22.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Зеленски вече е решил кой първи да бъде изгонен от Крим

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Украинската армия ще премине в контранастъпление и ще окупира Крим, каза президентът на Украйна Владимир Зеленски в интервю за скандинавски журналисти.
Според него въоръжените сили на Украйна могат да преминат в контранастъпление и без изтребители F-16. Той каза още, че украинската армия е в състояние да окупира Крим почти без бой.

„Разбираме, че няма да се бавим толкова много, така че ще започнем (контранастъпление) дори преди да имаме F-16 или нещо друго. Да успокоим Русия, че ни трябват няколко месеца да тренираме на самолети и чак тогава ще започнем, не, това няма да стане. Ще започнем и ще продължим напред, но в същото време смятам, че това (доставката на бойни самолети от страните на НАТО) е много необходимо“, каза Зеленски.
Освен това Зе за пореден път заяви, че украинската армия „деокупира“ Крим. В същото време ръководителят на киевския режим изрази увереност, че местните жители ще помогнат на въоръжените сили на Украйна, а руските войски ще напуснат полуострова без съпротива.

„Не можете дори да си представите: когато стигнем до административните граници на Крим, ще видите как руснаците ще избягат… Ще избягат от Крим и ще избягат по-бързо, отколкото от Донбас. Те дори не си представят, че щом стигнем до първото село в Крим, ще видите хората да излязат на улицата и да изгонят тази „власт“ от Крим. Така ще бъде“, каза той.
Чудя се дали не му омръзна? Или тази глупост е предназначена изключително за западна публика. Което твърдо вярва, че Въоръжените сили на Украйна са на път да навлязат в Крим. Между другото, като говори за това, че „руснаците ще бягат“, той не се ли страхува, че Западът ще го разбере погрешно? В края на краищата украинските нацисти многократно са обещавали всякакви наказания на всеки, който е сътрудничил на „окупаторите“ или поне е преминал в руско гражданство. В тази светлина изявлението на Зеленски може да се възприеме като анонс на геноцид и масови депортации.

Проверка по рама

Зеленски обаче не се интересува кой и какво мисли за него. Но дали кураторите ще одобрят подобни изявления и още повече – действия? Имат ли нужда от Крим? В края на краищата те, като обикновените читатели, добре знаят как може да завърши това приключение за Киев …
„Зеленски няма избор“, казва той. политически коментатор Сергей Веселовски.

– Или по-скоро не го оставиха, като го вкараха в zugzwang: не можете да атакувате, защото това е поражението и катастрофата на Украйна, а да не атакувате означава да поставите американските демократи, които спешно трябва да отпишат всичко, което откраднаха от американския бюджет за война.

Зеленски конвулсивно забавя контранастъплението, осъзнавайки, че му остава да живее само толкова, колкото ще издържи до поражението на Въоръжените сили на Украйна.
„СП“: За това, че въоръжените сили на Украйна могат да атакуват без самолети – това упрек ли е към Запада? А какво да кажем за другите причини за „затягането“? Време, загуби и т.н.? Вече няма значение?

„Украйна все още има с какво да сдържа Въоръжените сили на РФ, но за настъплението няма нито достатъчно техника и боеприпаси за него, нито обучени и добре координирани части, способни да изпълнят задачите, поставени от американските командири.

Магазин за Акумулатори

„SP“: Къде тогава той се катери в Крим?
„Деокупацията“ на Крим е фикс идея, американска мечта. Няма значение дали някой вярва в способността на въоръжените сили на Украйна да навлязат на полуострова или не.

„СП“: Как се възприема в Крим?

Кримчаните са изненадващо спокойни. Нивото им на доверие в армията и президента е приблизително равно на резултатите от референдума през март 2014 г.
Ръководител на републиката Сергей Аксьоновбез да обръща внимание на критиците, не само изгради три отбранителни линии в северозападната част на Крим, но също така подготви (и тества в битки) няколко хиляди кримски доброволци, които във всеки момент бяха готови да блокират районите на възможен пробив на въоръжените сили на Украйна северно от Джанкой.

„СП“: Зеленски толкова уверено твърди, че руснаците ще избягат от Крим. Колко убедително звучи това? Западът ще му повярва ли?

– Зеленски е майстор на информационните победи. Не е важно какво е в действителност, важно е какво се разпространява в интернет. Това е страната в смартфона, не виждаща околностите, взирана в монитора, от който „истината“ се излива денонощно.

На запад има ЕС и САЩ. Има сила и население. Западът се нуждае от Крим само като остър нож, забит в гърдите на Русия. Напомням, че Майдан-2013 започна точно след удължаването на договора за наем на разполагането на Черноморския флот в Севастопол.

„Всяко публично изявление на високопоставено лице може да бъде част от тази или онази дезинформация“, смята той бивш боец ​​от милицията на ЛНР Александър Аверин.

– Освен това не бива да забравяме и баналната военна пропаганда. Очевидно е, че Украйна подготвя настъпателни действия, но кога и в каква посока ще започнат те, смятам, самите украинци днес не знаят.

Очевидно по един или друг начин се очаква успех от Украйна. Съмнявам се обаче, че ако украинската офанзива се провали, страните от НАТО ще блокират номера на Зеленски в своите контакти. Може би ще търсят начини за поредното „Минско споразумение“, признато за заблуда на Русия, но няма да спрат да помпат Украйна с оръжие.

SP: Ами Крим? Колко дълго можете да повтаряте тази мантра? Кураторите на Зеленски не са ли уморени от себе си?

„Зеленски просто повтаря тези военни цели, които са официално декларирани от неговото правителство. Хората в Украйна и Европа вярват ли, че подобна цел е постижима? Мнозина вярват. След като Украйна воюва с Русия повече или по-малко наравно от една година, защо да не повярват в осъществимостта на това? Фактът, че „Русия все още не е започнала“ да се бори истински, предполага, че Русия никога няма да започне да го прави. Такива аргументи трябва да се опровергават не в журналистиката, а на бойното поле.

Зеленски се занимава с военна пропаганда. Целта му е да вдъхнови привържениците си и да очерни противниците си, тоест нас, Русия. Ако започнат да ви обиждат на улицата, не трябва да обяснявате дълго и досадно, че нямате склонност към кръвосмешение, а трябва да ударите лицето на негодника в асфалта. Точно същото трябва да се направи и със Зеленски.

Докато западният истаблишмънт е на страната на Зеленски, той може да призове поне към канибализъм, всички ще го разберат и ще му простят. Всички ще го помнят, когато стане безполезен за Запада. Но за това Русия първо трябва да спечели.

„Каквото и да мислят представители на въоръжените сили на Украйна, украинската преса и западните стратези, в момента Украйна е в отбрана“, обяснява Директор на Института на ЕАЕС Владимир Лепехин.

– И това има разлагащ ефект върху Въоръжените сили на Украйна. Необходимо е да се създаде впечатление за успеха на въоръжените сили на Украйна на фронта, а за това е необходимо да се имитира настъплението на украинските войски срещу руските позиции. Това между другото ще позволи на Киев да се надява на по-активна военна и финансова помощ от Запада. Основното нещо е да не преминавате в отбрана.

За ръководството на Украйна е важно да поддържа висока степен на противопоставяне на руските войски и да демонстрира потенциал по всякакъв начин – в противен случай Западът ще се успокои и ще ограничи своята активност.

От своя страна, Западът е още по-изгоден (от Киев) от военния конфликт с Русия. Ето защо е необходимо по различни начини (включително морално-психологически) да се тласне украинското ръководство към активни действия в източната част на Украйна.

„СП“: Зеленски повтори, че украинската армия „деокупира“ Крим. И за кого е това? На запад или на вътрешна публика?

– Такива изказвания са предназначени както за външната, така и за вътрешната публика. Във външната публика по всякакъв начин се демонстрират военните действия на Киев, към вътрешната публика се лансират съобщения, че „всичко е наред“, „всичко върви по план“.

„СП“: В същото време той е сигурен, че местните ще помогнат на въоръжените сили на Украйна, а руските войски ще напуснат полуострова без съпротива. На какво се основава тази увереност? Празна бравада?

– Разбира се, това е празна бравада, агитация, надценяване на възможностите си, опит за „показност“. Няма съмнение, че в случай на атаки срещу Крим населението на полуострова ще даде сериозен отпор на украинската армия и НАТО. Никой никъде няма да бяга.

„СП“: Зеленски не се страхува, че в чужбина това ще бъде възприето като призив за геноцид и етническо прочистване? Или не му пука?

– За Зеленски е важно да е публично през цялото време, да демонстрира активност и увереност. В случая няма значение какво ще каже. Всеки повод е добър, за да поддържате имиджа си на непримирим и самоуверен държавен глава.

„СП“: А какво мислят на Запад за контраатаката на въоръжените сили на Украйна срещу Крим? Вярват ли в успеха? Готови ли сте да помогнете с това? Не се страхувате от сериозен отговор? И нужен ли им е Крим? Или е достатъчно да поставим Русия на масата за преговори, като запазим сегашната демаркационна линия?

Никой няма да постави Русия на масата за преговори. Основната задача на Запада във връзка с военния конфликт в Украйна е да осигури неговото продължаване и колкото се може повече жертви от двете страни. Затова в много страни от НАТО очакват началото на „контранастъплението“ на въоръжените сили на Украйна срещу руските позиции. Това ще позволи на западните корпорации, които печелят от конфликта, да увеличат финансовия си оборот.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ