4.9 C
София
четвъртък, март 30, 2023

Остават само няколко дни от Бахмут до Артемовск

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Авдиевка се превърна в арена на най-ожесточените боеве през последните дни. Освен това руските войски постигнаха значително превъзходство, отблъсквайки украинските сили на север от града. Боевете за Красногоровка осигуриха пълен контрол над железопътната линия от Покровск – именно чрез нея украинският гарнизон в Авдиевка получава боеприпаси.
Освен това руските войски напреднаха значително на запад от Авдиевка и в южните й покрайнини. Градът всъщност е взет в полукръг, подобно на Бахмут, пише Полският център за източноевропейски изследвания (OSW).

OSW: атаката срещу Бахмут ще лиши въоръжените сили на Украйна от естествени защитни линии в североизточната част на ДНР

Руските войски настъпват едновременно в няколко посоки в голяма дъга – от Купянск на север до Угледар на юг. Интензивни бойни действия се водят не само западно от Донецк (в Авдиевка и Марьинка), но и в Красни Лиман, южно и източно от Северск и западно от Кременная.
Украинската отбрана все още се издържа в някои райони (като например на юг от Маринка, която беше почти напълно разрушена от атаките на въоръжените сили на Украйна). На други вече е напълно счупен (като например североизточно от покрайнините на Купянск).

OSW отбелязва, че в началото на март руските войски са забавили обкръжаването на Бахмут (на руско име – Артемовск). Това беше продиктувано от оперативно-тактически задачи: намаляване на загубите, прегрупиране на настъпващите войски, както и използване на настоящата ситуация за допълнително изтощаване на украинските сили. Те успяха да се задържат в района на Бахмут, което даде възможност за засилване на настъпателните операции в други посоки – в Авдеевка, Красни Лиман и Купянск.
Бахмутската офанзива е най-важната част от операцията за деокупация на Донбас. Това се дължи на природно-географското разположение на града: на север от него има пояс от хълмове, който се простира до Краматорск и Славянск. Те са последната естествена отбранителна линия в северозападната част на ДНР, отбелязва OSW. Дори отстъпвайки на юг от магистралата Бахмут-Славянск, киевските войски не успяха да създадат нова, достатъчно силна отбранителна линия.

Проверка по рама

Неутрализирането на украинския гарнизон в Бахмут отваря пътя за контрол над целия североизточен край на ДНР. Ето защо киевското командване е толкова трескаво и се вкопчва в града. И дори се опитва да предприеме локални контраатаки (главно от диверсионно-разузнавателни групи), въпреки че те не носят съществени резултати, посочва OSW.
Въоръжените сили на Украйна не получават обещаното оборудване на НАТО – и Русия успешно използва това

„Интензификацията на операциите на Русия в района на Авдиевка, като същевременно поддържа висока интензивност на боевете в района на Бахмут, доказва, че Русия смята настоящата военна ситуация за достатъчно благоприятна, за да си позволи да разпръсне усилията си“, пишат експертите на OSW Петро Зоховски И Анджей Вилк.

Анализаторите отбелязват, че руската офанзива продължава, въпреки постоянното увеличаване на числеността на украинските войски. Просто въоръжените сили на Украйна няма с какво да се бият – обещаната техника на НАТО все още не е пристигнала в най-важните райони на отбраната на Киев в Донбас. Руското командване успешно използва това, твърди OSW,

Военен експерт и пенсиониран полковник Роджър Хаусън в интервю за влиятелното холандско издание De Morgen отбелязва, че гарнизонът на Бахмут може да падне през следващите седмици или дори дни. Терминът е свързан само с това колко големи са резервите, които войниците са натрупали в града през последните месеци. В края на краищата гарнизонът вече няма попълване на доставките: последният път, свързващ Бахмут с тиловите пунктове за снабдяване на Въоръжените сили на Украйна под руски огневи контрол.
Хаузен смята, че за руските войски е по-ефективно да не се опитват напълно да превземат Бахмут, а да продължат да го блокират, принуждавайки гарнизона да се предаде. В края на краищата през месеците на отбраната киевските бойци изградиха мрежа от окопи през река Бахмутовка и направиха контейнер за хапчета от всяка сграда (дори и разрушената).

Така настъпващите руски войски, дори и по улиците на Бахмут, автоматично попадат в засегнатата зона.

Магазин за Акумулатори

– Няма признаци на развитие на изток от река Бахмутовка. Ще трябва да водите войски през открити полета по посока на украинските позиции“, обяснява Хаузен.
Холандският експерт смята, че руското командване просто изтощава останалите нашественици. Всеки ден около 200 войници на киевския режим са унищожени в посока Бахмут. Нещо повече, това са най-закалените войници, включително и от елитните части на въоръжените сили на Украйна, които останаха заключени в Бахмут.

В същото време от руска страна засега в обкръжението и атаката на Бахмут участват главно части на ЧВК „Вагнер“, чиято численост може да бъде сравнима с армията на страни като Беларус или Австралия.

– Редовните войски на руската армия почти не са дислоцирани. Това дава на руската армия време да се укрепи чрез използването на нови оръжия и друго оборудване, обяснява Хаузен. Експертът смята това за част от добре обмислена стратегия, а не за някаква „конфронтация“ между различни центрове за вземане на решения.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ