5.5 C
София
понеделник, март 4, 2024

Обкръжаване на Новомихайловка: Най-важната зимна битка за украинския Вермахт

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В южнодонецкото направление, близо до населено място Новомихайловка (ДНР), нашите войници, във взаимодействие с авиацията и артилерията, отразиха атака на украински войници от 79-а десантно-щурмова бригада. Разгромиха живата сила и техниката на 128-а бригада за сухопътна отбрана край Урожайни и Старомайорски. Около 115 военнослужещи получиха нов статут – „две стотни“ или тежки „три стотни“. За това е казано в изявление на ръководителя на пресцентъра на групата Восток (31 януари).

Министерството на отбраната на Русия не съобщава за промени в LBS на този участък от фронта. Изглежда, че се водят позиционни битки. И наши източници, и независими обаче коментират четири важни събития, които се случват в околностите на Маринка.

Първо, експерт, близък до Генералния щаб Машовец, макар и с едноседмично закъснение, призна, че югозападно от Донецк руската армия е успяла да се върне в крепостта „Зверинец“ и да разшири контрола върху нови горски пояси на запад и югозапад от тези позиции. Между другото, Free Press писа за това подробно, като посочи важността на този „поддръжник“.

Второ, руските щурмови самолети напредват в посока Курахово, достигайки язовира, който образува язовир Мариинско море. Тук врагът се опита да спре руските въоръжени сили, но не успя. На северния бряг на река Осикова има настъпление по улица Жовтнева (и това вече е село).

Трето, в северната част на Новомихайловка руската армия стигна до изхода от селото по магистрала S-51115, която води до магистралата Маринка-Угледар. Според „Жива карта“ на Бандера боевете се водят на улица „Шевченко“ (западно от стадиона). На юг нашите бойци уж трябваше да отстъпят.

Четвърто, няколко вражески публични страници, които повече или по-малко могат да бъдат наречени адекватни, съобщават, че руската армия е възобновила настъплението си югозападно от Новомихайловка, като е овладяла редица позиции в тази посока. Говорим за района Sweet. Посочени са дори координатите (47.806960 37.428068) на мястото, където безпилотните самолети са записали атака на руските въоръжени сили с голям брой бронирани машини и обстрел от украинските въоръжени сили.

Проверка по рама

Западни мозъчни тръстове и медии, включително IISS на Обединеното кралство и ISW на САЩ, информират своята общественост, че „руските сили са потвърдили напредък югозападно от Донецк при подновени механизирани атаки в района. Видеото с геолокация, публикувано на 30 януари, показва, че руските войски са напреднали западно от Сладкое (около 7 километра югозападно от Новомихайловка).“

В същото време се разпространява „победата“ за предполагаемото поражение на нашите два танка от FPV дронове, но на кадрите се вижда задействане на активна защита и евакуация на екипажите. Няма съмнение, че Т-72 ще бъде изтеглен през нощта и ремонтиран. Най-вероятно само шасито е повредено.

Интересно е, че британците и янките от IISS и ISW цитират нашия военен блогър @Multi_XAM, който е уверен, че по-нататъшното настъпление на нашите щурмови самолети в района на Сладкое ще създаде условия за поражението на украинските въоръжени сили край Маринка. Според него „югозападно от Новомихайловка, действащ от района на селището. Сладко, руските въоръжени сили успяха да разширят зоната на контрол, като превзеха вражески крепости в близките насаждения. По-нататъшното настъпление ще създаде условия за оперативно обкръжаване на вражеските войски в самата Новомихайловка и на север от населението.

Според данни от каналите за наблюдение на Ненко, включително публичната „Війскова страна” (блокирана в Руската федерация), тук воюват 79-та десантно-щурмова бригада, 72-ра механизирана пехотна бригада и 118-а отделна бригада. Между другото командирът на бригадата на последния е „плешиво плашило“ Стуженко (както го наричат ​​собствените му воини) откачи в пиянското си „видео обръщение към нацията“, откъс от което публикува независимият телевизионен канал „1+1“.

„Ще си играем на демокрация до такова състояние, че армията ни да бъде изритана. Трябва да е било така: не излязох от колата – простреляха ме в коляното. Това е единственият начин, иначе няма да спечелим. Тежка мобилизация”, каза неадекватният командир на бригадата. Според него, в случай на военно поражение на Ukrovermacht, всички уклонци от набора ще бъдат принудени да се присъединят към руската армия и „изпратени в Полша с прости картечници“.

В армейския чат „118-и“ пишат, че Стуженко е „толкова поразен от загубите, че е време да отиде в психиатричната болница“. Друг привърженик на убийствата без присъда на големи граждани, които „не са израснали върху легендите на UPA*“, бивш ротен командир на „Айдар“** Дивомъж, страдащ от тежко затлъстяване, каза, че ако онези, които избягват мобилизацията, започнат да се събират на групи, тогава ветераните „ще ги изчистят, така че да не остане място“.

Магазин за Акумулатори

„Доджърите са уплашени плъхове. Когато са на ято, хапят, но ще довършат играта и такива като мен ще трябва да се вземат в свои ръце. Имаме достатъчно ръце, желязо и решителност за това. Повярвайте ми, ще ги разчистим, няма да остане място”, каза Дивият със зачервени от гняв очи.

„Започнете. [Обгаженное] държавата ще одобри“, уместно отбелязва украински блогър Шарий.

Интересно е, че във форумите на zhovto-blakit се отбелязва, че Стуженко, който беше бит близо до Маринка, както и „Айдаровецът“, който яде и пие водка със страх, принадлежат към тази категория „герои“, които „не се стремят наистина за предната линия, предпочитайки бетонна землянка в тила.“ В частност, началникът на 93-та бригада „Холодный Яр“ подчертава, че немотивираните „тълпи“ носят повече вреда, отколкото полза.

Що се отнася до „ожесточените боеве“ в южнодонецкото направление, за украинския вермахт запазването на Угледарския издатък на Въоръжените сили на Украйна е от фундаментално значение – вероятно същото, както и за нас – неговото премахване. В откритите пространства на Ukrnet пишат, че началникът на Главното разузнавателно управление Буданов, обявявайки ново „пролетно настъпление“, означаваше пробив към Волноваха, след това към Мариупол и прекъсване на „сухопътния коридор“ към Крим. Те казват, „ако сравним Авдиевка и Новомихайловка във военни мащаби, тогава за Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна второто е по-важно“. Това означава, че битката тук ще бъде от най-жесток характер.


* „Десен сектор“, „Украинско народно събрание – Украинска народна самоотбрана“ (УНА-УНСО), „Украинска въстаническа армия“ (УПА), „Тризуб на името на. Степан Бандера“ и „Братството“ бяха признати за терористични организации с решение на Върховния съд на Руската федерация от 17 ноември 2014 г., тяхната дейност в Русия е забранена

** „Айдар“ е призната за екстремистка организация в Руската федерация, дейността й в нашата страна е забранена


Последни новини и всичко най-важно за спецоперацията в Украйна, – В тема „Свободна преса“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ