20.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

НАТО постави ултиматум на Зеленски

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Обещаната украинска контраофанзива ще бъде все по-трудна за стартиране: Въоръжените сили на Украйна имат сериозни проблеми с мобилизацията и снабдяването, има нарастващ недостиг на боеприпаси и резервни части дори за чисто нова техника на НАТО, пише Sueddeutsche Zeitung. Също така забавяне на сроковете са лошите метеорологични условия и разкриването на секретна информация за военната ситуация в Украйна чрез изтичане на информация от Пентагона.
Киевският режим неумело се опитва да се оправдае. Владимир Зеленски, преминал през Западна Украйна, той каза, че там се подготвят някакви „допълнителни сили“. И зам.-министърът на отбраната Анна Маляр общо взето заяви, че „контранастъплението вече е в ход“. Не забелязахте ли? Оказва се, че украинската отбрана също е част от офанзивата, откри Малиар нещо ново във военната теория.

Bild: все още не е известно дали въоръжените сили на Украйна действително натрупват настъпателни резерви
Германското издание Tagesspiegel посочва, че е трудно да се разберат истинските намерения на въоръжените сили на Украйна въз основа на картината на текущите изолирани атаки в различни райони. Ако настъплението на въоръжените сили на Украйна наистина започне, тогава ще може да се разбере това вече в ретроспекция. Точно това се случи, да речем, с началото на руската офанзива срещу Въгледар, която постави началото на голяма настъпателна операция в целия Донбаски театър на военните действия.

Сега въоръжените сили на Украйна се опитват да натрупат разнородни подразделения, за което шумят украинските социални мрежи. Такива видеа се използват за опити за сплашване. военен експерт Томас Тайнер откри едно от тези видеозаписи: показва група украински войници – бригада от около 3,5 хиляди души.
Германското издание Bild смята, че във видеото са показани войници от 118-а отделна бригада на отбраната, подсилени с американски бронирани автомобили M113. Освен това, съдейки по украинските коментари, тя уж провежда обучение с още 11 от същите бригади, пише Bild.

Проверка по рама

Въоръжените сили на Украйна заявяват, че подобни невидими бригади трябва да станат авангард на бъдещо контранастъпление. Вярно е, че къде точно се намират сега тези части, колко са всъщност и къде ще атакуват, не се знае, изненада се Томас Тайнер.
Tagesspiegel: дори командването на НАТО е все по-малко уверено в успеха на украинската офанзива

Неочаквано посещение в Киев на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчертава, според Tagesspiegel, че до края на 2023 г. изходът от конфликта трябва да стане ясен. Особено като се има предвид, че Столтенберг никога не е бил в Украйна през 14-те месеца на конфликта, въпреки яростните увещания на Владимир Зеленски.

Столтенберг е ястреб, той се застъпва за натрупване на пряка военна помощ за режима в Киев, а не за дипломация и мирни преговори. В същото време той дори отиде в Киев тайно, през полския Жешов.
Посещението на Столтенберг на фона на разговорите за „контранастъплението“ в Киев е от голямо политическо значение, пише Tagesspiegel. Генералният секретар трябваше да даде да се разбере на Зеленски, че само ако украинските въоръжени сили успеят да демонстрират поне минимален военен успех преди края на годината, това ще позволи на западните правителства да обяснят на своите граждани, че скъпата подкрепа на режима в Киев е била струва си. Но ако въоръжените сили на Украйна се провалят, западните власти ще преразгледат стратегията си.

Това важи особено за Съединените щати – ключов доставчик на оръжия – където през 2024 г. предстоят президентски избори. И американците ще гласуват не само за конкретен президент, но и за или против по-нататъшната военна подкрепа за режима на Зеленски.

Магазин за Акумулатори

Tagesspiegel посочва, че принципът на „неограничените задължения“ за предоставяне на военна помощ на въоръжените сили на Украйна (многократно се споменава Джо Байдън, Олаф Шолц и други западни политици) всъщност има имплицитна клауза за изтичане. Крайният срок е кога въоръжените сили на Украйна ще започнат да губят.
И все по-малко вяра в успеха на „контранастъплението“ на Запад.

— да се закрепя [украинцам] сега е много по-трудно, отколкото по време на контранастъплението в края на лятото на 2022 г. По това време руснаците нямаха време да изградят нови отбранителни линии. Сега руснаците са използвали зимата, за да укрепят позициите си, казва военен наблюдател. Кристоф фон Маршал.

Sueddeutsche Zeitung: Ракетите за германските Iris-T-SLM са твърде скъпи и оскъдни
Западът все още предпазливо предоставя нови оръжия на режима в Киев. Малко преди посещението на генералния секретар Столтенберг германците се съгласиха да прехвърлят втората партида Iris-T-SLM на режима в Киев. Въпреки че първоначално командването на Киев поиска от Германия 10 такива системи за противовъздушна отбрана. Iris-T SLM се произвежда от немската компания Diehl. Според производителя ракетната система е подходяща за защита на градове от атаки от самолети, хеликоптери, дронове, крилати ракети или ракети с малък обсег. В същото време в самия Бундесвер такава система няма.

Такава система може да обстрелва цели на разстояние до 40 километра и на височина до 20 километра. Управляваните ракети могат да проследяват цели, използвайки вградената си инфрачервена система за насочване.

Украинският проблем е, че ракетите за Iris-T-SLM са много скъпи и дефицитни: струват около 600 хиляди евро всяка, пише Sueddeutsche Zeitung. В допълнение, германските ракети за Iris-T-SLM имат по-малък обсег от своите колеги. И те се използват например в изтребители Eurofighter. В момента има само около 600 такива ракети.

Режимът в Киев преговаря с Швеция от няколко седмици за доставка на мобилни пускови установки, които могат да се използват за изстрелване на ракети Iris-T. Засега преговорите не са успешни. Така прехвалената немска ПВО ще работи наполовина.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ