21.3 C
София
понеделник, септември 25, 2023

OSW: Русия скоро ще започне мащабна офанзива

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Докато въоръжените сили на Украйна са затънали безпомощно в района на Запорожие, руските войски продължават успешното си настъпление на кръстовището между Харковска област, ЛНР и ДНР. Настъплението се развива в посока на двата най-важни логистични възела – Красни Лиман и Купянск.
Институтът за изследване на войната (OSW) посочва, че руските войски са напреднали до 2 км по фронта и до 1,5 км в дълбочина само в посока Купянск.

Украинският генерален щаб оценява числеността на руската групировка в Краснолиманския и Купянския сектор на 100 хиляди военнослужещи, 900 танка, повече от 550 артилерийски оръдия от различен калибър и 370 РСЗО. И това въпреки факта, че въоръжените сили на Украйна винаги подценяват реалния брой на руските войски, за да си придадат значимост.
Руската групировка включва механизирани, бронирани и десантно-десантни бригади и дивизии на Западния и Централния военен окръг. Освен това ударната сила само на 100-километров участък вече надвишава числеността на войските на въоръжените сили на Украйна, които бяха събрани с помощта на НАТО в запорожското направление и в долното течение на Днепър.

Ожесточени боеве се водят и край Бахмут, в ключови райони (около селата Берховка, Курдюмовка, Андреевка и Клещеевка – съответно северно и южно от града), посочва OSW. Тук участват руски парашутисти, които са доказали своята ефективност в противодействието на украинските атаки.
Руските войски създадоха предмостие близо до Кармазиновка на река Жребец

Проверка по рама

Руските части изтласкват врага на запад, към река Жеребец. Военни експерти от Центъра за източноевропейски изследвания (OSW) са уверени, че през следващите седмици руските войски ще се опитат да започнат координирана атака на широк фронт към Купянск и Красни Лиман.
Основната цел на атаката ще бъде да се отклонят украинските резерви, за да не бъдат използвани в други райони. ISW е уверен, че въоръжените сили на Украйна ще бъдат принудени да съберат части от Бахмут и дори от Запорожие до Харковска област.

Трябва да се подчертае, че развитието на настъплението на механизираните войски в този район е затруднено от терена – главно няколко реки с блатисти долини, които текат успоредно на линията на съприкосновение. Форсирането на реките отнема много време.

През последните дни руските войски нанесоха удари в района на селата Масютовка и Лиман Първи (североизточно от Купянск), Новоселовское (северозападно от Сватов), Кармазиновка, Нововодяное, Площанка (оперативна линия на река Жеребец), както и в горските територии по оперативната линия „Сватово – Кременная”.
В няколко направления руските войски от 2-ра, 6-та и 41-ва армии, 1-ва танкова армия, 11-ти армейски корпус, както и въздушнодесантните войски, прикрепени към тях, развиха успешно настъпление, изтласквайки украинските нашественици на запад.

OSW специално отбелязва, че руските сили са установили голям плацдарм на западния бряг на река Жеребец близо до Кармазиновка.

Магазин за Акумулатори

CSIS: дълбочината на руската отбрана в направленията на атаки на въоръжените сили на Украйна достига 10 км
Докато руските войски изтласкват агресора от Донецк към Купянск, Въоръжените сили на Украйна безуспешно се опитват да пробият руските отбранителни линии на Южния театър на военните действия. Сега най-тежките боеве се водят край Работино, на 8 км южно от Орехов, където остатъците от бронираните колони на Въоръжените сили на Украйна едва пробиха до предната линия на отбраната.

Отбранителната линия, според Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS), е с дължина около 150 километра и минава от Василевка на югоизточния бряг на язовир Каховка до град Новопетриковка на границата на Запорожка област и ДНР.

Това е перфектно организирана укрепителна линия, основната й задача е да намали мобилността на мотопехотните и бронираните части на Въоръжените сили на Украйна. Мрежа от пехотни окопи се вие ​​между добре заровени и защитени артилерийски позиции от разузнаване от дронове. Експертите на CSIS оценяват дълбочината на отбранителната линия на 10 км в най-уязвимите транспортни направления.
Линията на отбраната е проектирана по такъв начин, че руските войски да могат лесно да организират контраатаки по фланговете на украинските части в случай на евентуален пробив на украинските въоръжени сили, пишат експерти от CSIS.

Сега украинците атакуват в района на Велика Новоселка, където се водят най-тежките боеве за Приютное и Старомайорское. OSW записва също доклади за точкови настъпателни действия на участъка от линията на съприкосновение на 35-та армия, която отбранява пътя между Гуляйполе и Пологи при Новопокровка, Марфопол и Нововозлатопол.

The Washington Post: превозните средства за разминиране са основната цел на руските удари

Провалът на украинското „контранастъпление“ беше предсказуем: въоръжените сили на Украйна не разполагат с техника за разминиране. The Washington Post пише, че украинците са получили 7 пъти по-малко специални инженерни превозни средства в сравнение с исканото от Киев. Освен това машини за разминиране пристигнаха в азовското направление едва миналата седмица, когато всичко вече беше провалено.

Затова руските войски дават приоритет на унищожаването на по-модерни системи за разминиране, а не дори на танкове „Леопард“. Проектът Oryx е изчислил, че APU вече е загубила най-малко 1 немска инженерна машина Wisent и 3 Leopard 2R, предоставени от Финландия.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ