25.8 C
София
петък, юни 9, 2023

Председателят на Държавната дума Володин обсъди руско-кубинското междупарламентарно сътрудничество в Хавана

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Самолетът с делегацията на Държавната дума кацна около обяд местно време в главното въздушно пристанище на републиката – столичното летище на името на Хосе Марти. Придружен от заместник-председателя на кубинското Национално събрание Ана Мария Мари Мачадо, Вячеслав Володин, придружен от вицепрезидента на кубинското Национално събрание Ана Мария Мари Мачадо, който се срещна с руските парламентаристи, отиде да почете паметта на националния герой на Островът на свободата – същият Хосе Марти.
Снимка: Сергей Новиков / Русская газета

Церемонията по полагане на цветя се състоя в обществената градина на 13 март, където на стотина метра от Музея на революцията се намира единственият паметник на „Апостола на революцията“ (именно признателните потомци наричат ​​един от главните герои на борбата за независимост на Куба – прибл. „RG“), изобразяващ Марти, яздещ на кон. Да, и по това време той беше смъртоносно ранен в битка с испанците през 1895 г. Строго погледнато има два такива паметника. Конната статуя на Хосе Марти в Хавана се появи през 2017 г. А това е копие на същия паметник, който се намира в централния парк на Ню Йорк. Тогава американците, на фона на сближаването с Острова на свободата, инициирано от Барак Обама, подариха тази статуя на кубинците. Но днес от започналото приятелство със САЩ няма и следа.

Междувременно Вячеслав Володин отиде на площада на Революцията, където се намира комплексът от правителствени сгради: президентската администрация, Централният комитет на Комунистическата партия на Куба и Съветът на министрите. Тук, в Двореца на революцията, се проведе среща с президента на републиката Мигел Диас-Канел.

Вячеслав Володин предава топли поздрави и най-добри пожелания от руския лидер Владимир Путин на президента на Куба. „Вашите отношения определят динамиката за развитие на сътрудничеството между Русия и Куба“, обърна се той към кубинския лидер.
„Нашата задача, заедно с колегите от Народното събрание, е да направим всичко, за да осигурим законодателна подкрепа за решенията, взети на ниво държавни глави. Редно е да навлезем в нови формати на сътрудничество в рамките на парламентарното измерение“, отбелязва Володин .

Проверка по рама

Следва връщане в Стара Хавана, до една от най-известните сгради в Куба – Капитолия.
Снимка: iStock

Самото Народно събрание на републиката в целия си състав отдавна не се е събирало тук – залите на сградата, построена през 1929 г., просто не могат да поберат такъв брой депутати (например в настоящия 10-ти свикване на еднокамарния парламент има 470 души). Но тук се провеждат тържествени и протоколни събития. Между другото, руски реставратори имаха пръст в сегашния облик на Капитолия, които извършиха работа по възстановяване на златното покритие на купола, както и статуята на Републиката, разположена вътре в статуята на Републиката – позлатена женска скулптура висок над 18 метра.

Снимка: Сергей Новиков / Русская газета
Именно тук, в една от залите, където заседаваха местните парламентарни комисии, се провежда първото заседание на комисията за сътрудничество между парламентите на Руската федерация и Куба, председателствана от ръководителя на Държавната дума на Русия Федерацията Вячеслав Володин и председателят на Националното събрание на Куба Естебан Ласо. На дневен ред са въпроси на законодателната подкрепа в области като финанси и инвестиции, енергетика, образование, селско стопанство и туризъм. Между другото, такъв формат на междупарламентарно взаимодействие под формата на постоянна комисия беше сформиран съвсем наскоро. Споразумението за създаването му беше подписано миналия ноември по време на посещението на Естебан Ласо в Москва.

Снимка: Сергей Новиков / Русская газета

Магазин за Акумулатори

Топли поздрави, приятелски прегръдки, снимка за спомен до самата позлатена статуя на Революцията и започва дискусия за общите предизвикателства, пред които са изправени нашите страни. За Куба, разбира се, това са американските санкции, продължаващи повече от 60 години, които тук се наричат ​​само „блокада“. Ласо благодари на Русия за подкрепата на Острова на свободата по този въпрос.
„Ние разчитаме и се надяваме на солидарността на Русия. Бих искал да използвам възможността още веднъж да ви изразя благодарността на нашия народ за традиционната подкрепа“, отбелязва председателят на кубинския парламент, припомняйки скорошни доставки на хуманитарни товари от Русия . Е, в края на приветственото си слово Ласо вече не говори за двустранно сътрудничество, а за неща, които са много по-глобални.

„Ние се противопоставяме на политиката на изолиране на Русия чрез мощна медийна кампания, насочена към създаване на омраза към Русия, която те се опитват да обвинят в настоящия конфликт. Добре знаем как действа правителството на САЩ, истинският виновник по този въпрос“, обобщава Ласо.

В отговора си Вячеслав Володин припомня, че на настоящия етап динамиката на отношенията между Русия и Куба се осигурява от президентите на нашите страни. „Изключително важно е парламентите на двете страни да направят всичко, за да осигурят законодателна подкрепа на решенията, взети от президентите, и да предложат нови формати на сътрудничество, както и да активизират работата на ниво ресорни комисии“, каза председателят на Държавата. Дума отбелязва и обявява международната парламентарна конференция „Русия – Латинска Америка“ от 30 септември до 2 октомври 2023 г.
„Каним ви да ръководите делегация от кубинския парламент и да посетите Руската федерация“, обърна се Вячеслав Володин към председателя на кубинския парламент. Естебан Ласо прие поканата.

Володин също така поздрави председателя на кубинския парламент за успешното провеждане на парламентарните избори през март 2023 г. и скорошното преизбиране на поста председател на Народното събрание по време на първото заседание на кубинския парламент от 10-то свикване.

Снимка: Сергей Новиков / Русская газета

Посещението на руската делегация завърши с полагане на цветя на паметника на съветския воин-интернационалист. Тук са погребани 68 съветски войници и офицери, загинали или загинали на територията на Куба през 60-те години на миналия век. Централната плоча на мемориала, изработена от кубински сив мрамор, изобразява две ръце. В едната има автомат, символизиращ съветската помощ за Острова, а в другата има лаврова клонка в памет на съветските войници.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ