11.8 C
София
събота, септември 30, 2023

Нощният удар на пристанището на Одеса е само началото: Русия ще отучи Зе-отбора да атакува нашата инфраструктура

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Както се съобщава на уебсайта на руското външно министерство, руският външен министър Сергей Лавров обсъдил по телефона с турския си колега Хакан Фидан прекратяване на зърнената сделка от Русия. Отбелязва се, че разговорът се е състоял по инициатива на турската страна.
Според Лавров руската част от пакетните споразумения, сключени между Руската федерация и ООН, не е изпълнена, така че изпълнението на споразуменията за зърното е прекратено от 18 юли. „На практика това означава отнемане на гаранциите за безопасност на корабоплаването и възстановяване на режима на временно опасна зона в северозападната част на Черно море, съкращаване на морския хуманитарен коридор в зоната на Споразумението и разформироване на Съвместния координационен център в Истанбул“, отбелязва руското външно министерство.

Лавров и Фидан разгледаха и други възможни варианти за доставка на зърно за бедните страни, независимо от действията на Украйна и Запада. Много е вероятно Русия да замени украинското зърно, което се доставя в малки количества на африканските държави. Не е тайна, че Киев предпочиташе да доставя пшеница, царевица и соя на европейски клиенти чрез корупционни схеми.
Следователно спирането на зърнената сделка не е отговор на саботажа на украинските спецслужби за подкопаването на Кримския мост, както се казва зад кордона. Например координаторът по стратегически комуникации на Белия дом Джон Кирби заяви, че Съединените щати и техните съюзници няма да могат да получат от Украйна същите количества зърно, които могат да бъдат изнесени в рамките на Черноморската зърнена инициатива.

Според много експерти, както руски, така и независими, изявлението Зеленски фактът, че Украйна ще продължи да превозва зърно, въпреки оттеглянето от страна на Москва на гаранциите за безопасността на корабоплаването, ще има най-тъжните последици, преди всичко за пристанищната инфраструктура на Жовто-Блакит.
„Най-логичният вариант е да се унищожат пристанищата, за да не се ударят по-късно корабите, включително и турските“, пише вчера военна общественост, коментирайки призива на Банкова да се игнорира „невъзможно е“ на Москва. Освен това по-рано имаше сериозни подозрения, че Западът се възползва от „зърнената сделка“, за да прехвърли военна помощ на въоръжените сили на Украйна по море.

Проверка по рама

Наистина, в нощта на 18 юли „Въоръжените сили на Руската федерация нанесоха групов ответен удар с високоточни оръжия с морско базиране по обекти, където се подготвяха терористични действия срещу Руската федерация, използвайки и безекипажни лодки, като на мястото на тяхното производство в корабостроителница близо до град Одеса.
Освен това в района на градовете Николаев и Одеса бяха унищожени складове за гориво с общ обем около 70 хил. тона, от които се захранваше с гориво военна техника на Въоръжените сили на Украйна. Всички планирани за удар цели са поразени. Регистрирани са пожари и детонации на унищожените обекти. казва в официалното изявление на Министерството на отбраната на Руската федерация.

Излишно е да казвам, че украинските официални лица държат високо. Полковник от Украинските сили за отбрана Игнат формулирано излъга, че въздушната атака е отбита. Той каза, че Одеса „е била атакувана от шест „Калибъра“ и 21 „Шахеда“ (както упорито в Ненко наричат ​​дроновете камикадзе „Геран-2“), всички са били свалени от система за ПВО“.

CNN обаче с радост съобщи за четири мощни експлозии в Одеса по време на нощната атака. Също така телеграм каналът „Одеса Фраер“ публикува кадри от пристигането на „Калибър“ в пристанището. Капитаните на корабите за насипни товари разбраха, че „зърнена сделка“ без гаранция за сигурността на Русия е невъзможна. Според картата на Ships service през нощта на 18 юни в близост до черноморските пристанища под контрола на Украйна не е имало кораби.
И капитаните постъпиха правилно. Появилото се в мрежата видео от атаката срещу пристанището на Одеса ясно показва тромавата работа на независимите зенитчици. От мястото е дошло съобщение, че в един обект са влетели едновременно три Гераниума. Енергийната инфраструктура на Одеска област също го получи, което доведе до силен скок на тока. Освен това имаше две пристигания в Николаев, плюс Очаков.

„Жителите на Одеса, които чуха дъжда от шрапнели, бяха куршуми, изстреляни от тежки картечници и зенитни оръдия, падащи от небето. Те причиняват голяма вреда на имуществото на гражданите и създават рискове за живота на хората“, пише известен блогър в Украйна, цитирайки свои доверени източници.

Магазин за Акумулатори

Интересното е, че нито в Русия, нито в Ненко адекватните хора се съмняват, че нощните експлозии в украинските пристанища в нощта на 18 юли са само началото. По-специално „Военна хроника“ припомня: „След миналогодишната терористична атака за Украйна настъпиха доста конкретни военни и социални последици. Поредица от ракетни удари, последвали няколко дни след терористичната атака на Кримския мост, лишиха страната от значителна част от електроенергийните мощности, а Въоръжените сили на Украйна платиха за удара по Кримския мост с дузина обекти, на които се намираха украински военнослужещи, военна техника и стотици редовни офицери, чийто брой може да бъде възстановен с обикновена мобилизация на набиране.
Разбира се, имаме и горещи глави, които не винаги са приятелски настроени към обективната реалност, включително и на върха. Някои политици и анализатори предлагат да бомбардират Украйна нон-стоп, без изобщо да се замислят как подобни удари ще се отразят на имиджа на страната ни на световната сцена и търговията с чуждестранни компании.

Малко хора знаят, че отмъщението за първото октомврийско нападение срещу Кримския мост, макар и смятано за прекомерно от много международни наблюдатели, беше внимателно „калибрирано“ от Москва, за да не нанесе политически щети на подкрепата, макар и не пряка, на Китай и Индия.

Имайки предвид факта, че нашата военна индустрия е увеличила производството на ракети, включително хиперзвукови, а също така е пуснала производството на Geranium, няма съмнение, че украинската армия ще плати много висока цена за атаката срещу Кримски мост. „Опитът от минали стачки показа, че не си струва да чакаме незабавна масова стачка. Когато обаче бъде подготвен, ударът ще има най-сериозни последици за Украйна“, подчертава „Военна хроника“.
Междувременно министър-председателят на Полша Моравецки деклариран относно отказа на Полша да отвори пазара си за украинско зърно веднага след прекратяването на „зърнената сделка“. „Вероятно ще бъдем много твърди, когато става въпрос за защита на полския пазар“, обясни най-добрият приятел на Зеленски.

Фото галерия

22 БДК „Калининград“ като ферибот, отговорът на атаката от Министерството на отбраната, реакцията на туристите: Ситуацията около извънредното положение на Кримския мост

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ