22.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Експертна прогноза: Оплакванията от затруднено уриниране се засилват с времето

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Д-р Александър Боцевски – един от най-известните уролози в България, член на екипа на специализираната “Хил клиник”, разкрива пред мъжете съществени за здравето на простатата факти.

– Д-р Боцевски, може ли билки или хранителни добавки да успеят да подобрят състоянието на мъжа с увеличена простатна жлеза?

– Няма доказателство, че нещо може да спре разрастването на простатната тъкан. Практически доброкачествената хиперплазия, веднъж започнала, не може да регресира. Това означава, че мъжът с уринарни симптоми няма как да се почувства по-добре, а е много вероятно с течение на времето да се влошава.

Има няколко вида медикаменти, които могат да повлияят в положителна посока, но те се изписват от лекар и не са на билкова основа.

Обикновено стартираме с медикаментозно лечение, но в един момент обструкцията е толкова сериозна, че се налага оперативно премахване на простатата. При наличие на слаба или накъсана струя, чести нощни ставания, непрекъснати позиви и особено при блокаж на уринирането, при поставен катетър лечението е задължително.

Съвременната лазерна урология предлага на пациентите изключително леки, нетравмиращи методи за отстраняване на простатата, които са много ефективни от медицинска гледна точка. Опитът, който имаме с колегите в “Хил клиник”, показва, че реално няма жлеза, независимо от размерите й, която не може да се оперира с лазер.

Проверка по рама

и във Фейсбук/media/source/202306/1685955302_2222.jpg“ title=“undefined“>

Д-р Александър Боцевски

– Какво извършвате по време на консултация?

– Консултациите при нас включват всички задължителни по европейските гайдлайнзи стъпки. Прави се лабораторно изследване на стойностите на туморния маркер, сваля се анамнеза, попълва се IPSS индекс, преглеждат се органите в малкия таз чрез ехограф и при необходимост се извършва ректално туширане.

Скринингът е единственият начин евентуален злокачествен процес в простатата да бъде открит и лекуван своевременно. Коварността на простатния карцином е липсата на каквито и да било оплаквания от страна на пациента в първи стадий на заболяването. Ракът се развива, без мъжът да подозира нищо. Затова с помощта на PSA туморния маркер, ехографското изследване и ректалното туширане урологът може да установи състоянието на простатата и при наличие на карцином да вземе съответните мерки.

Ракът на простатата е 100% лечим, ако се открие навреме. Разбира се, по време на прегледа, ако има затруднения в уринирането от някакъв вид, се открива причината за тях. Следва назначаване на терапия или хирургия. Последната се приема отлично от пациентите ни, защото е безкръвна и щадяща, а решава дефинитивно проблема.

Магазин за Акумулатори

– Може ли мъжът да има интензивен сексуален живот след премахването на простатната жлеза?

– Много мъже с ДПХ имат незадоволителен сексуален живот, а след операцията се радват на подобрение. Важно е да се знае, че лазерното отстраняване на простата не засяга нервите, т.е. ако преди хирургията мъжът е имал ерекция, ще има и след нея. Лазерът дава възможност за безкръвно, без разрез, без болка и без нежелани странични ефекти лечение. След манипулацията с лазер мъжът запазва възможността за интимни контакти, континенцията и общата си добра кондиция. Простатата не е жизненоважнен орган, без нея може да се живее и да се прави секс.

За консултация с уролог в “Хил клиник” запазете предварително час на  02/ 439 31 31

Пълен пакет “Профилактика на простата” –  30 лева през юни. Повече информация: hillclinic.com

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ