8.2 C
София
понеделник, март 4, 2024

Перфектното пране: Научете тънкостите за използване на капсулите за пране

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Сега имаме много перилни препарати, сред които течните капсули наскоро станаха особено популярни, но не всеки знае как да ги използва правилно. Експертите споделят съвети как да постигнете най-добър ефект при пране на дрехи с помощта на капсули.

Какво представляват капсулите за течно пране?

Течните капсули са удобен дозиран препарат за пране, който може да се използва в пералня с всякакъв размер.

Капсулата обикновено се състои от няколко компонента: гелова обвивка, която се разтваря по време на пране, директен препарат за почистване на дрехите и допълнителни компоненти под формата на избелващи средства, балсами, аромати, антистатични агенти. Допълнителните компоненти могат да имат различни функции и да спомагат за постигане на определени резултати при пране. Например премахване на петна, омекотяване на тъкани или добавяне на приятен аромат към прането.

Течните капсули са удобни за използване, защото не изискват прецизно дозиране и обикновено са предназначени за една партида пране, което се поставя в пералнята. Освен това те са безопасни, въпреки по-концентрирания течен перилен препарат, с който не влизате в контакт. Въпреки това, за да се избегне злоупотреба с капсулите и увреждане на прането, е необходимо да прочетете инструкциите на опаковката и да ги следвате ясно.

Вълнените дрехи са капризни: 9 съвета за правилно пране на вълната

Проверка по рама

Как да използвате капсули?

Преди да започне прането, капсулата се поставя в задната част на празния барабан и едва тогава се зарежда прането. Това ще гарантира, че капсулата ще се разтвори напълно и няма да заседне в прането, а перилният препарат ще бъде равномерно разпределен в целия барабан по време на пране.

При използване на капсулата не трябва да се претоварва пералнята, в противен случай ще има малко място за вода и съответно ще се наруши правилното разпределение на изпускания от капсулата препарат. Между горната повърхност на барабана и прането трябва да има разстояние най-малко 10 сантиметра.

Само една капсула трябва да се използва за един цикъл на перална машина. Действието на капсулата започва след пълното й разтваряне във водата. Това се случва при определена температура, която е посочена на опаковката на капсулата. Обикновено тя е поне 30°C. В студена вода капсулите не се разтварят добре или изобщо не се разтварят.

След пране не забравяйте да проверите дали по прането не са останали следи от препарат. В този случай ги изплакнете бързо под топла течаща вода и изплакнете прането отново.

Сложете това в праха за пране и цветните дрехи ще станат като нови

Магазин за Акумулатори

Какво да избягвате, докато използвате капсулите?

В допълнение към претоварването на пералнята с пране, трябва да избягвате и малко количество пране в барабана, в който случай прането ще бъде изложено на прекомерно действие на химикалите, съдържащи се в капсулата, и техните следи могат да останат по нея.

Не препоръчваме използването на течни капсули за ръчно пране – съдържащият се в тях препарат е достатъчно агресивен, за да влезе в контакт с ръцете ви.

Капсулата не трябва да се поставя в чекмеджето или ъгловия дозатор на пералната машина и не трябва да се разкъсва преди употреба.

Не пипайте капсулата с мокри ръце, тя може да се разтвори в ръката, когато е изложена на влага.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ