12.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

Полковник Кнутов: APU ще използва тактиката „хиляди инжекции“, тогава руският гигант ще умре от загуба на кръв

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Генерали в оставка от американската и австралийската армия разказаха за възможните варианти за действия на Въоръжените сили на Украйна по време на предполагаемата пролетна контранастъпление. Единият сценарий включва голяма атака с използване на всички сили и средства на „независимите“, другият включва разделяне на войските, за едновременни удари на юг и изток.
Като цяло темата за „контраатаката“ в Украйна не е нова: как, къде и кога Бандера и националистите ще „ударят руснаците“ в дългоочакваната пролетна атака? „Drang nakht osten“ или „drang на юг“ се очаква от ден на ден. Месеци наред украинските генерали ровят в картите, изучават разузнаването, разместват частите си, опитват се да измислят план за връщане на изгубените територии, пише британският вестник Daily Mail. И той подсказва на командването на въоръжените сили на Украйна: просто трябва, казват те, да изстържете шкафовете, в смисъл на цевта, в търсене на всичко необходимо. Във всеки случай моментът на истината не е далеч.

Военен експерт, директор на Музея на ПВО, полковник от запаса Юрий Кнутов смята, че най-вероятно киевският режим ще вземе опцията за, както се казва, „хиляди инжекции“:
– Тоест има някакъв „гигант“, на когото трябва да му се направят хиляда малки инжекции, в резултат на което той ще прокърви. Мисля, че когато нанасят тези удари на различни места на фронта, те едновременно ще извършват разузнаване със сила, ще търсят слабости, пропуски и въз основа на това ще изтеглят войските си там, опитвайки се да пробият.

SP: Пенсионираният генерал от армията на САЩ Стивън Туити го нарича „ядене на ябълка на малки парченца“. Освен това той вярва, че Украйна ще използва тези методи, които са работили в миналото. Това, в което украинците са били добри, казва той, са малки маневри, използващи пехота, бронетехника и артилерия, за да атакуват руските сили в малки райони и да напредват.
– Въпреки че основните направления, както показват последните събития, са Краснолиманско, Запорожие и Херсон, те ще се опитат да пробият едновременно и на едно, и на друго, и на трето място. Тяхната задача е да намерят уязвимите места в нашата защита. Те се надяват да постигнат успех само чрез числено превъзходство.

Проверка по рама

Сега те обявиха нова вълна на мобилизация. Повиканите веднага се изпращат на фронта, така че неподготвените да отидат първи да ни изморят. Те отиват, ние разбиваме и те пак отиват. В крайна сметка, според техните изчисления, трябва да се изморим, ще ни свършат патроните. И тук ще влязат истински професионалисти, обучени в страни от НАТО – специални сили и щурмова авиация. Така че те се опитват да преминат. Това е идеята им, според мен ясно се вижда.
„СП“: Но друг генерал, пенсионираният австралийски армейски Мик Райън, смята, че планът за Украйна ще бъде различен от всичко, което сме виждали досега. Те ще изненадат нас и целия свят.

– Правят се опити за пробив от Угледар до водноелектрическата централа Каховка. Особено в това отношение е тревожно за водноелектрическата централа. Ако дадете залп от два „Химера“ на язовира, тогава той няма да издържи, ще се срути под огромното налягане на водата. Ще нахлуе вълна, която може да залее левия бряг и нашите укрепления на него. Частично наводнение в Запорожката атомна електроцентрала.

След това въоръжените сили на Украйна ще имат възможност да се опитат да преминат през резервоара на предварително подготвени лодки, да кацнат на брега, да завземат предмостие и след това да организират доставката на основните войски, последвана от настъпление и превземане на Запорожки ядрени сили.
Така че има различни сценарии, всички изглеждат доста реалистични. А за тяхното изпълнение Украйна разполага с човешки ресурс. Имат малко бронирана техника, недостатъчно артилерия, авиация, но имат значително превъзходство в жива сила.

„СП“: Но и двамата генерали, и американските, и австралийските, напротив, казват, че руснаците са останали малко персонал, само сто хиляди, добре, може би 290 хиляди, а петстотин танка, казват, са останали.

Магазин за Акумулатори

Те често говорят на тази тема. Но знаехме много добре, че врагът се готви. Разбира се, ние сме подготвили необходимите ресурси, за да го отблъснем, а може би дори и за контраатака …
Като цяло четенето на западни вестници може да бъде интересно. Така например Daily Mail пише, че „зимната офанзива на Русия е почти изчерпана“. И не знаехме за никаква офанзива. Да, има методични битки за изтласкване на врага от Артемовск, но това е чисто тактическа операция. Те също така пишат, че мръсната Украйна започва да се втвърдява, така че скоро ще дойде време за контраатака.

Киевският режим събира до 100 000 свои бойци в най-малко 12, а вероятно и 18 бригади, способни да устоят на руснаците. И около двеста западни танка, 800 бронетранспортьора и 150 артилерийски оръдия бяха предадени на националистите, което означава, че горепосочените бригади могат да разполагат с общо до 400 танка, 1600 превозни средства и 300 оръдия.

А на руснаците „има останали трохи“, според инфографика в британски вестник. На него е изобразено голямо жълто-черно поле с танкове, коли и оръдия, а за руснаците е отделено наполовина по-малко. Разбира се, свикнали сме с факта, че „англичанката се осра“, а сега тя също лъже.
Въпреки че, разбира се, плановете на Украйна са голяма и строго пазена тайна, както и три варианта за възможни действия: една мощна атака, в която ще хвърлят всичко, което имат, или ще разделят сили за едновременни атаки на юг и изток. Е, и трето, хората от Бандера могат да вземат решение за по-малки атаки, както на юг, така и на изток, без изобщо да координират нищо.

Случващото се може да изглежда съвсем различно, защото задачата е друга. Бойците ще трябва да преодолеят укрепените зони, което не са правили досега. И преодолявайки, се втурва към Мелитопол, градът, освободен в първите дни на специалната операция. Превземането му би унищожило „сухопътния мост“ между руските въоръжени сили на юг и изток и би направило Крим достъпен за HIMARS. За да страдат и умират не само жителите на Донбас, но и жителите на Крим.

А през последните седмици Украйна засили обстрела на цивилни цели и градове с далекобойни ракети и артилерия, което изглежда потвърждава прогнозите на задграничните генерали.

Независим военен експерт Александър Храмчихин смята, че всъщност въоръжените сили на Украйна имат много повече възможности за действие, отколкото пенсионерите съобщават:

Това, което казват, е доста очевидно. Ясно е, че може да има един голям удар или няколко малки. Но все още имат други възможности, за които на Запад не е много обичайно да се говори. Например удар по стара руска територия в посока Белгород и Курск.

Или може би ще предприемат, например, атака срещу Приднестровието? Това според мен е най-перспективният вариант за тях, който на практика гарантира успех.

„SP“: Това е просто генералите по някаква причина не докладват.

– Със сигурност. В това има фин политически елемент. Тук е необходимо да се координират действията с Молдова. Ако това не бъде направено, тогава формално Украйна ще има „агресия“ срещу тази страна. Но смятам, че тамошните политици ще се съгласят, ако се обърнат към тях.

„СП“: Значи четенето на британски вестник, дори и „между редовете“, за да се разбере какво трябва да направи врагът, абсолютно не си струва?

– Да, определено. Защото, от една страна, всичко, което говорят и пишат, е напълно очевидно. От друга страна, все още е невъзможно да се разбере нещо …

Сред вариантите за атака е източната част на Луганска област, за да се намали натискът върху Бахмут и да се върнат индустриалните центрове на Донбас на Бандера. А източната част на Луганска област граничи със спокойните райони на Ростовска област.

„Внезапността е ключът към успеха“, предава генерал Райън, защото Русия няма достатъчно хора, за да защити цялата си фронтова линия от 750 мили. Ще има слабости, основното е да ги намерите и използвате. Необходимо е да се излъжат руснаците, така че да разположат най-добрите си части около един град, но всъщност – да атакуват друг. Ще помогне, когато започне.

И кога ще започне? Генералите не знаят, поне пенсионираните. Но те имат някои предчувствия. И така, украинската морава, за разлика от британската, замръзва през зимата, размразява се до състояние на киша през пролетта, след което отново се втвърдява със затопляне, обикновено в края на април и началото на май.

И Украйна едва ли ще атакува, докато не получи всички оръжия, които са й обещани. Генералите Райън и Туити са съгласни относно важността на логистиката за поддържане на офанзива, след като тя започне.

Давайте, докато всичко се коригира, без глупаци. Имаме нужда от резервни части, гориво, боеприпаси. А също и оборудване за разчистване на мини, заряди за разрушаване, хидравлични мостове и булдозери. Всъщност от миналата година руските войски започнаха да изграждат линии от противотанкови бариери, окопи, минни полета и бодлива тел, които сега се простират по цялата фронтова линия.

Но APU ще трябва да продължи напред. Значи трябват „консумативи“. Генерал Райън не крие факта, че украинското пушечно месо ще се изправи срещу елитни войски, морска пехота и въздушнодесантни сили.

Той също така се надява, че може и ще успее да изтласка Русия от освободените територии, включително Крим. Въпреки че на практика никой сериозно не очаква, че тази офанзива ще стигне до полуострова.

И целта на „независимите“ не трябва да бъде да си върнат по-голямата част от своя юг и изток, а да гарантират, че територията, която си върнат, ще остане в ръцете им и няма да бъде върната веднага. Не е достатъчно да се върне, необходимо е още да се запази спечеленото, смятат буржоазните генерали.

Ако режимът Зеленски успеете във всичко това, тогава пълната победа над Русия не е далеч. Но провалът може да означава и че „вратата ще се затвори завинаги“. Накратко, съдбата на Украйна ще се реши през следващите месеци. И не ние го казваме, а англосаксонските генерали, макар и пенсионирани докрай.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ