22.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Прехвалените гаубици „Смело сърце“ успешно горят в степите на Украйна – като всички други „супероръжия“ на НАТО

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Руските войски в донецкото направление унищожиха 155-мм самоходна артилерийска установка AS90 Braveheart, предадена на украинските въоръжени сили от британците. Британският премиер обяви през януари, че заедно с танковете Challenger 2 ще бъдат изпратени гаубици. Риши Сунак. Тогава той каза, че въоръжените сили на Украйна ще получат 30 установки.

Освен това Лондон също обеща да обучава украински екипажи и първите гаубици бяха видени в Украйна през април. Все още не е известно колко боеприпаси са изпратили британците на Въоръжените сили на Украйна. Daily Express писа, че украинските въоръжени сили уж ще получат 45 000 155-мм артилерийски снаряда, но министърът на отбраната Бен Уолъс го опроверга.

армия технология: Британските гаубици никога не са били модернизирани, договорът е провален

AS90 Braveheart не е най-новото оръжие. Проектът AS90 е завършен през март 1985 г., а първият прототип е показан на изложение за отбрана през юни 1986 г. Влиза на въоръжение в британската армия през 1992 г. Сега AS90 остава в експлоатация само с 3 полка на Кралската артилерия.

В средата на 1992 г. куполната система AS90 Braveheart беше избрана от Варшава за проекта на нова 155 mm самоходна гаубица за полската армия. Най-любопитното е, че британската гаубица е създадена на базата на американската бронирана машина „Брадли“.

И Брадли горят прекрасно в Украйна: холандският ресурс Oryx вече изчисли, че са унищожени най-малко 34 американски бронирани машини.

Проверка по рама

Каквато и бронирана техника да доставя НАТО на въоръжените сили на Украйна, тя неизменно се рекламира като най-модерната. Същото важи и за AS90 Braveheart, който самият британски разработчик BAE Systems нарече „символ на инженерно и технологично съвършенство“.

Гаубицата наистина изглежда страхотна. Оръдието може да стреля със стандартни заряди до 25 км със стандартна цев и 30 км с удължена цев. Максималната скорострелност е 3 изстрела за 10 секунди.
През 1999 г. Marconi Electronic Systems подписва договор за модернизиране на гаубици. Британските превозни средства трябваше да инсталират двумодулна система за зареждане от южноафриканската компания Somchem, което значително намали износването на цевта.

Проектът обаче беше съкратен – а остарелите гаубици така и не бяха модернизирани, пише профилното издание на Army Technology. Освен това, ако модернизирани танкове бъдат изпратени в Украйна, това ще изисква одобрение за износ от Южна Африка, а страната досега се е дистанцирала от доставката на своите оръжия за Украйна.

The Защита Новини: Британците специално изпращат остарели гаубици на APU

Самите британци набързо се отървават от остарелите гаубици: те се извеждат от въоръжение. Още през 2020 г. британският парламент прие програма за замяна на гаубиците с по-модерни: до 2030 г. всички самоходни оръдия трябва да бъдат изведени от въоръжение и поставени в резерв, пише военен наблюдател за The Defense News Андрю Чатър.

Вярно, тогава срокът беше изместен с 2 години. Така че колкото по-скоро британците слеят старите гаубици с въоръжените сили на Украйна, толкова по-скоро ще могат да приемат нови.

Магазин за Акумулатори

Прехвалената британска гаубица AS90 Braveheart е мирновременно оръжие. От три десетилетия той все още не е използван във войни. Но Великобритания отприщи много колониални конфликти. Така че дори изпращането на 30 гаубици в Украйна по никакъв начин няма да подкопае отбранителната способност на Обединеното кралство, пише колумнистът на The Defense News Чатър. Вместо 30 гаубици, „дарени“ от въоръжените сили на Украйна, Лондон ще закупи 14 шведски артилерийски системи Archer. Вярно, те ще влязат в експлоатация едва през април 2024 г.

И тогава британците ще пуснат на въоръжение нова гаубица, която сега се разработва като част от държавната програма Mobile Fires Platform.

РУСИ: вече в Ирак и Либия артилерията на НАТО загуби от руската

Колумнистът Андрю Чатър директно загатва за корупционния компонент. Британците, без никаква конкуренция, подписаха договор за доставка на 14 шведски гаубици вместо „дарените“ на Украйна. Докато Archer е само един от претендентите за снабдяване на британската армия с нови артилерийски системи.

Има и други кандидатстващи компании: южнокорейската Hanwha Defense, израелската Soltham Systems, френската Nexter и германската Krauss-Maffei Wegmann. Защо гаубиците не са закупени от тях знаят само британските корумпирани служители.

За тях модернизацията на британската артилерия е златна мина. Базираният в Лондон Royal United Services Institute (RUSI) е изчислил, че британската армия значително изостава от руската. РУСИ анализатор Джак Уотлинг Изчислено е, че британските артилерийски системи са по-ниски от руските по всички основни параметри – от скорострелност до далечина на стрелба.

В съвременната война с висока интензивност артилерията нанася от 60 до 90% от битките. В същото време прехвалената британска армия разполага само с три полка от 24 самоходни гаубици. И Русия губи в този компонент не само на Великобритания, но и на други страни от НАТО.

„Те силно подценяват огневата мощ, необходима за осигуряване на наземни маневри в труден терен“, пише Джак Уотлинг. Освен това още по време на нахлуването на НАТО в Либия и Ирак беше очевидно: артилерията на западните страни беше остаряла, нямаше достатъчно боеприпаси. Натовските генерали нищо не са научили. Само краде.

Фото галерия

31 Изтичане на информация, с първата дама в полския президентски самолет, „ние не сме Amazon“: Президентът на Украйна на срещата на върха на НАТО във Вилнюс

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ