22.8 C
София
събота, май 18, 2024

Помните ли Цецка Цачева от ГЕРБ? Взима над 3400 лева пенсия (ВИДЕО)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Над тавана от 3400 лв. пенсия в момента прибират само трима българи, показват данните от НСИ. По Кодекса за социално осигуряване максималният размер не важи за лицата, които са били президент и вицепрезидент на България, председател на Народното събрание, министър-председател или шеф на Конституционния съд.

Най-привилегированата група – кръг от висши длъжности, за които таванът на пенсиите не важи, почти се е стопила. При таван от 1440 лв. тези хора бяха 32-ма, но явно рязкото вдигане на ограничението миналата година ги е оставило само трима.

Тройката е измежду тези лица – президентите Петър Стоянов и Георги Първанов, вицето Ангел Марин, премиерите Иван Костов, Жан Виденов, Стефан Софиянски, Симеон Сакскобургготски и Огнян Герджиков, съдията Евгени Танев, парламентарните шефове Александър Йорданов, Цецка Цачева и Вежди Рашидов.

Докато половината от възрастните хора у нас едва кретат под линията на бедност, ръстът на „богатите” пенсионери е двоен.

Проверка по рама

В края на 2021 г. над 1000 лв. са вземали 131 377 души, а в края на 2022 г. това е сумата, която получават 279 979 души, сочат данните на Националния осигурителен институт (НОИ) за миналата година.

В момента над 1000 лв. вземат 13,79% от всички пенсионери.

Многократно са намалели и хората, чиито пенсии остават ограничени от сегашния размер на тавана – те са само 990 души. При таван от 1440 лв. броят на получаващите тази сума в края на 2021 г. беше 26 833 души. В тези бройки влизат и хора, чийто реален основен размер на пенсията съвпада с тавана.

Що за политик беше Цецка Цачева, припомнете си във видеото:

Материалът Помните ли Цецка Цачева от ГЕРБ? Взима над 3400 лева пенсия (ВИДЕО) е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Магазин за Акумулатори

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ