14.7 C
София
неделя, април 14, 2024

Политически рекет отказа ГЕРБ от кабинет с ПП-ДБ

ПРОЧЕТИ СЪЩО


След повече от две седмици преговори ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ не успяха да постигнат съгласие по състава на правителство, което номинираната за ротационен премиер Мария Габриел да оглави.

Точно преди развръзката за първия мандат и неофициалната информация, че двете политически сили са съвсем близо до постигане на споразумение, ГЕРБ съобщи, че прекратява подновените преговори и обвини „Продължаваме промяната – Демократична България“ в политически рекет. Мария Габриел заяви, че коалицията постоянно поставяла нови условия и уточни, че този път „Продължаваме промяната-Демократична България“ е поискала смяна на вътрешния министър Калин Стоянов.

От коалицията така и не потвърдиха твърденията на Габриел, макар че отдавна е известно, че „Продължаваме промяната-Демократична България“ настоява за смяна на Стоянов и го счита за министър на ГЕРБ. От партията на Борисов настояваха за смяна на министъра на отбраната и на енергетиката, но накрая заявиха, че са направили отстъпка за тях.

Неизвестен остана обаче въпросът дали на финала на преговорите ГЕРБ са били съгласни да подпишат коалиционно споразумение, в което да бъдат уговорени условията за съдебната реформа и регулаторите.

Вследствие на провалените преговори Габриел оттегли номинацията си за премиер. Въз основа на това парламентарната група на ГЕРБ внесе проекторешение, с което първия мандат се обявява за неуспешен. То трябва да бъде подложено на гласуване, тъй като от решение на Конституционния съд от 1992 г. следва, че за да се смята мандат за изчерпан, трябва да има формално решение по него.

Проверка по рама

Материалът Политически рекет отказа ГЕРБ от кабинет с ПП-ДБ е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ