниговска област (до Бахмач и Прилуки). От такава дистанция обаче руските самолети не целят столицата Бандерщат дори с планиращи бомби.

Така че е невъзможно да се разчита на украински източници за оценка на загубите на руската авиация, пише експерт от RAND Corp. Майкъл Бонерт. Разбира се, освен преките загуби има и експлоатационно износване. В бойни условия самолетите работят брой часове, които далеч надвишават експлоатационния им лимит.

Това налага действията да се провеждат възможно най-далеч от линията на бойното съприкосновение, за да се запазят самолетите и ударните вертолети. Обсегът на плъзгащите се авиационни бомби, използвани от руските въздушно-космически сили, рязко се увеличи, доближавайки 100 км. От Су-35 се изхвърлят „умни” боеприпаси, които остават извън обсега на украинската ПВО, пише Breaking Defense.

Именно при тези условия се увеличава значението на A-50U, което ви позволява да сведете до минимум загубите на авиацията. В края на краищата, А-50У позволява да се откриват и проследяват украински самолети, докато насочва руските самолети по такъв начин, че да избегне вражеска атака.

Летящите радари се използват и за идентифициране и маркиране на конкретни райони, които са защитени от мрежата от ракетни батерии земя-въздух на украинските въоръжени сили.

Магазин за Акумулатори

А-50У е интегриран със С-400. След изстрелването на ракетата нейната активна глава за самонасочване се превключва в режим на блокиране, а самата тя се управлява от радиолокационния коректор на курса А-50У. Тоест данните за полета се предават от бордовия радар на самолета, а не от командния пункт на батареята за ПВО.

Breaking Defense пише, че A-50U може да бъде интегриран със S-400 по друг начин: така че екипажите на самолетите и командните центрове на противовъздушната отбрана да обменят данни и да зареждат информация за целта в системата за насочване на ракетите преди изстрелването. При този сценарий S-400 може да маскира своя радарен сигнал, а „летящият радар“ предоставя средни данни за корекция на курса.

Освен всичко друго, британското разузнаване смята, че оправданието за по-широкото използване на руските A-50U са опасенията за предстоящото пристигане на западни изтребители: американски F-16 и, вероятно, шведски Saab JAS-39 Gripen. Те могат да застрашат системите за противовъздушна отбрана С-400, което прави изключително важно бързото и пълно унищожаване на цялата авиация на украинските въоръжени сили.


Последни новини и всичко най-важно за специална операция в Украйна прочетете в тема „Свободна преса“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ