18.3 C
София
събота, септември 23, 2023

По време на настоящите избори в Ташкент беше тествана биометрична система за лична идентификация

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Най-често те бяха представители на по-старото поколение. Както съобщиха за RG в едно от училищата, където се гласува, възрастните хора предпочитат да гласуват „на студено“. Тази прохлада е относителна, защото още в 8 сутринта в Ташкент беше около 30 градуса. Изборите в Узбекистан са празник, за който възрастните хора идват в национални дрехи, традиционни шалове и тюбетейки. Младите хора вече не се обличат така. Въпреки че в една от избирателните секции беше възможно да се намери булка в национална носия, тя дойде да гласува директно от деловодството. Тук има традиция.
Изборите в Узбекистан се празнуват тук с ходене на ресторант, среща с приятели. Както каза един от гласоподавателите на RG, ​​той обеща на съпругата си да посети добро място, където се представят артисти, да ядат шурпа, пилаф, барбекю, не забравяйте да вземете торта за жена си. И тази традиция се следва от мнозина. Според генералния секретар на ОНД Сергей Лебедев гласуването е активно от сутринта. Кандидатите за президент бяха четирима. Това е настоящият държавен глава Шавкат Мирзийоев, който беше издигнат едновременно от две партии – Либерално-демократическата партия и Демократическата партия Мили Тикланиш. Според политическите анализатори Мирзийоев е категоричен фаворит в настоящата надпревара.

В борбата срещу него влязоха Улугбек Иноятов, представител на Демократическата партия на народите, Робахон Махмудова от Социалдемократическата партия „Адолат“ („Справедливост“) и Абдушукур Хамзаев от Екологичната партия. Провеждащите се избори са предсрочни. Мирзийоев даде заповед за провеждането им, след като на 30 април в Узбекистан се проведе референдум, на който бяха направени промени в конституцията. Политико-правното поле на страната и съотношението на силите между властите се промениха значително. Както заяви държавният глава, това налага и „пренастройване“ на президентската власт. След измененията срокът на мандата на ръководителя на републиката се увеличи от пет на седем години.
Както отбелязват наблюдателите, настоящият вот се превърна в най-важното политическо събитие за Узбекистан, което ще определи по-нататъшното развитие на страната, съдбата на реформите, които сегашните власти започнаха да прилагат. По време на настоящите избори в Ташкент беше тествана система за биометрична идентификация. Както Наргиза Хидоятова, председател на комисията на секция N519, каза за RG, ​​„гражданин идва с документа си, прикрепя го към скенера, серия от паспорти или лични карти, автоматично се чете датата на раждане, снимката се сравнява, след което системата издава касова бележка, с която можете да получите бюлетин“. Предварителните резултати от изборите ще бъдат обобщени в понеделник.
Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ