3.8 C
София
сряда, ноември 29, 2023

По какъв начин да различаваме кардионеврозата от сърдечните заболявания?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Кардионевроза е, когато човек има усещането за проблем със сърцето и съдовете, а в крайна сметка, няма такъв, уверяват експертите и препоръчват да се прегледате и да уточните диагнозата, а не години наред да ходите от кардиолог на кардиолог, опитвайки се да откриете причината за своето състояние. Вие не сте с болно сърце, а имате кардионевроза, която се лекува с помощта на психотерапевт.
Страдащите от това заболяване често се оплакват от същите проблеми, както и хората със сърдечни заболявания: задух, болка в гърдите, нарушен сърдечен ритъм. Но при изследвания докторите не откриват каквито и да е органични увреждания на сърцето и съдовете.

Търсенето на причините за такива състояния, например пристъпи на тахикардия, може да продължи с години, а пациентът да продължава да обикаля кардиолозите. Без успех, разбира се, тъй като докторите не откриват сериозни причини. 

Затова първото и най-важно нещо е да се прегледате дали пък точно вие не страдате от кардионевроза. Пациентите с това състояние много обичат изследванията, те често се подлагат на тях и винаги се съмняват, че лекарите не им поставят правилната диагноза. Винаги си мислят, че докторът нещо не е догледал, не е доизследвал, не се е отнесъл достатъчно внимателно към своя пациент, обясняват специалистите. 
Такива хора се успокояват след прием при доктора, но не задълго, след това отново се влошават. Освен това рискът от инфаркт и инсулт при пациенти с кардионевроза е по-нисък, отколкото в средната популация, т.е., много нисък. И то защото непрекъснато ходят по доктори и се изследват. Но за да се почувствате по-добре, съветват кардиолозите, се заемете с психическото си здраве и се обърнете към психотерапевт. Друг път за вас няма. А психотерапевтите подчертават, че зад проявите на кардионевроза често се крие същинска депресия, която дори си има собствено наименование – маскирана депресия.

Въпреки това инфарктът лесно може да се сбърка с кардионевроза или паническа атака. Затова се научете как да различавате истинската сърдечна болка от симптомите на кардионевроза, като запомните следните признаци:
Истинска сърдечна болка

Проверка по рама

• Често възниква при мъже над 50 години и жени над 60, особено, ако те пушат, ако са с наднормено тегло, страдат от диабет или атеросклероза.
• Такава болка обикновено се провокира от физическо натоварване.

• Тя продължава няколко минути, след това може да изчезне, ако легнете или седнете, както и ако приемете лекарства.

Кардионевроза
• По-характерна за жените, отколкото за мъжете.

• Болките в сърцето могат да продължават по-дълго – до няколко часа.

Магазин за Акумулатори

• Такива болки имат вълнообразен характер и не са свързани с физическо натоварване.
• Нитратите не овладяват болката.

• Често у такива пациенти при допълнителен разговор със специалист може да се открият признаци на депресивно или тревожно разстройство. 
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ