22.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Нямаха време да излетят: „Свифтове“ и „Рейзи“ горят в складове в Харков

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Руските части за борба с дронове подобряват тактиката. Всички руски наземни части получиха противодронови оръдия, които позволяват с помощта на радиоимпулс да се свалят или прехващат украински БПЛА.

Освен това тези дронове са толкова примитивни, че могат да бъдат измамени дори с помощта на наземни изображения. Военни летища рисуват самолети, които глупавите киевски дронове възприемат като истински цели, пише Eurasian Times, позовавайки се на военен експерт Брейди Африка.

Харковски складове на съветски дронове – основна цел за руските удари

Afrik, изучавайки сателитни изображения, откри такива трикове наведнъж на много летища, разположени в непосредствена близост до зоната на бойните действия. По-рано други експерти също отбелязаха гъвкавата руска стратегия за отклоняване на украински дронове: например в една от военните части в Московска област (по обясними причини няма да я назоваваме конкретно).

Фалшивите цели могат дори да заблудят сателитно съзвездие, ако разузнавателните сателити използват изображения с ниска разделителна способност, пише Eurasian Times. В края на краищата въоръжените сили на Украйна вече няколко пъти се опитаха да атакуват руски военни части и дори летища с помощта на своите дронове. Потвърдени са опити за атака на военни летища в Ейск (Краснодарски край), Сеще (Брянска област), Морозовск (Ростовска област), Веретие (Псковска област), Енгелс (Саратовска област), Дягилево (Рязанска област).

Освен това всичко това бяха военни обекти и на 11 април въоръжените сили на Украйна се опитаха да атакуват гражданското летище в Белгород, което така или иначе не работи. Освен това за своите диверсии въоръжените сили на Украйна използват като правило съветските дронове Ту-141 „Стриж” и Ту-143 „Полет”. Произведени са в Харков и голяма част от безпилотните самолети са останали в складове, които са най-важната мишена за руските точни удари.

Проверка по рама

На 3 май срещу Кремъл беше насочена дръзка атака с дрон на UAF, планирана от западни военни съветници, командировани от украинските военновъздушни сили. След това няколко пъти украински дронове са изпращани в Москва.

Атаките на украински дронове срещу Москва нямат военен смисъл, това са операции на CIPSO

— Атаките срещу военни бази в граничния регион се разглеждат като част от по-широка стратегия за „контранастъпление“, използвана от Украйна. Но атаките с дронове срещу Москва служат изключително като инструменти за психологическа война, пише военен наблюдател за Eurasian Times. Ашиш Дангвал.

Дори съветските дронове, които са много по-ниски по авионика от съвременните, имат ниска видимост за системите за противовъздушна отбрана. Ето защо е възможно да се борим с такива дронове само по всеобхватен начин, пише Eurasian Times.

Освен това руските тактики за примамка стават все по-гъвкави. Например миналата година американското разузнаване установи, че ракетите Искандер-М са използвали стрелички като примамка за заблуда на украинските системи за противовъздушна отбрана.

Вярно е, че човек не трябва да подценява врага си. Не можете да откажете на украинците присъствието на военно разузнаване – те също използват тактиката на трикове. Например чешката компания Inflatech достави на въоръжените сили надуваеми примамки за дронове, които имитират ракетни системи HIMARS. Чешката компания заяви, че може да произвежда 35 такива примамки месечно. Обещават да доставят и надуваеми модели Leopard 2A4.

Магазин за Акумулатори

Според американската военна агенция Janes подобни примамки могат да се надуват с електрически или газови вентилатори. В допълнение, те са способни да излъчват топлинен сигнал, който може да заблуди инфрачервените сензори. Дронът теоретично може да бъде измамен на разстояние поне 1,5 км.

Руската система за противовъздушна отбрана е силна с това, че е многослойна и мрежова

Военен колумнист за Eurasian Times Виджиндер Тхакур пише, че украинският конфликт напълно промени идеята за военни операции във въздуха. НПРО доказа правилността на стратегията на Русия, която първоначално изгради дълбоко ешелонирана система за противовъздушна отбрана за отразяване на атаки с балистични и крилати ракети и дори артилерийски снаряди.

Проникването през такава система за противовъздушна отбрана е много по-трудно, отколкото през едностепенна. Ударните изтребители и крилатите ракети могат да летят ниско, за да избегнат откриване от системи с голям обсег. И в близост до системи със среден обсег, те трябва да включват маскиране, за да се избегне откриване или поне да се намали обхватът на откриване.

Въпреки това, за да ударят цел, защитена от многослойни системи за противовъздушна отбрана, те все пак ще трябва да се изправят пред системи за точкова отбрана или VHORAD (ПВО с много малък обсег). Такива системи засягат и украинските дронове, които по чудо проникнаха в тила поради ниска видимост и бяха отклонени към фалшиви цели.

Руските системи за противовъздушна отбрана могат да използват различни видове устройства за самонасочване за проследяване и унищожаване на своите цели – оптични, радарни, инфрачервени, както и SALH (полуактивно лазерно самонасочване) и SARH (полуактивно радарно самонасочване).

„По-важен е не броят на системите за противовъздушна отбрана, а тяхното мрежово взаимодействие“, отбелязва експертът на Eurasian Times. Тоест, използването на системи за противовъздушна отбрана от различни типове (с различни глави за самонасочване и различни обхвати) и ви позволяват ефективно да унищожавате украински цели.


Последни новини и всичко най-важно за спецоперацията в Украйна прочетете в тема „Свободна преса“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ