1.1 C
София
петък, декември 8, 2023

ПЛАНОВЕ: Раждат се местни „сглобки“ след вота на 29 октомври

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Още в нощта на местните избори на 29 октомври ще започнат анализите каква роля ще има „Продължаваме промяната – Демократична България“ в бъдещата местна власт, измерена през местата в общински съвети. Засега прогнозите са, че дори в София обединението не очаква да постигне мнозинство, дори и да има най-много общински съветници – това ще го изправи пред избор да бъде в опозиция на тематични мнозинства на ГЕРБ с други партии или пред решение за някакъв тип „сглобка“ и в управлението на столицата, пише „Дневник“.
Възможно е да има форми на местна „не-коалиция“ (както често е представяно мнозинството) и в други градове.

В кампанията – която и без това е затруднена от демонстрираната стабилност на кабинета „Денков – Габриел“, докато подкрепящите го партии са в конкуренция за местна власт – е разбираемо, че се избягват официални коментари за възможните колаборации след изборите. За да не объркат или отблъснат допълнително избиратели. Местните избори поне частично ще покажат и дали „Продължаваме промяната – Демократична България“ губят подкрепа заради управлението с ГЕРБ.
В опит да се дистанцира от формата на управление на национално ниво „Продължаваме промяната – Демократична България“ не влезе в местна коалиция с партиите на Бойко Борисов и Мустафа Карадайъ. За сметка на това обаче има комбинации със СДС, „Има такъв народ“, „Републиканци за България“ (на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов) и др. Това е поредно потвърждение за разликите в изборите и работата по места спрямо парламентарни избори (четете повече в края на текста).

Подкрепата на балотаж: „висша математика“
Другият въпрос, чийто отговор ще се очаква веднага след първи тур, е ще подкрепят ли политическите сили от управлението кандидати, ако те са на балотаж срещу представител на друга партия. И доколко това би било официално/пряко. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отдавна провокира партньорите си по темата – в обичайния си полуултимативен стил, че ако това не стане, застрашава стабилността в изпълнителната власт и „Продължаваме промяната – Демократична България“ може и да трябва да търси други за парламентарно мнозинство.

Проверка по рама

„Не сме го решили още“ и „Избягваме да го обсъждаме“, посочиха неофициално пред „Дневник“ източници от „Продължаваме промяната – Демократична България“ на въпросите дали коалицията ще заяви подкрепа за кандидати на ГЕРБ при евентуални балотажи. Обяснението е, че се чака последният момент при обявени изборни резултати.
Възможно е решенията да бъдат вземани и град по град, включително заради профила на кандидатите. А заради профила на голяма част от избирателите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ те едва ли биха гласували по партийна заръка, ако такава има директно.

И в ситуацията с балотажите има потенциален парадокс – например „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ са на втори тур в София т.е. в пряк сблъсък на финала на изборите, а в други населени места са решили да са в един отбор.

Върху сметките ще влияе и чии избиратели ще се опитват да привлекат на втори тур кандидатите. Това усложнява комуникацията между двете гласувания – не само към собствени избиратели, но и към конкуренти или политически противници.
Нееднозначна изглежда и ситуация – ако на балотаж в София, кандидатът на „Продължаваме промяната – Демократична България“ и „Спаси София“ Васил Терзиев се изправи срещу Ваня Григорова (БСП, „Левицата“). Дали официална подкрепа от ГЕРБ няма да се отрази на негативно на избирателите, дали Борисов ще бъде готов да даде такава публично и ще има ли преговори това решение да е свързано с реципрочна подкрепа на други места – все ключови въпроси.

Друг казус би бил например във Варна, ако до балотаж срещу досегашния кмет от ГЕРБ Иван Портних (26%) стигне отново кандидат на „Възраждане“ – този път е Коста Стоянов (17%), който в средата на кампанията води минимално според данните на „Маркет линкс“ * (в рамките на грешката) пред този на „Продължаваме промяната – Демократична България“ – компрометирания Благомир Коцев (15%).

Магазин за Акумулатори

На фона на управлението на Портних обединението не би имало никакви аргументи да го подкрепи дори и срещу „Възраждане“.
Засега липсват прогнози на анализаторите какво би било поведението на гласуващите за партия „Възраждане“ при балотажи. От формацията, водена от Костадин Костадинов, е слабо вероятно да се очаква публично обявяване на подкрепа, а профилите на гласувалите след това вероятно ще покажат доколко на втори тур избирателите им са гласували като за посочен им неофициално кандидат.

За какви резултати се готви обединението

Неофициално източници от „Продължаваме промяната – Демократична България“ посочиха пред „Дневник“, че очакванията, някои от които базирани на социологически изследвания, са да е първа политическа сила в поне 50 общини (от общо 265), но без да уточнят колко от тях са областни или поне по-големи градове.
Най-големи са надеждите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ за София заради натрупаното неодобрение към управлението на ГЕРБ през последните години. Но и вътрешно роднинството на кандидата за кмет Васил Терзиев с Държавна сигурност създава напрежение. Източници казват неофициално и че номинацията на Антон Хекимян не е за подценяване, тъй като не е насочена към ядрото избиратели на ГЕРБ, а търси широка периферия. В обединението разглеждат и хипотезата за балотаж с Ваня Григорова, но не коментират кой сценарий какви плюсове и минуси има за тях.

Източници и от „Продължаваме промяната“, и от „Демократична България“ посочват Русе като възможен град за първо място за коалицията. Причината е, че на последните парламентарни избори (на 2 април) формацията беше на първо място.

Победата обаче не може обаче да се смята за сигурна, тъй като се смята, че досегашният кмет (от БСП) Пенчо Милков продължава да е със силни позиции и има шансове за втори мандат. Освен това Рена Стефанова беше издигната за кандидат от „Продължаваме промяната – Демократична България“ след сериозни вътрешни спорове и буквално раздели ПП-ДБ-тата. Тя е кадър на партията на бившия транспортен министър Николай Събев – Дедо Еконтий, докато дясното обединение предпочиташе Иван Белчев, който на последните парламентарни избори пренареди листата с преференциите си.

От щаба на „Продължаваме промяната – Демократична България“ смятат за възможна победа и в Пловдив, където първите публично обявени социологически проучвания сочат балотаж между кандидата ѝ Ивайло Старибратов и предложението на ГЕРБ Костадин Димитров. Според изследване на „Алфа рисърч“ Димитров има преднина от около шест процентни пункта.

Надежди за Варна няма – срещу издигнатия за трети мандат Иван Портних (ГЕРБ) се изправя топ длъжникът и схемаджия Благомир Коцев.

Очаквания има и към Велико Търново, където на настоящия кмет, кандидат за четвърти мандат Даниел Панов (ГЕРБ) опонира депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Йордан Терзийски. Източник от коалицията се позова неофициално пред „Дневник“ на проучване, според което при балотаж между двамата кандидати има едва процентен пункт разлика между двамата претенденти в полза на Панов.

В „Продължаваме промяната“ смятат, че е възможно коалицията да е първа политическа сила и в Пазарджик, където за кмет е издигнат депутатът Петър Куленски. Неофициално „Демократична България“ определя това очакване като несериозно, защото там за пети пореден мандат е издигнат Тодор Попов. Формално той е предложение на местна коалиция „Новото време“, но наскоро беше основен говорител на предизборно събитие на ГЕРБ в Пазарджик. Попов казва и че е приятел с Делян Пеевски от ДПС, който е сочен неофициално и като фигура с голямо влияние в областта.

Повелята за местните коалиции

„Продължаваме промяната – Демократична България“ се регистрира като коалиция на национално ниво, но има и няколко изключения: за София е в местна коалиция със „Спаси София“, а в Бургас заради неразбирателство кой да е кандидатът за кмет регистрира само листа за общински съветници.

Източник от „Продължаваме промяната – Демократична България“ посочи неофициално пред „Дневник“, че от ръководството на формацията е имало повеля да няма никакви местни коалиции с ГЕРБ, „Възраждане“ и ДПС.

Със СДС „Продължаваме промяната – Демократична България се явява в Белене и Свищов (тук в коалицията участват още ВМРО и „Ние идваме“). Във Вълчедръм, Полски Тръмбеш и Павликени „Продължаваме промяната – Демократична България“ се явява в коалиция със „Заедно за силна община“, която сама по себе си е коалиция между „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов и „Зелен съюз“.

Няколко са общините, в които „Продължаваме промяната – Демократична България“ се съюзява и/или с „Има такъв народ“ и „Български възход“ на Стефан Янев:

•         Доспат: „Продължаваме промяната – Демократична България“, „Има такъв народ“

•         Елхово: БСП, СДС, „Има такъв народ“, „Земеделски народен съюз“, ВМРО, „Български възход“

•         Кнежа: „Граждани за общината“, „Има такъв народ“, „Български възход“, „Продължаваме промяната – Демократична България“

•         Павликени: „Заедно за силна община, „Продължаваме промяната – Демократична България“, „Българска социалдемокрация – Евролевица“, „Политическо движение социалдемократи“, „Български възход“, „Консервативна България“.

В общините Лъки и Марица пък „Продължаваме промяната – Демократична България“ влиза в местна коалиция със „Земеделски народен съюз“. Председател на партията е Румен Ройчев, който в годините назад има много превъплъщения. Последно беше с „Български възход“ на Стефан Янев.

Материалът ПЛАНОВЕ: Раждат се местни „сглобки“ след вота на 29 октомври е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ