13.8 C
София
събота, септември 30, 2023

Стратегическо партньорство и финансова помощ. Какво предложи ЕС на Тунис за лоялност

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Документът, който още преди подписването му предизвика вълна от недоволство от обществените и политически кръгове на републиката и местните правозащитни неправителствени организации, беше подписан в присъствието на държавния глава Каис Саид и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, който специално за целта дойде в Тунис, италианският премиер Джорджи Мелони, както и и.д. Премиерът на Холандия Марк Рюте.
Заслужава да се отбележи, че предварителното обсъждане на бъдещия текст на меморандума се проведе по време на посещението на гореспоменатото трио европейски политици преди почти седмица, на 11 юли тази година. Основният препъни камък беше проблемът с нелегалната миграция. Както писаха тунизийските медии, високопоставени представители на ЕС се опитаха да наложат на властите на републиката необходимостта от създаване на бежански лагери в страната, които трябваше да се превърнат в своеобразен аванпост за потока на нелегална миграция от Африка към Европа, която набира всеки ден. Европейците традиционно свързват политиката си с предоставянето на дългоочакваната и крайно необходима финансова помощ на Тунис, включително от Международния валутен фонд (МВФ), чието одобрение продължава да „буксува“.

След първата среща с Урсула фон дер Лайен, Джордж Мелони и Марк Рюте, държавният глава Каис Саид каза, че „Тунис няма да играе ролята на гранична охрана в Европа и няма да се подчини на диктата на Международната валутна политика. фонд“. Така той даде ясен сигнал на политиците от ЕС, че републиката няма намерение да угоди на исканията на чуждестранните кредитори да пожертва своята независимост и благосъстоянието на населението си.
Припомняме, че ключовите условия за предоставянето на заем от около 1,9 милиарда евро от МВФ на Тунис беше осъществяването на структурни реформи, включително в чувствителни области за гражданите на републиката. По-специално беше посочена необходимостта от намаляване на субсидиите от бюджета, предимно за енергия и хранителни продукти, приватизация на редица държавни предприятия и намаляване на заплатите в обществения сектор.

Този път високопоставена делегация от ЕС беше добре подготвена за среща с президента на Тунис. В текста на меморандума, оповестен почти веднага след подписването, наред с плановете за развитие на сътрудничеството в областта на икономиката, търговията, селското стопанство, цифровизацията и зелената енергия, в параграфа, засягащ сътрудничеството в областта на борбата с нелегалната миграция, Отделно беше подчертано, че Тунис „няма да бъде страна за настаняване на нелегални мигранти. Трябва да се отбележи също, че значителна част от меморандума е посветена на въпроса за противодействието на миграцията.
Освен това ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на пресконференция след разговорите в двореца Картаген каза, че ЕС ще отпусне 100 милиона евро за дейности за задълбочаване на партньорството и сътрудничеството в областта на търсенето и спасяването операции, граничен контрол, борба с трафика на хора и правоприлагане. „Тези мерки са част от усилията за насърчаване на законната миграция“, подчерта тя, отбелязвайки „важността на партньорството с Тунис, за да се гарантира, че хората от двете страни на Средиземно море ще се възползват от предимствата“.

Проверка по рама

Според тунизийската експертна общност обаче подписаният меморандум е отстъпка от страна на президента на Тунис, който не успя да се справи с нарастващия натиск от страна на Запада. Така според Ромдан Бен Амор, представител на тунизийската правозащитна неправителствена организация Тунизийски форум за икономически и социални права, подписването на документа е „подчинение на европейския шантаж“. „Този ​​меморандум позволява на Тунис да играе ролята на надзирател и тъмничар, да се превърне в крепост за задържане на нежелани лица в съответствие с европейската имиграционна политика (кофата за боклук на европейската миграционна политика) и да обслужва изключително европейските икономически интереси, засилвайки отсъствието на принципа на независимост, равенство в правото на движение“, – написа той на страницата си в социалната мрежа. Според него този документ само ще допринесе за „трафика на хора“
„Всички тунизийски мигранти, които са незаконно в Шенгенското пространство, ще бъдат депортирани“, пише Бен Амор. „Мечтите на хиляди наши млади хора ще бъдат разбити от меморандум за разбирателство, който предвижда „реадмисия“, тоест колективно депортиране въз основа на идентичност , и увековечава неравенството между категориите и класите по въпросите на правото на свободно движение“.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ