България

НОВИНА от Брюксел: ЕП погва Бойко за заплахи, изнудвания и купуване на избори

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Европейският парламент най-сетне ще се фокусира върху мутренското управление на хунтата ГЕРБ, научи Новините Днес. За разлика от авторитарния режим в Полша, управлението на Бойко Борисов дълго време не беше забелязвано в Брюксел, защото той си служеше с други методи.

Не променяше законодателството, а назначаваше свои хора, заплашваше, изнудваше и купуваше, коментира евродепутатът Елена Йончева.

 

След резолюцията на ЕП за ситуацията в България от октомври м.г., на която аз бях инициатор, обаче, отношението на ЕС започна бавно да се променя. Оттогава България е под наблюдение и на мониторинговата група за демокрация.

Проверка по рама

В края на септември тази година европейски депутати от групата бяха на специална мисия в София и аз убедих колегите с конкретни факти за нарушаването на върховенството на закона, каза още тя.

 

Те питаха не само за безотчетността на главния прокурор, но и за свободата на медиите, за борбата с корупцията, сподели Елена Йончева. Тя припомни, че заради корупция България губи годишно около 11 млрд. евро, по оценки на европейски експерти. Групата ще напише доклад, който най-вероятно ще стане основа на нова резолюция на ЕП.

Магазин за Акумулатори

В момента е в ход процедура, която би следвало да принуди Европейската комисия да задейства най-новия инструмент, който обвързва европейското финансиране с върховенството на закона.

 

Механизмът, който позволява това, е в сила от началото на годината, но още не е използван. Група евродепутати, сред които е и Елена Йончева, инициира съдебно дело за бездействието на Европейската комисия. Председателят на ЕП Давид Сасоли възложи на правните органи на парламента да го подготвят.

Новините Днес към Бойко Рашков: Ники Митничаря, Мишо Булинса и Любо вървят контрабанден канал за петрол, отчитат директно на Бойко Борисов

 

 

Материалът НОВИНА от Брюксел: ЕП погва Бойко за заплахи, изнудвания и купуване на избори е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Лява ръка – десен джоб: Фирма на Александър Сталийски отказа 164 млн. лв. в полза на дружество от обръча на…Бойко Борисов

 

Игра на Богове -Възходът на падението магазин за авточасти
Back to top button