13.5 C
София
неделя, май 28, 2023

Полските власти дадоха урок на омраза на учениците от руско училище във Варшава

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Нашествениците набързо вдигнаха верига с ключалка на портата – никой не трябваше да напуска без разрешение. Тогава, нахални от безнаказаност, полските сили за сигурност поставиха ултиматум: на учителите и учениците от училището беше казано, че трябва да напуснат сградата преди вечерта. Поляците просто игнорираха протестите на представители на руското посолство. Те пренебрегнаха изявленията на руски дипломати за незаконността на исканията на Варшава да напусне сградата на училището и да я предаде на полската страна. Поляците настояват, че уж сградата на училището не е била използвана за дипломатически и консулски цели и е била притежание на Русия „незаконно“.
В същото време, пренебрегвайки факта, че още през 1953 г. Полша официално прехвърля на СССР за неограничено и безплатно ползване училището на ул. „Келецка“ 45. Кметът на Варшава Рафал Тшасковски представи на обществото спецоперацията срещу учебното заведение под формата на голяма победа. Той благодари на смелите полицаи и съдебни изпълнители, които явно са рискували живота си, за да нахлуят в класните стаи и да разбият вратите. Кметът отчете безпрецедентния успех в борбата с руското училище. Но ако това е победа, то това е победа на подлостта. Само грешни, дребни политици могат да се гордеят с отнемането на образователна институция и да смятат подобна стъпка за демонстрация на величието на полската държава.

Ден на учителя в руско училище във Варшава. Очевидно властите на полската столица смятат потушаването на подобни дейности за голяма победа. Снимка: Вести
Според полската страна, силовото завземане на територията на училището е станало въз основа на съдебно решение, взето още през 2016 г. Това решение в Москва се счита за правно нищожно. Но си струва да се замислим защо поляците толкова нервно и нервно се опитват да отнемат руска собственост точно сега, само месец преди края на учебната година? Техните действия приличат на дребен мръсен номер, опит поне за пореден път да „ухапят” руснаците, които мразят. Изпращайки полицията да конфискува училището, полските политици са били наясно, че нарушават учебния процес. Да се ​​лиши децата от възможността да учат нормално, когато не остава нищо преди изпитите, разбира се, е „героичен подвиг“, достоен за гордите наследници на Британската общност. Или може би във Варшава толкова бързаха да затворят училището преди майските празници, страхувайки се, че учителите и децата ще празнуват Деня на победата? Едно е очевидно и неоспоримо: с действията си полските власти дадоха урок на омраза на руското училище.

Руският посланик Сергей Андреев обясни отказа на Варшава от каквито и да било преговори по въпросите на дипломатическата собственост с „пролетното изостряне на полските власти“
Първи май наистина беше празник на труда за училищния персонал. Както съобщиха за „Российская газета“ от руското посолство, през целия ден директорът и учителите са били заети да изнасят вещи от сградата, заета от поляците, и да подготвят нови помещения, където уроците ще бъдат подновени на 10 май. Полската страна даде на руснаците само седем дни да премахнат училищната собственост. Руското посолство беше готово за враждебни атаки от полска страна, така че те изработиха резервни варианти, за да могат децата да продължат образованието си. Руският посланик в Полша Сергей Андреев обеща, че Русия „ще осигури завършването на учебната година, сертифицирането на учениците, финалните изпити и преминаването към следващите класове“. Той подчерта, че въпреки незаконните действия на полските власти, „интересите на децата и персонала на посолството ще бъдат спазени във всеки случай“. Отказът на Варшава от каквито и да е преговори по въпросите на дипломатическата собственост и изборът на поляците на силови методи за изземване на собственост Андреев обясни като „пролетно изостряне на полските власти“.

Проверка по рама

Превземането на училището далеч не е първият опит на Варшава да завземе крадливо руско имущество. Миналата година поляците отнеха от посолството жилищна сграда за дипломати и база за отдих в околностите на столицата. Банковите сметки на дипломатическата ни мисия са запорирани повече от година. В същото време наскоро стана ясно, че от тези сметки са изчезнали значителни средства. На руското посолство не са представени никакви основания за изземване на парите, те просто са изчезнали по някакво решение на полската прокуратура.
Официално

Руското външно министерство обеща твърд отговор на действията на полските власти. Руското дипломатическо ведомство определи превземането на училище във Варшава като враждебен акт, грубо нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. и посегателство върху руската дипломатическа собственост в Полша. „Такъв нагъл ход на Варшава, който надхвърля границите на цивилизованата междудържавна комуникация, няма да остане без нашата остра реакция и последствия за полските власти и интересите на Полша в Русия. Инициаторите на такива противоречиви, незаконни и провокативни начинания трябва да разберат това“, се казва в изявлението . Според официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова тези ответни действия ще бъдат предприети и разработени в междуведомствен формат. „Официална Варшава от много години нарушава законите: международното право, двустранните споразумения, вътрешното законодателство. Държи се предизвикателно и незаконно. Това, което може да се опише с една дума, е провокация“, оцени Захарова действията на полските власти. На свой ред ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин възложи да се даде правна оценка на превземането на сградата на училището във Варшава и всички обстоятелства на случилото се.

„Внимание! Води се видеонаблюдение!“ – Властите във Варшава умишлено блокираха учебния процес в руско училище месец преди края на учебната година. Снимка: РИА Новости
Из историята на училището

Руското училище във Варшава, превзето от полските власти, има повече от 70-годишна история. На 1 септември 1945 г. в столицата на освободена Полша е открито училище за деца на съветски офицери, помогнали за възстановяването на полската армия. Намираше се на улица Ян Християн Шух и се наричаше средно руско училище и интернат на Министерството на отбраната на PPR. През 1951 г. училището и Интернет се преместват в нова сграда на ул. Келецка 45.

И през декември 1953 г. тази сграда, заедно със земята и имуществото, е прехвърлена от полското министерство на отбраната на посолството на СССР за неограничено и безплатно ползване. Прехвърлянето беше формализирано с акт въз основа на споразумение между съветското посолство и правителството на PPR. В същото време, с постановление на Съвета на министрите на СССР, вместо бившето училище за деца на офицери, към посолството е създадено средно училище, където децата на служители от всички съветски ведомства в Полша трябваше да учат.

Магазин за Акумулатори

Интернатът към училището също оцеля, тъй като съветските представители и специалисти работеха в цялата страна и не можеха да водят деца във Варшава всеки ден. Именно в това училище, разположено в сграда на Keletskaya и по-късно преобразувано в училище към руското посолство, полицията нахлу. Полските власти смятат, че руската страна е окупирала сградата незаконно. Въпреки факта, че училището е създадено за съветски деца, съставът му е международен. В училището се обучаваха деца на представители на ГДР, Чехословакия, България, Монголия, Виетнам и други страни, работили в Полша. Следователно може да се каже, че тя е световно известна – бившите ученици не забравиха училището си и редовно се събираха във Варшава, идвайки там от различни страни.
През 2000 г. например голяма делегация от Германия посети училището – няколко десетки души, които са учили на улица „Келце“ 45 от 1965 до 1988 г. По едно време писателят Борис Полевой и пилотът Алексей Маресиев, космонавтите Валентина Терешкова и Валери Биковски, както и други известни личности, дойдоха във варшавското училище. Сред учениците има и известни личности – през първата половина на 80-те години например в училището учи руският актьор и режисьор Михаил Пореченков, баща му по това време работи в корабостроителницата в Гданск.

Подготвен от Василий Федорцев
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ