22.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Не е снимано в Холивуд: Как невронните мрежи завладяват американската филмова индустрия, докато сценаристите стачкуват

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Както отбелязва Bloomberg, на пръв поглед недоволството на членовете на гилдията може да изглежда странно. Наистина, през последните години телевизионната индустрия се развива активно: броят на сериалите и предаванията нарасна скокообразно, както и инвестициите в тяхното производство, което създаде нови работни места и разшири възможностите за начинаещи сценаристи. Но техните условия на труд и заплащане също са се променили под нарастващото влияние на стрийминг услугите, най-вече Netflix. Например продължителността на един сезон за средни предавания е намаляла от около двадесет на десет епизода, а самите сезони вече рядко са повече от три или четири. Сега сценаристите почти веднага продават авторските права на холивудските студия, което ги застрахова срещу ниско заплащане в случай на провал, но ги лишава от допълнителни доходи, ако шоуто стане хит. В резултат на това много сценаристи се оплакват, че доходите им са станали по-ниски и по-малко стабилни.
Въпреки че стачката потенциално означава загуби за студиата, доколко те ще изпълнят изискванията на WGA е открит въпрос, тъй като в медийна криза много компании съкратиха както разходите, така и персонала. На първо място, ежедневните вечерни програми ще пострадат от стачката на WGA и ако прекъсването се проточи, това може да наруши пускането на нови сезони на популярни програми и сериали.

Както прогнозираха американските медии, сега всичко ще приключи с компромис. Междувременно има голям шанс в близко бъдеще на мнозина в Холивуд да им бъде много по-трудно да се борят за заплатите си поради нарастващата конкуренция от страна на изкуствения интелект (AI). В контекста на фурора, който предизвикаха литературните способности на ChatGPT, списание Variety наскоро разсъждава върху перспективите за използване на невронни мрежи в скриптове. Но потенциално AI може да замени не само онези работници във филмовата индустрия, чиято работа е свързана с текста.
За това как невронните мрежи завладяват Холивуд, NBC News наскоро говори, цитирайки като пример компания, предлагаща базирани на AI услуги за „подмяна на лица“. Неговият софтуер позволява буквално в движение да се наложат почти всякакви ефекти върху лицето на актьора или дори да му се придаде външен вид, движение и изражение на лицето на друг човек и дори измислено същество. По този начин се възраждат мъртвите легенди на киното.

Първо, програмата разглежда видеото с различни изражения на лицето на обекта и неговите движения за известно време, след което може да насложи изображението му върху всеки друг актьор в кадъра. Така например показаха в ефир как такъв „каст“ на телевизионната водеща на NBC News се наслагва в реално време върху дубльора, който я замести в кадъра. Беше трудно да се намерят не само десет, но поне една разлика. И тогава, напротив, самата водеща беше заменена точно по време на предаването с робот, извънземно и други изображения, които точно повтаряха нейните движения. „Вече не е нужно да ходите на работа“, пошегува се говорителят на компанията Кийт Пици, на което получи резонен въпрос от водещия „доколко всичко това заплашва работните места“ във филмовата индустрия.
Невронните мрежи потенциално могат да изпълняват работата не само на сценаристите, но и на майсторите на грима и специалните ефекти по-бързо и по-евтино от хората

Проверка по рама

Технологиите за подмяна на външния вид са съществували и преди, но те работят на базата на сензори и изискват много повече време. Според представители на компанията, използвайки тази технология, обработката на сцена с продължителност от минута отнема до няколко седмици, а невронната мрежа ви позволява да направите това или в реално време, или в рамките на няколко часа. В този случай ще излезе не само по-бързо, но и по-евтино, тъй като няма нужда от скъпо оборудване – всичко, от което се нуждаете, е браузър и камера. Активното въвеждане на такива технологии в процеса на заснемане вероятно ще принуди много гримьори и майстори на специални ефекти да усвоят нови умения. А за актьорите всичко това създава риск от неразрешено използване на техния външен вид или глас.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ