17.8 C
София
понеделник, май 27, 2024

Politico: Белият дом може да наложи „безпрецедентни“ мерки върху инвестициите си в Китай

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Новите правила, които Politico казва, че скоро ще бъдат въведени с изпълнителна заповед на президента на САЩ Джо Байдън, ще изискват компаниите да уведомяват правителствата за нови инвестиции в китайски технологични индустрии и редица транзакции, като инвестиции в компании за микрочипове, ще бъдат напълно забранен. под забраната.

Докато подобни действия представляват сериозни икономически рискове и за двете страни, антикитайските настроения са по-разпространени от всякога сред американските законодатели на фона на инцидента с балон през февруари.

Отношенията между САЩ и Китай не преминават през най-добрите времена, след като предишният американски президент Доналд Тръмп почти отприщи търговска война между двете най-големи икономики. По това време Вашингтон също се опита да разработи законодателна рамка, за да ограничи американските инвестиции в технологии с двойна употреба.

Посещението в Тайван на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси не добави дружелюбие.

В същото време на срещата на Г-20 в Индонезия миналия ноември Джо Байдън и Си Дзинпин се споразумяха да променят реториката и да нормализират двустранните отношения, въпреки че все още не се виждат практически стъпки в тази посока.

Проверка по рама

Миналата година, припомня Politico, американските законодатели обмисляха да контролират инвестициите в пет китайски индустрии: производство на микрочипове, изкуствен интелект, квантови компютри, биотехнологии и чиста енергия. Явно последните две за момента няма да се пипат.

„Когато Конгресът беше на път да приеме Закона за контрол на чуждестранните инвестиции, който трябваше да допълни Закона за CHIPS [Закон о поддержке производства полупроводников на территории США – прим. РГ]беше планирано само да се задължат да се уведомяват за такива операции“, каза източникът на Politico. „Ние вярваме, че такъв режим трябва задължително да бъде допълнен с определен набор от целеви забрани“, добави той.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ