32.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Правилната грижа гарантира отлична реколта от КАСИС

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Касисът е много вкусен и здравословен плод. За да получите щедра реколта, е необходимо правилно да обработите храстите през пролетта.

Традиционни болести по касиса

Касисът растение без претенции, което се отличава с вкусни плодове и висока хранителна стойност. Като всяко друго растение, то страда от някои заболявания, които оказват влияние на неговия растеж, развитие и добив. Ето най-честите заболявания:

– Антракноза (кора на касис) – гъбата Venturia ribis причинява болестта и често се среща по касиса. Симптомите включват появата на черни петна по листата, плодовете и кората на растението. Борбата с антракнозата се състои от санитарни мерки като премахване и унищожаване на заразени растения, прилагане на фунгициди и поддържане на добра вентилация в градината;

ТОП 3 билки, които задължително да отглеждате в билковата градина

– Брашнестата мана е често срещана гъбична инфекция, причинена от видовете Erysiphe и Sphaerotheca. Симптоми: появата на белезникаво покритие по листата и плодовете на растенията. За да преборите брашнестата мана, редовно третирайте растенията с фунгициди, поддържайте добра циркулация на въздуха и избягвайте преовлажняване на почвата.

Проверка по рама

– Черните петна по листата са заболяване, причинено от гъбата Septoria ribis. Важно е редовно да дезинфекцирате градината, да премахвате заразените листа;

– Сивата плесен идва от гъбата Botrytis cinerea. Често напада зрели плодове от касис, обхващайки плодовете със сива обвивка и причинявайки гниене.

Правилна обработка на касиса, за да получите щедра реколта

1. Резитба

В началото на пролетта, преди появата на нови пъпки, подрежете храстите. Отстранете всички болни, повредени и заплетени се клони.

2. Лечение на болести

Магазин за Акумулатори

През пролетта можете да извършите превантивно третиране на касиса, за да предотвратите развитието на болести.

3. Защита от вредители

През пролетта се активират различни вредители, като молец и листен червей. Прилагането на инсектициди може да помогне за защита на растението от вредители.

Градинарите съветват: Ето какво да направите в градината през МАЙ

Торене

През пролетта също е важно да подхранвате касиса, за да подпомогнете растежа и развитието му. Използвайте органични или минерални торове, обогатени с азот, фосфор и калий. Разпределете тора равномерно около храстите, но стойте далеч от стеблата, за да избегнете изгаряне на корените.

Поливане

Храстите се нуждаят от достатъчно влага за активен растеж. Поддържайте редовно поливане, особено в периоди на суша.

Мулчиране

Покриването на почвата около касисовите храсти с мулч има редица предимства. Мулчът помага за задържане на влагата, намалява риска от плевели и подобрява структурата на почвата. Употребата на органичен мулч като слама, дървени стърготини или компост е добро решение и е добре да го разпръснете на слой от около 5-7 см около растенията.

Вентилация и дезинфекция

Проветрявайте редовно растението, за да предотвратите развитието на гъбични заболявания. Отстранете увехналите листа, повредените плодове и други растителни остатъци.

Защита от замръзване

Ако през пролетта във вашия район са възможни нощни студове, обърнете внимание на защитата на касиса от неблагоприятни метеорологични условия. Използвайте специални покрития или агрофибър, за да създадете временно убежище, ако е необходимо.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ