15.8 C
София
понеделник, октомври 2, 2023

Пиесата свърши: президентът Байдън подписа закон за повишаване на тавана на държавния дълг на САЩ

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В събота, 3 юни, президентът Байдън одобри Закона за данъчни задължения от 2023 г., който суспендира лимита на публичния дълг до 1 януари 2025 г. и увеличава лимита в сила от 2 януари 2025 г.
Въпреки това, според някои прогнози, в рамките на десет години държавният дълг на САЩ може да нарасне от 31,4 трилиона долара до 52,3 трилиона долара, а обслужването му в крайна сметка ще се превърне в най-голямата позиция от разходите на държавния бюджет.

Всеки американски президент преди това се е сблъсквал със ситуация на така нареченото затваряне, когато лимитът на държавния дълг приключи и беше необходимо да се спре финансирането на определени държавни разходи. Това каза ръководителят на направление „Финанси и икономика“ на Института за съвременно развитие Никита Масленников.
„Президентите Бил Клинтън, Барак Обама и веднъж Доналд Тръмп се изправиха пред това два пъти. Този път Джоузеф Байдън се изправи пред това и беше по-емоционално“, обясни той.

Според Валери Хоружи, професор в катедрата по данъци и данъчна администрация във Финансовия университет, щатският долар постепенно ще отслабва спрямо други световни валути, индексът му ще се понижи и може да падне под базовата стойност от 100 пункта.
„И тук също вече започна известно движение. Доларът сега се използва като валута-убежище“, обясни той. Това означава, че в очакване на някаква криза много инвеститори „минават към долара“ като нещо най-надеждно и стабилно, за да изчакат тези кризисни явления, уточни експертът. Много също отиват например към злато, а напоследък и към биткойн. Но по-голямата част е в долара, защото е по-малко рисков и по-ликвиден от останалите. Инвеститорите ще изразходват доларовите си резерви за закупуване на по-доходоносни активи, например същите американски акции, съответно търсенето на самите долари ще намалее и цената им също.

Проверка по рама

Според Хоружи курсът на долара намалява спрямо други свободно конвертируеми световни валути: евро, паунд, франк, йена. Тази ситуация няма да има голям ефект върху съотношението на долара към рублата или към юана. „Защото курсът на долара в Русия или в Китай зависи много повече от това какво се случва в Русия или Китай, а не в САЩ или в света с долара“, заключава експертът.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ