18.3 C
София
събота, септември 23, 2023

„Неизвестна болест, подобна на треска от денга“: Роспотребнадзор помоли почиващите в Египет да бъдат внимателни

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Според египетското министерство на здравеопазването и населението огнище на неизвестна треска е регистрирано в провинция Кена, на 600 километра южно от Кайро.
„Поради текущата ситуация по отношение на полетите, пристигащи от Египет, Роспотребнадзор засили санитарния и карантинния контрол, включително с помощта на автоматизираната информационна система „Периметър“, каза днес федералната служба.

Необходими са предпазни мерки, както при всяка инфекция с неизвестна етиология, докато местните власти и лекарите ще установят естеството на заболяването. Това е необходимо за оценка на рисковете от трансграничното му разпространение. В зависимост от това както в Египет, така и в страните, които имат транспортни връзки с него, ще бъдат предприети необходимите противоепидемични мерки.
Какво се знае за треската на денга

Треската денга е инфекциозно заболяване, широко разпространено в Югоизточна Азия (Тайланд, Индонезия, Китай, Малайзия, Япония, Виетнам, Мианмар, Сингапур, Филипините), Индия, Африка (Мозамбик, Судан, Египет), в тропическия и субтропичния пояс Северна, Централна и Южна Америка (Мексико, Хондурас, Коста Рика, Пуерто Рико, Панама, Бразилия и др.). Всяка година около 50 милиона души в света се заразяват с денга.

В Русия случаите на заболяването също не са необичайни. Тази треска се носи от туристи, които се връщат от почивка от ендемични страни.
Основните носители на тази векторно-преносима инфекция са комарите Aedes aegypti.

Проверка по рама

Важна подробност: при липса на носител, болен човек не представлява епидемиологична опасност (т.е. тази инфекция не се предава по въздушно-капков път).
Rospotrebnadzor предупреждава туристите, които планират почивката си в Египет: за да се предотвратят инфекциозни и паразитни заболявания, пренасяни от насекоми, трябва да се спазват предпазните мерки:

  • носете дрехи, които покриват кожата колкото е възможно повече,
  • използване на средства, които отблъскват и унищожават насекоми (репеленти и инсектициди),
  • на закрито – предпазвайте прозорците и вратите с мрежи.

Инкубационният период за треска от денга продължава от 3 до 14 дни, така че можете да се разболеете след седмица или две след завръщането си от почивка. Ето защо, в случай на симптоми, влошаване на здравето, трябва да се консултирате с лекар, не забравяйте да му кажете откъде се е върнал човекът.

Основни симптоми на класическа треска от денга

Заболяването може да бъде безсимптомно, да бъде придружено от леки симптоми или да се прояви като тежко заболяване.
Треската на денга се характеризира с остро начало: температурата се повишава до 39-40 градуса. След това здравословното състояние се променя вълнообразно: до края на третия ден температурата спада, след 1-3 дни отново се повишава, след което се понижава след 2-3 дни.

Други често срещани признаци: силно главоболие, подути лимфни възли, болки в очите, гадене, повръщане, болки в гърба, мускулите и ставите, особено коленете.

Магазин за Акумулатори

Характерен симптом е обилен, сърбящ обрив по тялото, по-късно по цялото тяло, краката и ръцете. Обривът продължава 3-7 дни и оставя след себе си пилинг.
Колко опасна е треската от денга

В повечето случаи възстановяването настъпва в рамките на 7-10 дни.

Но в редки случаи (от 0,5 до 6%) може да се развие тежка хеморагична форма на заболяването с появяващи се подкожни кръвоизливи (синини без синини), кървене от носа, кървене от венците, повръщане и диария с кръв, вътрешно кървене.

При липса на подходящо лечение хеморагичната форма е фатална (вероятност от приблизително 50%).
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ