8.5 C
София
понеделник, март 27, 2023

Откъде извира река Осъм – 4-тата по дължина в България

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Съвсем естествено е природолюбителите, запалените по географията и като цяло онези, които държат да са информирани за основните планини, реки и други географски обекти в страната си, да са привлечени от заглавието на тази статия и жадни да попълнят знанията си с информация откъде извира река Осъм. Познаването на географията на страната е въпрос на елементарна обща култура, така че отделете 2 минутки от времето си и се запознайте с четвъртата по дължина река у нас.
Най-дългата река в света

Река Осъм
Осъм е река, позната още на траките, които я наричали Ноя. Реката вие снагата си в Северна България и е приток на Дунав. Прието е, че началото на реката е това на река Черни Осъм, поради което цялостната дължина е 314 километра, с което Осъм се нарежда сред най-дългите реки в България.

Дължината на река Осъм без Черни Осъм е 278 километра, тоест тя е в пъти по-дълга река от Черни Осъм, но пък Черни Осъм е призната за началото на река Осъм. За да отговорим на въпроса откъде извила река Осъм, следва да установим откъде извира река Черни Осъм, която се счита за начало и на река Осъм. Черни Осъм извира на 2130 метра надморска височина от Стара планина, от югозападното подножие на връх Левски. След Орешак, Черни и Бели Осъм се сливат и формират река Осъм.
Знаете ли коя река извира от Рила – Искър, Марица или Места?

Проверка по рама

Десетки са притоците на река Осъм, като повечето от тях са малки и непопулярни рекички с дължина от едва 20-30 километра като Дрипла, Суха река, Шаварна, Команска река и други. Заедно те формират река Осъм и определят пълноводието и характера ѝ, които зависят пряко и от снежната покривка, топенето на снеговете в Стара планина, падналите дъждове и подземните карстови води.
Река Осъм мие бреговете на 10 села и 3 града в две области – Ловеч и Плевен, разположени по нейното поречие. Поречието на реката предоставя и условия за туризъм – по течението на Осъм са 15-метровият живописен Крушунски водопад и Деветашката пещера.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com
Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да се грижим за кожата си, за да я поддържаме млада?

Магазин за Акумулатори

Спрете да отлагате и си дайте шанс за успех
Защо сънуваме кошмари и как това е свързано със здравето, храненето, стреса?

Мит или истина е, че кихането е заразно?

Тези хранителни продукти ускоряват метаболизма и топят килограмите
Грубата коса не е наказание, а предизвикателство – ефективна грижа и здраве

Проучване: Пръстите на краката разкриват какви хора сме в живота

Закрит басейн се превръща в буря по време на земетресението в Турция (ВИДЕО)

Учени: Не оставяйте чаша с вода до леглото си през нощта

Емблематичен паметник за кой град е известен като „Разперко“?

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ