21.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

От какво има нужда черния дроб, за да е здрав?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Черният дроб изпълнява различни функции, които са необходими за нормалното функциониране на тялото и поддържане на здравето: защитна, метаболитна, секреторна и неутрализираща.
Детоксикация на черния дроб

Една от основните функции на черния дроб е детоксикацията. Черният дроб работи като филтър: улавя токсичните вещества, произведени в самото тяло или погълнати през белите дробове и кожата.
Токсините са вредни вещества от храната и околната среда, които могат да се натрупват в тялото. Най-известните токсини, с които се сблъскваме всеки ден, включват вещества, открити в замърсения въздух, алкохол и консерванти. Но не само екзогенните, т.е. идващите отвън, вещества трябва да бъдат неутрализирани. В тялото протичат различни биохимични процеси, чиито продукти също са токсини и могат да навредят на тялото ни.

Увреждане на черния дроб от токсини
Черният дроб е орган с голям потенциал за самолечение, но в работата му могат да възникнат сривове. Излишъкът от токсини влияе неблагоприятно върху функционирането на чернодробните клетки – хепатоцитите. Твърде много мазнини се натрупват в чернодробните клетки поради факта, че клетките нямат време да ги преработят. Освен това има прекомерно образуване на свободни радикали и се развива възпаление. Това води до увреждане на клетъчната мембрана. Увредените чернодробни клетки не могат да функционират нормално и се нуждаят от помощ. Клетките ще умрат, ако не им се помогне на този етап.

Проверка по рама

4 храни, които са най-добри за пречистване на черния дроб
След като чернодробните клетки умрат, съседните клетки поемат тяхната функция. Но постепенно те престават да се справят с повишеното натоварване, умират и на тяхно място се образуват белези. Нормалната чернодробна тъкан се превръща в съединителна тъкан, която не може да изпълнява нормалните функции на черния дроб.

Повтарящото се или постоянно увреждане на черния дроб, като например от редовна консумация на алкохол, може да причини тежки белези.

Появата на тежест или болка в десния хипохондриум, загуба на апетит, горчивина в устата, повишена умора, подуване на краката, сърбеж по кожата, спонтанни синини и кървене на венците показват, че черният дроб не може да премахне токсините и неговите клетки трябва да бъдат възстановени.
Полезни храни за черния дроб

Поддържането на здравословен начин на живот и избягването на алкохола са важни стъпки за възстановяване на чернодробната структура и функция.

Храните, които възстановяват чернодробните клетки, са зеленчуци, билки, плодове, горски плодове, риба, постно месо, нискомаслени млечни продукти, бобови растения, ядки и растителни масла като зехтин. Включването на тези храни в ежедневната ви диета може да има положителен ефект върху функцията на черния дроб.

Магазин за Акумулатори

6 ранни симптома, които издават, че вашият черен дроб е увреден от алкохола
Правила за здравословна диета за черния дроб

– Изключете от менюто си храни с високо съдържание на мазнини, захар и сол. Избягвайте пържени храни и бързото хранене.

– Минимизирайте приема на алкохол или го избягвайте напълно.
– Опитайте се да балансирате диетата си. Ежедневната диета трябва да включва плодове, зеленчуци, зърнени храни, месо, риба или бобови растения, мляко и растителни масла.

– Включете в диетата си храни, богати на диетични фибри. Диетичните фибри подпомагат функционирането на много органи, предимно на черния дроб и червата.

От какво има нужда черния дроб, за да е здрав?

Големи международни проучвания показват, че имаме нужда от 30 грама диетични фибри на ден.

Диетичните фибри се съдържат в пълнозърнести храни (10-15 грама на 100 г овесени ядки, елда или киноа), зеленчуци (2 грама на 100 г моркови, 2 грама на 100 г карфиол), плодове (2-4 грама на 100 г. g сладки плодове, в 100 g плодове – 5-8 g) и бобови растения (9-13 g на 100 g продукт).

Пийте достатъчно вода. Тялото ни се нуждае от около 30 мл течност на 1 кг тегло, тоест човек с тегло 70 кг трябва да пие 2 литра на ден.

Избягвайте газирани напитки. Здравословна алтернатива е обикновената вода или чай.

Според голямо японско проучване пиенето на зелен чай води до подобряване на черния дроб, сърцето и съдовата функция чрез намаляване на нивата на мазнини. Черният чай също е добър за защита на чернодробните клетки от увреждане, причинено от храни с високо съдържание на мазнини.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ