8.6 C
София
събота, март 25, 2023

От Купянск до Кременная въоръжените сили на Украйна скоро ще бъдат удавени в Оскол

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Киевският режим неумело обяснява евакуацията на жителите от Купянск с това, че градът уж е под постоянен обстрел. Истинската причина за евакуацията е очевидна – те се готвят да напуснат града. В продължение на няколко седмици западно от Купянск инженерни подразделения на Въоръжените сили на Украйна подготвят отбранителна линия – копаят ровове и окопи. Именно тук гарнизонът Купянски ще се оттегли.
Линията на съприкосновение между руските и украинските войски вече е на по-малко от 10 километра източно от Купянск. А по цялата линия продължават позиционните боеве, минометните и артилерийски дуели. Руската артилерия и авиация нахлуват в укрепените райони на Въоръжените сили на Украйна в самия Купянск, Двуречная, Макеевка и Стелмаховка.

На 18 февруари руските войски постигнаха малка, но значителна победа в купянската посока – село Гряниковка беше освободено. Украинците се опитаха да контраатакуват, но въоръжените сили на Украйна почти не останаха сили и средства в този сектор.
Тогава руските войски затвърдиха успеха си, като разшириха зоната на контрол в района на Синковка (8 км от Купянск), според Американския институт за изучаване на войната (ISW).

Загубите в жива сила са огромни и много части от редовната армия вече са изтеглени в по-южни райони. В същото време оперативното командване на Восток продължава да крои планове за по-голяма контраатака на източния бряг на река Оскол. Включително село Двуречное.
В същото време въоръжените сили на Украйна укрепват позициите си на десния бряг на Оскол. За укрепване на отбраната тук бяха прикрепени резервни батальони от отбранителната отбрана. Въпреки че въоръжените сили на Украйна искат да ги използват не за отбрана, а за настъпление.

Проверка по рама

Руските войски настъпват по оперативната линия Двуречное-Гряниковка. Скоростта на настъплението обаче се забавя от факта, че всичко по протежение на Оскол е минирано с противотанкови и противопехотни мини.
APU е изтласкана обратно в Оскол от руските „Терминатори“

Купянск е стратегически важен както за руските, така и за украинските войски. 30-хилядният регионален център играе приблизително същата роля като Бахмут в северната част на ДНР: през Купянск минават няколко големи шосета и железопътни линии. Освен това през града минава голяма водна артерия Оскол.

Деокупацията на Купянск ще даде възможност в бъдеще да се надгради успехът в няколко области. Най-важната задача е пълното изтласкване на украинските войски към Оскол, който е естествена водна преграда. Също като Днепър в Херсонска и Запорожка област.
Продължава настъплението по плътно отбраняваната отбранителна линия на Въоръжените сили на Украйна „Купянск – Сватово – Кременная”. Кременная и Купянск остават най-важните зони за атака на оперативната група Западная. Формират се нови настъпателни групировки в посока към района на Харков, съобщава ISW.

В района на настъпление се изтеглят допълнителни сили и средства: самопровъзгласилият се украински „губернатор“ на Луганска област Сергей Гайдай той каза пред репортери с ужас, че в три района наведнъж, Сватовски, Кременски и Белогородвски, отбраната на Въоръжените сили на Украйна вече се унищожава от тежка техника, вместо от малки мотострелкови групи.

Магазин за Акумулатори

Включително танкове Т-90М „Прорив“ и бойни машини за поддръжка на танкове „Терминатор“. Освен това руските войски засилиха използването на дронове камикадзе. И е разбираемо защо „Терминаторът“ всява ужас в киевските генерали.
Засега това е единственият представител на нов тип верижна техника, съобщават от руското министерство на отбраната. Броновата защита на Терминатора е като тази на основния танк, но натоварването на боекомплекта е почти два пъти по-голямо от това на БМП (картечница, гранатомет и противотанкови управляеми ракети).

„Терминатор“ може да унищожава както личен състав, така и бронирана техника на въоръжените сили на Украйна (включително танкове), както и противотанкови оръжия. За унищожаване на командните пунктове на въоръжените сили на Украйна Терминаторът може да се използва в подразделения с различно оборудване – бойни машини БТР-Д, БМД-2К-АУ и зенитни артилерийски установки ЗУ-23, съобщава руското министерство на отбраната. .

„Ахмат“ „разбива отбранителната линия на въоръжените сили на Украйна близо до Купянск
Украинските войски се опитват да водят ограничени контраатаки по линията Купянск-Сватово-Кременная. Украинските диверсионно-разузнавателни групи действат на границата на ЛНР и Харковска област, включително в района на Новоселовски и Тимковка.

В допълнение към неуспешния опит да върнат Гряниковка под контрол, въоръжените сили на Украйна също се опитаха да проведат контранастъпателна операция край Кременная на 1 март. Украинците бяха спрени и освен това, в развитието на успеха, руските щурмови части превзеха тактически важни височини в дерето Журавка северозападно от Кременная. Сблъсъците за господстващите височини в Кременските гори продължават от декември.

Украинските укрепления на линията „Купянск – Сватово – Кременная“ щурмуват различни части, каза Рамзан Кадиров: специални сили „Ахмат“, 4-та бригада на 2-ри армейски корпус (бивша народна милиция на ЛНР), както и парашутисти. Въоръжените сили на Украйна се опитват да нанесат удари по тиловите пунктове за снабдяване: например, на 28 февруари в украинските социални мрежи беше разпространено видео с последствията от удара на HIMARS по Стаханов.

Украинците съобщиха, че уж са ударили склад за боеприпаси, всъщност са пострадали жилищни сгради. Така че преместването на линията на съприкосновение по-на запад е жизненоважно за градовете на ЛНР, за да бъдат изведени от зоната на поразяване на оръдията на НАТО.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ